Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Μέση Ανατολή μια επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη στη γειτονιά μας



Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)
Αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών, Πέμπτη 09 Μαΐου 2013, στην σελίδα 10. Μέση Ανατολή μια επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη στη γειτονιά μας http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/products/μέση-ανατολή-μια-επικίνδυνη-πυριτιδαποθήκη-στ/
Σερραϊκόν Θάρρος, Καθημερινή Εφημερίδα του Ν. Σερρών,  ΈΤΟΣ 42ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 13.050  ΠΕΜΠΤΗ  09 ΜΑΙΟΥ 2013

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

     Άφωνη άφησε την κοινή γνώμη προ ημερών  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κύριος Νετανιάχου
όταν μίλησε για μια  ‘‘ανακουφιστική’’, τρόπον τινά, για τη Μέση Ανατολή επίθεση εναντίον Ιράν, με αφορμή ερώτηση που του έγινε σχετικά με το πυρηνικό  πρόγραμμα της Τεχεράνης. Παράλληλα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ έχουν φέρει αντιμέτωπο το Τελ Αβίβ με όλο σχεδόν το Μουσουλμανικό κόσμο. Στα καθ’ ημάς, η γειτονική μας Τουρκία ήδη έχει αποκηρύξει το κράτος του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το «έθνος τρομοκρατών». Και παρότι θα μπορούσε να αναγνωρίσει κανείς σε αυτές τις ενέργειες τον υφέρποντα απόηχο της Ισραηλινής επίθεσης στο πλοίο Μαβί Μαρμαρίς που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η πραγματικότητα αναδεικνύει δύο βασικές συνιστώσες: από τη μια την απομόνωση του Ισραήλ από τα όμορα σε αυτό κράτη και από την άλλη τον κίνδυνο που ελλοχεύει αν οι εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου εναντίον των τυραννικών καθεστώτων γενικευτούν και απλωθούν πέρα από αυτόν.
     Και ενώ η μεσολαβητική προσπάθεια  του Καΐρου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία συμβιβαστική προσέγγιση Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν με προφανή στόχο να αποφευχθεί η εμπλοκή της Τεχεράνης στην ενδοαραβική κρίση και με αντάλλαγμα την έστω και προσωρινή χαλάρωση του αποκλεισμού που ισχυροποιεί τη θέση της Περσικής Δημοκρατίας στη Μέση  Ανατολή, η ένταση στη Συρία, πέρα από τις εσωτερικές αναταραχές,  έχει φέρει στα πρόθυρα του πολέμου την Άγκυρα με τη Δαμασκό.
     Αιτία βέβαια όλων αυτών δεν είναι η προσχηματική διένεξη μεταξύ σιιτών και σουνιτών ούτε οι εθνικές ή πολιτικές διεκδικήσεις, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων και την αφελή πεποίθηση του εξεγερμένου αραβικού κόσμου ότι μάχεται για τον εκδημοκρατισμό των κρατών, αλλά η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μέσης Ανατολής. Ο πρώτος πόλεμος στον Περσικό κόλπο μεταξύ Ιράκ και Κουβέϊτ με εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και η επίθεση σε Αφγανιστάν και Ιράκ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποδεικνύουν πώς η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει άρωμα πετρελαίου. Ακόμα και τώρα η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της σε περιοχές που υπάρχουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και προειδοποιεί το Ιράν για αντίποινα.
     Ποιο όμως είναι το κόστος για την Ελλάδα; Φαινομενικά δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός αφού η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στον αραβικό ούτε στο Μουσουλμανικό κόσμο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ωστόσο οι προκλήσεις από γειτονικά κράτη με έρευνες εντός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά και οι διακρατικές έρευνες για πετρέλαιο στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και η πρόκληση του Χριστιανικού κόσμου έναντι του Ισλάμ με την κινηματογραφική ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» που προσβάλει το πρόσωπο του Μωάμεθ θα μπορούσαν άραγε να επιφέρουν ένταση στο Αιγαίο και τη   Μεσόγειο γενικότερα; Σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί μια υπόθεση εργασίας, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι προφανείς και οφείλουν να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους.
     Επιπλέον, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση η άνοδος της τιμής του πετρελαίου λόγω των γεγονότων δεν συντελεί στη βελτίωση του κλίματος. Η Ελλάδα στέκεται απλός θεατής δίχως να αναλαμβάνει καμιά διαπραγματευτική πρωτοβουλία και χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό της πλούτο και αδιαφορώντας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης επικαλούμενη τις γεωστρατηγικές ισορροπίες. Την κατάσταση επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο οι παγωμένες ενεργειακές συμφωνίες των αγωγών με τη Ρωσία, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τον έντονο αντιαμερικανισμό που έχει αναπτυχθεί σε αυτές τις χώρες. 
     Ιστορικά η περιοχή της Εγγύς Ανατολής και της Μεσοποταμίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων και τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, άρα και σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου συγκρούονται συμφέροντα και νοοτροπίες. Επιπλέον, η επιθυμία για κυριαρχία στα στρατηγικά στενά του Σουέζ που δίνουν πρόσβαση στη Μεσόγειο και παράλληλα τη δυνατότητα για τη γεωπολιτική και εμπορική τους εκμετάλλευση αποτελεί το μήλο της έριδος που προκαλεί συνεχή ανάφλεξη στην περιοχή.
     Και ενώ ο αραβικός κόσμος έμοιαζε να είναι το τελευταίο προπύργιο του απολυταρχισμού, αποδεικνύεται πως τελικά είχε την αχίλλειο πτέρνα του. Οι εξελίξεις υπήρξαν αιφνιδιαστικές και ραγδαίες από τη στιγμή που τελείως αναπάντεχα εξεγέρθηκε ο Αιγυπτιακός λαός ζητώντας συνταγματικές ελευθερίες, βρίσκοντας μιμητές στη Λιβύη και στη Συρία. Αυτό που προκαλεί πραγματικό αποτροπιασμό είναι η αιματοχυσία μεταξύ ομοεθνών που δεν έχει όρια και η αγριότητα με την οποία γίνονται οι εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων και αντιπάλων και από τις δύο πλευρές, αλλά και η απόφαση ηγετών να βομβαρδίσουν τους ίδιους τους λαούς τους. Όλα αυτά δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχειά της, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την ανθρωπότητα,  αν εμπλακούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η Ρωσία. Από την άλλη, κανείς δεν υπολογίζει την ισχύ της  Κίνας που ακόμα δεν έχει δείξει την δύναμή της ως Διεθνής παράγοντας που επηρεάζει εξελίξεις και καταστάσεις στο Παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Έτσι, η Μέση Ανατολή αναδεικνύεται σε θέρετρο γεωπολιτικών εξελίξεων στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή για να εμφανιστούν στο προσκήνιο όλες αυτές οι ανακατατάξεις. Οι ΗΠΑ άλλωστε επιθυμούν την δημιουργία ενός μοντέλου ισλαμικής δημοκρατίας στα πρότυπα της Τουρκίας που θα διάκειται φιλικά απέναντι στη Δύση και θα διευκολύνει μια οικονομική και πολιτισμική διείσδυση της Αμερικής στα ιστορικά προπύργια του αντιαμερικανισμού και του αντιευρωπαϊσμού, προκαλώντας ωστόσο έτσι την αντίδραση της Μόσχας και της Τεχεράνης. Από την άλλη, τη στιγμή που η Ανατολή αιμορραγεί εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, η Δύση ψυχορραγεί κάτω από το βάρος των οικονομικών εξελίξεων και της Διεθνούς κερδοσκοπίας των αγορών.  Υπ’ αυτό το πρίσμα, η οικονομική εκμετάλλευση και η πολιτική χειραγώγηση των άγουρων ακόμα δημοκρατιών της Αραβίας μοιάζει αναπόφευκτη. Το γεγονός όμως ότι οι κοινωνίες λυγίζουν κάτω από το βάρος των εξελίξεων δημιουργεί ένα σκηνικό αβεβαιότητας. Οι πολιτικές πρακτικές θα πρέπει να αναθεωρηθούν αν δεν θέλουμε  να μετατραπεί η περιοχή σε ένα απέραντο πεδίο μάχης όπου δεν θα μπορεί πλέον η διπλωματία να σταματήσει το αιματοκύλισμα που έχει ξεκινήσει. Και επειδή όταν πιάνει φωτιά το σπίτι του γείτονά σου είναι πολύ πιθανό αυτή να εξαπλωθεί και στο δικό σου, απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί, ώστε να αποφευχθεί η γενικότερη ανάφλεξη.
     Η διεθνής πολιτική σκηνή καλείται να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών και των νεογέννητων δημοκρατικών πολιτευμάτων που βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα και αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στον αυστηρό ισλαμικό κώδικα και την ελευθερία του δυτικού τρόπου σκέψης που απαιτεί ισονομία και συνταγματικότητα στις σχέσεις κράτους και πολίτη.
  Επισημάνσεις…
Γραφεί ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος - Διεθνής αναλυτής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 2327110024 & 6976915473 

E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr  , xrhstos.katsaros@gmail.com

Ιστότοπος:  Web node http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/
Twitter: Christos A. Katsaros @Chris_Sintiki https://twitter.com/Chris_Sintiki
Σελίδα Profile on Face book: Χρήστος ΑΚατσαρός (Chris Sintiki)

Web Blogger: Με θάρρος και τόλμη για την αλήθεια http://political-ethics-for-the-national-int.blogspot.gr

 Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ http://grafida-sintikis.blogspot.gr/

You Tube: Το κανάλι του χρήστη christos411970 ♥_♥_''Η ποίηση είναι Αγάπη''_♥_♥_  http://www.youtube.com/user/christos411970?feature=mhee 





Μέση Ανατολή μια επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη στη γειτονιά μας.pdf (791,1 kB)

ΈΤΟΣ 42ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 13.050 ΠΕΜΠΤΗ 09 ΜΑΙΟΥ 2013.jpg (217,2 kB)


«Βλάπτουμε τη δημοκρατία στην προσπάθειά μας να σώσουμε το ευρώ»

Τον μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος που έγινε περιζήτητος σχολιαστής της πολιτικής στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τον Πέτρο Μάρκαρη, συνάντησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο σπίτι του στην Κυψέλη, σε μία γειτονιά με πολλούς μετανάστες κυρίως γαλλόφωνους Αφρικανούς, λίγο μετά τη βράβευσή του από το γαλλικό περιοδικό «Le Point», για το μυθιστόρημά του «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», το πρώτο της Τριλογίας της κρίσης.

Ο Πέτρος Μάρκαρης μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, την ηγεμονία της Γερμανίας, την αδιέξοδη πορεία που ακολουθούμε, αλλά και τον ρόλο των πνευματικών ανθρώπων.
Η τελική μάχη για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού βραβείου αστυνομικού μυθιστορήματος, δόθηκε ανάμεσα στο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη και στο μυθιστόρημα «Τρομοκρατική απειλή», της Γερμανίδας Αλεξ Μπεργκ και έτσι το ερώτημα που κυριάρχησε ήταν: «η Γερμανίδα ή ο Έλληνας;». Η κριτική επιτροπή του περιοδικού επέλεξε τον Νότο.
«Δεν θα το ερμήνευα ως μήνυμα, θεωρώ απλά ότι η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη και σε σχέση με τις επιπτώσεις της κρίσης στους ανθρώπους, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχει μια αντίφαση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε όλη αυτή την ιστορία. Όταν διαβάζετε δηλώσεις πολιτικών, οικονομολόγων είτε είναι της Κομισιόν είτε είναι του Εurogroup, είτε της τρόικας, έχετε πολύ έντονα την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί κοιτώντας τους αριθμούς χάσανε τους ανθρώπους. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν τους βλέπουν τους ανθρώπους. Αντιθέτως σε ένα άλλο επίπεδο αναγνωστών, απλών πολιτών, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς περνάνε οι άνθρωποι. Αυτή η αντίφαση δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα είναι και κατά κάποιον τρόπο ανησυχητική γιατί δημιουργήθηκε ένα χάσμα. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για το μυθιστόρημα αυτό, και γενικώς για μυθιστορήματα που έχουν να κάνουν με την κρίση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μάρκαρης.
Αναφερόμενος στο κεντρικό μήνυμα της τριλογίας του, «Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση» και «Ψωμί παιδεία ελευθερία», ο συγγραφέας που έχει καταγράψει με ακρίβεια τις συνέπειες της κρίσης είπε: «Όταν στις αρχές του 2010 ξέσπασε η κρίση, σε αντίθεση με αυτό που λέγανε πολλοί πολιτικοί, ακόμα και οικονομολόγοι, πίστευα ότι η κρίση ήρθε για να μείνει. Δεν θα περνούσε εύκολα.
Και θα σας πω γιατί. Έζησα και μεγάλωσα στην Τουρκία, ζω 50 χρόνια στην Ελλάδα, χώρες με ασταθείς οικονομικές βάσεις, πλήττονται με ιδιαίτερη οξύτητα από την κρίση και δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν άμεσα και βραχυπρόθεσμα, γι’ αυτό και είπα ότι η κρίση θα μείνει. Τότε σκέφτηκα να γράψω μία τριλογία με δύο άξονες. Ο ένας άξονας ήταν να θεματοποιήσω σε ένα μυθιστόρημα τρεις διαφορετικές οπτικές της κρίσης, τρία διαφορετικά φαινόμενα. Το πρώτο ήταν οι τράπεζες, το δεύτερο η φοροδιαφυγή το τρίτο η γενιά του πολυτεχνείου, αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθήσω από μυθιστόρημα σε μυθιστόρημα πώς εξελίσσεται η ζωή των Αθηναίων».
Ο Πέτρος Μάρκαρης πιστεύει ότι αν και η κρίση στην Ευρώπη προσέφερε μια ωραία δικαιολογία, η κρίση στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη και τόνισε: «Κατά τη γνώμη μου, η κρίση θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς. Είμαι πεπεισμένος επ’ αυτού, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί, έστω και μεσοπρόθεσμα να αντέξει, όταν παίρνει ένα σωρό λεφτά, δανείζεται αλόγιστα και τα σπαταλάει. Κάποια στιγμή αυτά θα την πνίξουν, όπως πνίγουν και τον κάθε πολίτη που δανείζεται αλόγιστα. Όταν δανείζεσαι, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που δεν θα μπορείς να δανείζεσαι άλλο, οι όροι θα γίνονται πιο επαχθείς και θα καταρρεύσεις. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο κρίσεις. Υπάρχει μια κρίση ελληνική και μια κρίση ευρωπαϊκή. Αυτές οι δύο κρίσεις σε πολλά σημεία συναντιούνται, όχι όμως σε όλα.
Από την άλλη μεριά, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται η κρίση, είναι ένας τρόπος ο οποίος επιβαρύνει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών του πληθυσμού. Όχι μόνο σε μας, σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζεται έτσι.
Το ίδιο βλέπω και στην Ισπανία, είναι δυσανάλογη η κατανομή βαρών. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να πω ότι και εμείς τόσα χρόνια κοιτάζαμε αλλού, περί άλλα τυρβάζαμε. Μας πνίγει σήμερα το μεταναστευτικό και καταφέραμε να προκαλέσουμε ρατσιστικά σύνδρομα. Κάποιος θα πρέπει να πει όμως ότι όλη αυτή η ιστορία του μεταναστευτικού συνδυάζεται με το κοιτάω αλλού αυτών που κυβερνούσαν. Αυτό έγινε με τα δάνεια, αυτό έγινε και με το μεταναστευτικό. Καλά περνάμε, μην τα ψάχνεις. Τώρα όμως κακά περνάμε και τα ψάχνουνε όλα και δυστυχώς τα ψάχνουμε όλα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που μας εξουθενώνει».
Μιλώντας για τις αιτίες της κρίσης στην Ευρώπη ο κ. Μάρκαρης είπε: «Η μεγάλη μετατόπιση, από μία οικονομία που επί τουλάχιστον δύο αιώνες είχε έναν παραγωγικό προσανατολισμό, σε μία οικονομία με χρηματοπιστωτικό προσανατολισμό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα φράκαρε, δεν είχε εναλλακτική λύση. Κατηγορούμε τη Γερμανία, είναι όμως η μόνη χώρα που δεν παραιτήθηκε από τον παραγωγικό της προσανατολισμό. Αυτό να τους το αναγνωρίσουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Διότι αυτοί είπαν και λένε, παραγωγή– εμπόριο- εξαγωγές. Εμείς δυστυχώς και πολλές άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Κύπρος μπήκαμε σε ένα παιχνίδι απ’ το οποίο βγαίνουμε καταρρακωμένοι. Διότι πέραν όλων των άλλων, δεν είχαμε κι εκείνες τις βάσεις και τις άμυνες που θα μπορούσαν σε δύσκολες στιγμές να μας προστατέψουν».
Ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης που έχασε το όραμά της, ο Πέτρος Μάρκαρης τόνισε: «Μιλώντας με έναν Ευρωπαίο πρόσφατα, του είπα ότι ακόμα και να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ ένα πράγμα δεν θα ξεπεραστεί κι αυτό είναι το μίσος που έχει απλωθεί στην Ευρώπη. Αυτό δεν θα φύγει εύκολα. Καταλήξαμε να μισούμε ο ένας τον άλλον. Κι αυτό είναι πάρα πολύ κακή εξέλιξη. Θεωρώ ότι η υπόθεση της Ευρώπης εξελίχθηκε από το όραμα στο μη χείρον βέλτιστον. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Εμείς, η Ισπανία, η Πορτογαλία, είπαμε να πάμε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης, της κοινής Ευρωπαϊκής οικογένειας. Τρέξαμε. Το ίδιο κάνανε και εκείνες οι χώρες οι οποίες βγήκανε από το σοσιαλιστικό μπλοκ και τρέχανε να μπούνε στο ενιαίο όραμα της Ευρώπης. Αν σήμερα πω σε ένα πολίτη, σε έναν Ισπανό, ή Ιταλό, «ρε φίλε δεν πάμε να φύγουμε, να πάμε πίσω στα δικά μας νομίσματα να τελειώνουμε, να μην τους έχουμε σαν μπάστακες πάνω από το κεφάλι μας;», η απάντηση που θα μου δώσει θα είναι «καλά είσαι τρελός; Αν πάμε πίσω θα περάσουμε πολύ χειρότερα». Αυτό όμως είναι το μη χείρον βέλτιστον δεν είναι πια όραμα. Δεν μπορεί όμως η Ευρώπη να στηριχτεί πάνω στο μη χείρον βέλτιστον.
Δεν αντέχει. Πρέπει να βρεθεί ένα όραμα για την Ευρώπη που το είχε και το έχασε. Γι’ αυτό είμαι απαισιόδοξος. Και επίσης εκείνο το οποίο βλέπω είναι ότι αυτήν τη στιγμή στην προσπάθειά μας να σώσουμε το ευρώ θυσιάζουμε ένα μέρος της δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ κακό. Δείτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, όλη η αντίδραση είναι αντισυστημική. Οι αντισυστημικές αντιδράσεις όμως είναι κατά της δημοκρατίας, δεν είναι υπέρ. Σε εμάς εδώ η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι μια εξέλιξη κατά της δημοκρατίας. Συνεπώς βλάπτουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς στην προσπάθειά μας να σώσουμε το ευρώ».
Για τον ρόλο της Γερμανίας στη σημερινή Ευρώπη ο Πέτρος Μάρκαρης πιστεύει ότι «η Γερμανία αντιλαμβάνεται, και λόγω αποδυνάμωσης Γαλλίας, και λόγω απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι έχει πάλι έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Επειδή οι Γερμανοί σε δύο παγκοσμίους πολέμους και ιδιαίτερα στον δεύτερο με την ισχύ τα πήγαν πολύ κακά, τώρα λένε «μα δεν είμαστε πιο ισχυροί από εσάς, είμαστε όμως καλύτεροι». Μα το καλύτερο δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος. Εδώ είναι το πρόβλημα.
Πώς θα πείσετε ένα Ιταλό, πως, ό,τι και να κάνεις, το Ford είναι καλύτερο αυτοκίνητο από το Fiat. Θα σου πει γιατί είναι καλύτερο, μια χαρά αυτοκίνητο είναι το Fiat. Το καλύτερο δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος. Και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα των Γερμανών. Το είπε πρόσφατα ο Σόιμπλε, «είμαστε οι καλύτεροι μαθητές στην τάξη γι’ αυτό μας ζηλεύουν». Αυτό θεωρούν οι Γερμανοί, ότι είναι οι καλύτεροι μαθητές στην τάξη. Και οι Γερμανοί από τη φύση τους είναι μια χώρα και μία κοινωνία η οποία επειδή πάντοτε πειθαρχεί ακόμα και όταν πηγαίνει στην καταστροφή και το έχει πάθει δύο φορές, έχει την απαίτηση να το κάνουνε και οι άλλοι. Εγώ στους Γερμανούς λέω κάτι, πηγαίνετε στη Σικελία, πηγαίνετε στη Μαγιόρκα, πηγαίνετε στην Κρήτη, βλέπετε τις παραλίες, βλέπετε τη θάλασσα και λέτε: «τι καταπληκτική παραλία, τι ωραία θάλασσα, καταπληκτικές διακοπές θα κάνω». Αλήθεια είναι. Μόνο που αυτό που δεν βλέπετε είναι ότι αυτές οι παραλίες, αυτή η αμμουδιά αυτή η θάλασσα είναι για εμάς μια άλλη πανάρχαια κουλτούρα που παράγει διαφορετική σκέψη, διαφορετικό πολιτισμό, διαφορετικό τρόπο αντιδράσεων τον οποίο εσείς δεν καταλαβαίνετε. Λοιπόν έχουμε ένα τεράστιο κενό συνάντησης πολιτισμών στην Ευρώπη. Όπως εμείς δεν καταλαβαίνουμε τον κεντροευρωπαϊκό έτσι και ο κεντροευρωπαϊκός δεν καταλαβαίνει εμάς. Αυτό το παραμέλησε η Ευρώπη και έκανε πολύ μεγάλο λάθος».
Ο συγγραφέας στο τελευταίο βιβλίο, με αφετηρία την επιστροφή στη δραχμή ξετυλίγει το νήμα των εξελίξεων στη χώρα. Είναι όμως απλά ένα εύρημα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ή πιθανό ενδεχόμενο; «Δεν τη θεωρώ εκτός πραγματικότητας, δεν ξέρω πόσο κοντινή είναι, δεν ξέρω πως θα εκδηλωθεί, αλλά η προοπτική υπάρχει, μη γελιόμαστε. Όσο οι αντισυστημικές δυνάμεις της Ευρώπης, είτε στην Ιταλία ή την Ισπανία, ζητούν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, είτε στη Γερμανία ζητούν επιστροφή στο μάρκο, εξακολουθούν να έχουν φωνή και όσο η κρίση δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους, το ενδεχόμενο δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Αν σηκωθούμε εμείς μόνοι μας να φύγουμε, θα καταστραφούμε. Δεν έχουμε παραγωγική βάση την έχουμε καταστρέψει, που θα πάμε; Αλλά είναι άλλο θέμα αν κάποια στιγμή μια ισχυρή χώρα πει «ως εδώ ήταν».
Αν πει για παράδειγμα η Ιταλία, φτάνει ως εδώ, δεν θέλουμε άλλο, από εκεί και πέρα το πράγμα θα πάρει μπάλα όλους. Δεν μπορεί να σταματήσει. Γι αυτό και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο. Όλον αυτό τον καιρό, παρατηρώ μια χώρα η οποία σαν εξαρτημένο άτομο περιμένει απεγνωσμένα την επόμενη δόση της, είναι διατεθειμένη όπως το κάθε εξαρτημένο άτομο να κάνει οποιαδήποτε κωλοτούμπα για να εξασφαλίσει τη δόση της και το μίσος ενάντια στη Μέρκελ δεν είναι παρά τίποτε άλλο από το μίσος που έχει το εξαρτημένο άτομο απέναντι στο βαποράκι του, που ξέρει ότι μπορεί να το καταστρέψει. Αυτή είναι όλη η περιγραφή. Αυτό όμως δεν δίνει καμία προοπτική».
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα που έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο Πέτρος Μάρκαρης μας είπε: «Δεν έχει σχέση με ρατσισμό αυτό, έχει σχέση με μία ανίερη εκμετάλλευση ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Λυπάμαι πολύ αλλά η εξέλιξη της Ελλάδας από τη δραχμή στο ευρώ μπορεί να οριστεί ως μετεξέλιξη της Αρσακειάδας σε Μανωλάδα. Αυτή ήταν η πορεία μας δυστυχώς. Δεν καταλαβαίναμε ότι έπρεπε να στήσουμε μια άλλη κοινωνία, μια άλλη οικονομία, ένα άλλο σύστημα εργασιακών σχέσεων. Δεν κάναμε τίποτα απ’ όλα αυτά κι ερχόμαστε τώρα και βγάζουμε μια απίστευτη βαρβαρότητα και εκμετάλλευση. Θα μου πείτε, ποιος εμπόδισε το ελληνικό κράτος να βάλει κανόνες στη χρήση των μεταναστών ως εργατών; Το εμπόδισε κανείς; Είπε κανείς μην το κάνετε; Απλά το άφησε, σου λέει άστο δεν πειράζει. Μια κοινωνία όμως, δεν είναι καλή επειδή οι πολίτες της είναι άγιοι, είναι καλή επειδή οι πολίτες υπακούν σε κανόνες. Όταν σ’ αυτή την κατάσταση, προσθέσετε τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό που κυρίευσε την Ελλάδα, ιδιαίτερα από το 2001 και μετά, θα καταλάβετε γιατί γίνονται όλα αυτά. Κανείς δεν έβαλε κανόνες στην Ελλάδα. Παρακολουθώ το ελληνικό κράτος και βλέπω ότι εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες σταδιακά παραιτείται από το μονοπώλιο καταστολής που έχει. Διότι σε κάθε ευνοούμενο δημοκρατικό κράτος, το κράτος έχει το μονοπώλιο της καταστολής. Και ως καταστολή δεν εννοείται η αστυνομία, εννοείται η καταστολή στον χώρο της φοροδιαφυγής, εννοείται η καταστολή στον χώρο λειτουργίας των μεταναστών και των κανόνων τους, εννοείται η καταστολή στον τρόπο με τον οποίο κρίνονται αυτοί οι οποίοι δουλεύουν. Αρνήθηκε το μονοπώλιο της καταστολής του το κράτος και άφησε το 2008 να καταστραφεί η Αθήνα χωρίς να σκέφτεται πού θα οδηγήσει αυτό. Τώρα βλέπουμε στην κρίση τις επιπτώσεις αυτής της απόσυρσης του μονοπωλίου. Όμως η νοοτροπία για να αλλάξει απαιτούνται δεκαετίες και εμείς προσπαθούμε τις δεκαετίες να τις κερδίσουμε σε ένα χρόνο, σε έξι μήνες. Δεν μπορούμε, δεν γίνεται, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει».
Στην Ισπανία οι δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν τον Πέτρο Μάρκαρη ως τον μοναδικό συγγραφέα που περιγράφει τα δεινά των κατοίκων του Νότου. Ο ίδιος μιλώντας για τους πνευματικούς ανθρώπους τόνισε: «Θεωρώ, ότι πλην ορισμένων εξαιρέσεων που υπάρχουν, το μεγάλο μπλοκ διανοουμένων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και συγγραφέων δεν εκφράζεται στην κρίση. Το ίδιο συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ισπανία, το ίδιο συμβαίνει παντού. Αν συγκρίνω αυτό το σημερινό ας πούμε μπλοκ, με το μπλοκ της δεκαετίας του ’50, την περίοδο αμέσως μετά τον πόλεμο και στην Ελλάδα αμέσως μετά τον εμφύλιο, τότε όλοι οι διανοούμενοι ήταν στις επάλξεις. Διότι καταλαβαίνανε ότι σε περιόδους τέτοιες, η συμβολή διανοουμένων στο να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει τι τους συμβαίνει και πώς πρέπει να δράσει για να αντέξει, είναι τεράστια. Αυτό δεν θα το κάνει κανένας υπουργός γιατί δεν ξέρει να το κάνει. Δηλαδή δεν μπορείτε να ζητήσετε από τη Μέρκελ να το κάνει, γιατί δεν ξέρει να το κάνει. Συζητώντας με φίλους, τους έλεγα ότι στη γενιά μας είχαμε τη δυνατότητα να λέμε, «όχι αυτό δεν θα σου περάσει». Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Αυτό όμως, για μένα, κρύβει και ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Όσο πιο αργά ξεσπάσει τόσο πιο άγριο θα είναι».
Κλείνοντας τη συζήτησή μας και καθώς πρόσφατα διανύσαμε την Εβδομάδα των Παθών τον ρωτήσαμε αν η πίστη μπορεί να βοηθήσει. «Τους πιστούς μπορεί να τους βοηθήσει. Έχω φτάσει σε μια ηλικία που δεν θεωρώ ότι όλα λύνονται με την ιδεολογία. Αντιθέτως θεωρώ ότι η ιδεολογία οφείλει να είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας της γνώσης. Ένα από τα μεγάλα στραβά που έγιναν στην Ελλάδα ήταν ότι πρόταξαν την ιδεολογία στη γνώση, και βλέπουμε τα αποτελέσματα σήμερα. Αν η γνώση αυτή είναι προϊόν πίστης, βοηθάει και πάλι. Και δεν είναι αλήθεια ότι αυτά ουσιαστικά οδηγούν σε σκοτάδια» σημείωσε ο συγγραφέας.
Ο Πέτρος Μάρκαρης εκμυστηρεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμπληρώσει την τριλογία με ένα τέταρτο βιβλίο-επίλογο, αλλά επειδή «είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο να ξαναβουτήξω στην κρίση συγγραφικά» όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα κάνω μια βολτίτσα κάπου γύρω-γύρω μέχρι την Αίγινα, θα γράψω κάτι μικρό μια νουβέλα και αμέσως μετά θα το ολοκληρώσω».

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Έρχεται το αυτοκίνητο που θα σας γλιτώσει από την κίνηση

Η εταιρεία Terrafugia ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου μοντέλου της TF-X, ενός αυτοκινήτου πουέχει τη δυνατότητα να ίπταται και να προσγειώνεται κάθετα.
 
Το νέο πρωτότυπο μοντέλο της Terrafugia είναι εξοπλισμένο με ανατρεπόμενους εκτοξευτήρες, που του επιτρέπουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα στο έδαφος.


Αντίστοιχη τεχνολογία χρησιμοποιείται στα Boeing V-22 Osprey του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την Terrafugia, το TF-X θα διαθέτει υβριδικούς ηλεκτρικούς κινητήρες και θα μοιάζει με ένα μικρό τετραθέσιο αεροπλάνο.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες του TF-X θα αποδίδουν 600 ίππους ενώ εν πτήσει θα τίθεται επιπλέον σε λειτουργία μηχανή ισχύος 300 ίππων.

Θα έχει αυτονομία άνω των 800 χιλιομέτρων ενώ υπολογίζεται ότι η ταχύτητά του θα φτάνει τα 320 χιλιόμετρα την ώρα.


ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Κοινές ανησυχίες Βρετανίας - ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομία


Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
6C08F63F49E62E6CB7F46B6FBEFE6312
Θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, το ζήτημα της Συρίας καθώς και η επικείμενη συνάντηση των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

 «Κατά τη συνάντηση αυτή θα υπογραμμιστεί η θεμελιώδης σημασία της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω της οποίας προσεγγίζουμε από κοινού τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι.

ΑΜΠΕ

Γυναικείο άρωμα ενδέχεται να έχουν οι επόμενες εκλογές στο Ιράν

Δύο Ιρανές γυναίκες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.
6350368482444100551EA568F416B4BE6CCDAC2D2F571E3954
 Οι δύο 45χρονες γυναίκες, η Ραζί Ομιντβάρ νοικοκυρά και η Σοράγια Μαλεκζαντέ εκπαιδευόμενη οικονομολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

 Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν γυναίκες έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, καθώς υπάρχουν ασάφειες τόσο στον συνταγματικό όσο και στον εκλογικό νόμο.

 Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να εγγραφεί ως υποψήφιος εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» – αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο όρος «ρεζάλ» θα μπορούσε να περιλαμβάνει και γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των 34 ετών από την ισλαμική επανάσταση, καμία γυναίκα δεν έχει διεκδικήσει σοβαρά το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου οι συζητήσεις δεν έχουν αποδόσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

 Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2009 πάνω από 46 εκατομμύρια- ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και εφέτος.


ΑΜΠΕ
ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών στα καταστήματα από 16 έως 25 Μαΐου


Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών στα εμπορεύματα για όλα τα καταστήματα της Αθήνας από την Πέμπτη 16 έως το Σάββατο 25 Μαΐου, προκήρυξε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, στοχεύοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης.
Photo for this article
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί όλους τους εμπόρους να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσφοράς εμπορευμάτων απ' όλα τα καταστήματα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, αντί των προσφορών σε διαφορετικές ανά κατάστημα περιόδους, και να διαθέσουν τα ανοιξιάτικα είδη τους σε ελκυστικές τιμές.
Μοναδική προϋπόθεση της συμμετοχής στο δεκαήμερο είναι η γνωστοποίηση των προσφορών στην Περιφέρεια Αττικής και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.
Κάθε επιχείρηση μπορεί να επισκέπτεται το www.pameathina.net και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες να καταχωρεί τις προσφορές της, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις ευκαιρίες που θα υπάρχουν στη διάρκεια του δεκαημέρου.
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)

Αισιόδοξα μηνύματα από τους γουναράδες στην Καστοριά

Διπλασιασμό των πωλήσεων της γούνας, σε πάνω από ένα δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αναφέρουν οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου, υπογραμμίζοντας , ότι καταγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες οι προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέσω των επενδύσεων που γίνονται σε εκτροφεία…
Αισιόδοξα μηνύματα από τους γουναράδες στην Καστοριά
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», σήμερα λειτουργούν στην περιοχή 38 εκτροφεία και εντός του 2013 πρόκειται να κάνουν ντεμπούτο άλλα επτά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, Φαίδων Γκιάτα, μέχρι τo τέλος του τρέχοντος έτους δεν αποκλείεται να διπλασιαστούν οι φάρμες γουνοφόρων ζώων, φθάνοντας τις 90-100 και εκτοξεύοντας έτσι την παραγωγή προϊόντων γούνας σε σημαντικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ, που κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια.

Υπογραμμίζει ότι η ελληνική γουνοποιία αγοράζει το 5% – 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακινεί το 8 – 10% των ετοίμων ενδυμάτων αντίστοιχα, ενώ ο ίδιος, θέλοντας να υπερτονίσει το γεγονός ότι στην Καστοριά και στη Σιάτιστα λειτουργούν καθετοποιημένες μονάδες που παράγουν έτοιμα ενδύματα από γούνα, αναφέρει ότι «υπάρχουν δύο παγκόσμια κέντρα παραγωγής προϊόντων γούνας παγκοσμίως: η Ελλάδα και η Κίνα».

Σήμερα, σε νέο «σπίτι″ ξεκινά η 38η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Στις εγκαταστάσεις του νέου Εκθετηρίου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, έκτασης 13.000 τ.μ, έστησαν ήδη τα περίπτερα τους οι 160 εκθέτες που συμμετέχουν φέτος στην 38η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς (9-12 Μαΐου). Οι εκθέτες προέρχονται από την Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αμερική, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία και Καναδά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς θα εγκαινιάσει την 38η Διεθνή Έκθεση.
ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr

Άχρηστα τα συμπληρώματα με ωμέγα 3 σε πρόσωπα με καρδιαγγειακούς κινδύνους

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα 3 δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε πρόσωπα με υψηλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους τα οποία υποβάλλονται ήδη... σε θεραπεία με φάρμακα, δείχνει μια εκτεταμένη κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε χθες στις ΗΠΑ.



"Σε μια ευρεία ομάδα ασθενών με πολλαπλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους (διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα και παχυσαρκία), η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα 3 δεν μείωσε τη θνησιμότητα", γράφουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας (NEJM) με ημερομηνία 9 Μαΐου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προηγούμενες κλινικές δοκιμές είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτά μείωναν ενδεχομένως τους καρδιαγγειακούς κινδύνους σε ανθρώπους που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν ήδη υποστεί έμφραγμα. Όμως τα συμπληρώματα με ιχθυέλαια δεν είχαν το προληπτικό αποτέλεσμα κατά της κολπικής μαρμαρυγής, μιας συχνής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής το 2010. Αυτή η τελευταία κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.513 πρόσωπα στην Ιταλία, τα μισά από τα οποία έλαβαν ωμέγα 3 και τα άλλα μισά ένα ψευδοφάρμακο αποτελούμενο από ελαιόλαδο.

Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικό και έμφραγμα ήταν κοντά στο 12% και στις δύο ομάδες, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον δρα Μάριο Νέγκρι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας του Μιλάνου. 

ΠΗΓΗgrafida-sintikis.blogspot.gr