Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος για επίσημη επίσκεψη. Σήμερα, Δευτέρα, ο ο Ρώσος Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και για τη συνέχεια έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Με Παπούλια και Σαμαρά συναντάται ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
Έτσι, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στο τμήμα της οδού Βασ. Γεωργίου, μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Ηρ. Αττικού και σε όλο το μήκος της οδού Ηρ. Αττικού.
Το απόγευμα ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

Ινδία, Πακιστάν και Κίνα αύξησαν τα πυρηνικά τους

Τρεις από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, αύξησαν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους ενώ οι υπόλοιπες πέντε το μείωσαν ή το διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).
sipri
Η Κίνα διαθέτει σήμερα 250 πυρηνικές κεφαλές, από 240 που είχε το 2012, το Πακιστάν τις έχει αυξήσει στις 100-120 και η Ινδία στις 90-110.
Αυτή η “κούρσα των εξοπλισμών” θεωρείται ανησυχητική από το Sipri διότι κρίνει “εύθραυστη” την ειρήνη στην Ασία, δεδομένου ότι στην ήπειρο αυτή αυξάνονται οι εντάσεις μετά το 2008, για παράδειγμα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ή μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.
Οι χώρες που έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους είναι οι δύο που έχουν υπογράψει τη συνθήκη START, η Ρωσία (8.500 κεφαλές) και οι ΗΠΑ (7.700). Καμία αλλαγή δεν έγινε στο οπλοστάσιο της Γαλλίας (300 κεφαλές),της Βρετανίας (225) και του Ισραήλ (80).
Οι αριθμοί αυτοί πάντως δεν είναι παρά εκτιμήσεις αφού το Sipri διαπιστώνει ότι η Κίνα, επί παραδείγματι, τηρεί απόλυτη σιγή για το θέμα ενώ και στη Ρωσία η πληροφόρηση έχει περιοριστεί. Το Ινστιτούτο υποθέτει ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ακόμη.
Όσον αφορά τα χημικά και τα βιολογικά όπλα, για τον περιορισμό των οποίων αγωνίζεται το Sipri, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέστρεψαν όλα τα χημικά όπλα που διαθέτουν, όπως είχαν υποσχεθεί ενώ η Συρία εμφανίζεται έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει στην περίπτωση ξένης επέμβασης στη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία λόγω πλημμυρών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Ευρώπη λόγω πλημμυρών

Τέσσερις νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός

  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Ευρώπη λόγω πλημμυρών
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις κατακλυσμιαίες βροχές σε πολλές χώρες της κεντρικής  Ευρώπης προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον οκτώ είναι οι αγνοούμενοι. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Η Αυστρία, η Γερμανία και η Τσεχία έστειλαν στρατιωτικές μονάδες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις αρωγής έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις  που έπληξαν πολλές περιοχές.
Ο Δούναβης πλημμύρισε στη Βαυαρία και δεκάδες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερ μού. Εκατοντάδες δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κοπεί στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σχεδόν ολόκληρη η Βοημία, καθώς και περιοχές της Γερμανίας.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Πράγα, όπου έχουν στηθεί πρόχειρα φράγματα στον ποταμό Μολδάβα που διασχίζει την πόλη, ενώ έχουν κλείσει οκτώ σταθμοί του μετρό και ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε χθες το απόγευμα.

ΠΗΓΗ troktiko.eu, grafida-sintikis.blogspot.gr

Διεθνής κατακραυγή για καταστολή διαδηλώσεων στην Τουρκία

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Διεθνής κατακραυγή για τη βία στην Τουρκία
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, ακόμα και αφότου οι αρχές αποχώρησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολή. Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν τις διαμαρτυρίες καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί. Οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα με σκοπό να διαλύσουν το πλήθος, αλλά ορισμένοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικό και προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία του Ερντογάν, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι τον διέπει ένα αυταρχικό στυλ. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω».
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη».

Μ. Ντράγκι: Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης

«Καθοδηγούμενη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ» , δήλωσε σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο 


Η οικονομία της ευρωζώνης θα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης γύρω στο τέλος του έτους, καθοδηγούμενη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των απαιτήσεων από το εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να κάνει και πάλι το ίδιο εφόσον καταστεί απαραίτητο, παρόλο που αυτό το μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,4 τοις εκατό σε σχέση με το 1,2 τοις εκατό τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά κάτω από τον στόχο του 2 τοις εκατό της τράπεζας, ενώ η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 12,2 τοις εκατό, τροφοδοτώντας περαιτέρω προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Ντράγκι στο πλαίσιο της ομιλίας που έδωσε στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει σταδιακά. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη.

Ο Ντράγκι είπε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες «το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν». «Παρόλα αυτά, παραμένουν αρκετά τρωτά σημεία», είπε.

Η σχετική ηρεμία στις αγορές έχει δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο περιθώριο για προσαρμογή και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε πολλές χώρες θα δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους.

Ωστόσο ο Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεών τους. «Προκειμένου να εμπνέουν την εμπιστοσύνη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εμμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Στην πραγματικότητα λίγα θα είναι τα οφέλη από μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σήμερα εάν κάτι τέτοιο δημιουργήσει προσδοκίες στις αγορές και καταστήσει αναγκαία την επιπλέον ενίσχυση αύριο».

Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε ότι έπρεπε να διασφαλιστεί πως η προσαρμογή βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας. «Μόνο μέσω της επιδίωξης αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της ευρωζώνης στην παγκόσμια αγορά να αποκατασταθεί».

Ο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντική, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, η ανάγκη των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων για μεταρρυθμίσεις, να μην προέρχονται τόσο από την αγορά ομολόγων, όσο από τις δραματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.grgrafida-sintikis.blogspot.gr