Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Υπέβαλε την παραίτησή του ο Ηλίας Κικίλιας

Είναι προφανές ότι ο ΟΑΕΔ με τα υφιστάμενα εργαλεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις θεμελιώδεις αιτίες της ανεργίας, σημειώνει σε δήλωσή του ο απερχόμενος διοικητής του οργανισμού, Ηλίας Κικίλιας, καλώντας να υπάρξουν ευρύτερες συμφωνίες πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. 
Σε δήλωσή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τον ΟΑΕΔ, ο κ. Κικίλιας σημειώνει: 

"Μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αντικατάστασή μου από τη θέση του Διοικητή και Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, υπέβαλα την παραίτησή μου στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γ. Βρούτση.

Στα 3,5 χρόνια που υπηρέτησα στη θέση αυτή, άσκησα τα καθήκοντά μου με υπευθυνότητα, διαφάνεια, συνείδηση καθήκοντος και προσήλωση στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά του δημοσίου συμφέροντος. Αντιστάθηκα με όλες τις δυνάμεις μου στις πρακτικές και νοοτροπίες, εντός και εκτός του Οργανισμού, που θεωρούν τον δημόσιο τομέα ως έρμαιο του πελατειακού και μικροκομματικού συστήματος, στο οποίο οφείλεται εν πολλοίς η σημερινή κατάσταση της χώρας.

Την τελευταία τριετία η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτοφανή σε βάθος και διάρκεια οικονομική ύφεση η οποία έχει μετατραπεί σε κοινωνική κρίση λόγω αφενός της εκτόξευσης της ανεργίας και της κοινωνικής ανέχειας και αφετέρου της έλλειψης ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού διχτυού προστασίας. Είναι ευνόητο για κάθε σκεπτόμενο πολίτη ότι οι θεμελιώδεις αιτίες της ανεργίας, δηλ. η ύφεση και η αναιμική οικονομία, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα εργαλεία που διαθέτει ο ΟΑΕΔ.

inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Φίλοι και συναγωνιστες τίμησαν σήμερα τον Αλέκο Παναγούλη

Τριάντα επτά χρόνια μετά το θάνατό του...

Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Φίλοι και συναγωνιστές τίμησαν σήμερα τον Αλέκο Παναγούλη

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976, όταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών, σε «αμφιλεγόμενo» τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τα αίτια του οποίου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

«Ο λαός μας καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αδερφός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.

Μεταξύ άλλων στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, η χήρα του αντιστασιακού Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, καθώς και ο δεσμοφύλακας Γιώργος Μωράκης, που τον συνέτρεξε στην απόδρασή του από τις φυλακές, το 1969.


To μυστηριώδες τροχαίο


«Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω, μην περπατάς μπροστά μου, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω, περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου», είπε πει ο Αλέκος Παναγούλης, ο χαμός του οποίου πάγωσε την Πρωτομαγιά του 1976.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ο άντρας με την ασυμβίβαστη προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία, που μόλις είχε βγει από το γύψο της επταετίας και προσδοκούσε από τον Παναγούλη αλήθειες που πιθανόν να την οδηγούσαν σε άλλες επιλογές.

Το Fiat Mirafiori του, δώρο της συντρόφου του Οριάνας Φαλάτσι, έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου, κάθετα στην πορεία. Το ανακοινωθέν της Τροχαίας έκανε λόγο για τροχαίο, όμως ακόμη και σήμερα τα ερωτηματικά γύρω από το συμβάν παραμένουν αναπάντητα. 

«Τον σκότωσαν τον Αλέκο», είχε καταγγείλει τότε η οικογένεια. Η περίπτωση της πολιτικής δολοφονίας, παρά το γεγονός της αποκλειστικής προβολής του «τροχαίου δυστυχήματος» από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της εποχής, εξετάστηκε επίσημα από τον εισαγγελέα Τσεβά, χωρίς όμως να καταλήξει σε ανάλογο συμπέρασμα.

Λίγες μέρες πριν, ο Α. Παναγούλης είχε ζητήσει συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις εκλογές του 1974, ο Παναγούλης είχε εκλεγεί βουλευτής στη Β' Αθηνών με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις. Γρήγορα όμως ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Σε αναφορές του είχε κάνει λόγο για συνεργασία πολιτικών του κόμματός του με την απριλιανή δικτατορία. Στις καταγγελίες που έκανε για ανάμιξη πολλών πολιτικών με το καθεστώς, ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ε. Αβέρωφ και τον Δ. Τσάτσο.

Λίγο καιρό μετά το συμβάν, αποκαλύφθηκε ότι κατείχε φακέλους με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος πολιτικών που συνεργάστηκαν με τα όργανα ασφαλείας κατά την επταετία (φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψή τους ήξερε πως θα τάραζε τότε το πολιτικό σκηνικό και είχε θελήσει να ενημερώσει για το θέμα τον πρωθυπουγρό Κ. Καραμανλή. Η πρόθεσή του να κάνει αποκαλύψεις τον είχε φέρει αντιμέτωπο με πιέσεις εντός Βουλής, όσο και με απειλές για τη ζωή του.

Πορείες διαμαρτυρίας σε Ασία και Ευρώπη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι "ξεχασμένοι" της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που...
δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση. Και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.




Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκας, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Στην πρωτεύουσα Ντάκα οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας "Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών".

Παρά τις εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για "ψυχραιμία", οι αρχές εκφράζουν φόβους για βίαιες ενέργειες και βανδαλισμούς στα εργοστάσια υφαντουργίας. Σύμφωνα με τον Καμρούλ Αναμ, έναν από τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης υφαντουργίας και έτοιμου ενδύματος του Μπανγκλαντές, οι εργάτες είναι οργισμένοι γιατί θεωρούν "δολοφονία" το χαμό των συναδέλφων τους. "Θέλουμε την πιο αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής".

Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.

Σχεδόν 55.000 συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, σύμφωνα με την αστυνομία, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης. "Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι" ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Στη Ρωσία περί το 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές αναμένεται να μετάσχουν στις πορείες για την εργατική πρωτομαγιά, ένα μόλις μέρος των εκατομμυρίων διαδηλωτών που τιμούσαν με πορείες την ημέρα αυτή επί σοβιετικής εποχής.

Στη Γαλλία όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: "Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα".

  ΑΜΠΕ
φωτο enet.gr

inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Renault Twizy RS F1 Concept, μονοθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης υψηλών επιδόσεων


Η τεχνολογία από την Φόρμουλα 1 είναι η καλύτερη πηγή αναζήτησης νέων εφαρμογών που συμβάλουν στην εξέλιξη των αυτοκινήτων. Τα μοντέλα τα οποία προορίζονται για την δική μας χρήση επωφελούνται από την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που προέρχονται από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η εφαρμογή ενός συστήματος αύξησης της ισχύος που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο πόλης Renault Twizy.
Οι μηχανικοί της γαλλικής εταιρείας συνεργάστηκαν με τους συναδέλφους τους που απασχολούνται στο αγωνιστικό τμήμα και κατάφεραν να μετατρέψουν το Twizy σε μια μικρή βολίδα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στον ηλεκτροκινητήρα ισχύος 17 ίππων προστέθηκε ένα σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας. Πρόκειται για το σύστημα KERS, το όποιο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα μονοθέσια της Φόρμουλα 1 για να αυξηθεί η ισχύ τους. Η συμβολή αυτού του συστήματος ήταν καθοριστική στον τομέα της διαμόρφωσης της ισχύος. Πλέον η απόδοση ανέβηκε στους 97 ίππους και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι στη διάθεση του οδηγού για χρονικό διάστημα 14 δευτερόλεπτων.
Το μικρό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο απέκτησε υψηλές επιδόσεις που ικανοποιούν ακόμη και τους λάτρεις της ταχύτητας. Το τυπικό τεστ 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται μόλις σε 6 δευτερόλεπτα. Αξίζει να τονισθεί ότι τόσο χρόνο χρειάζεται και η ισχυρότερη έκδοση του μικρομεσαίου μοντέλου Renault Megane R.S. Oσον αφορά την τελική ταχύτητα φτάνει τα 177χλμ./ωρα.
Το σύστημα KERS μαζί με την μπαταρία έχει βάρος 30 κιλά. Τοποθετήθηκε πίσω από το κάθισμα του οδηγού εκεί όπου στο συμβατικό μοντέλο υπάρχει η δεύτερη θέση για τον φιλοξενούμενο επιβάτη. Με τις άλλες όμως προσθήκες το βάρος του αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 90 κιλά, οπότε το συνολικό βάρος διαμορφώθηκε στα 564 κιλά.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τρία θανατηφόρα για τις μέλισσες φυτοφάρμακα


Η Κομισιόν επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που ενοχοποιούνται για εξόντωση των εντόμων

Κι ύστερα νίκησαν οι μέλισσες! Ιστορική απόφαση της Κομισιόν
Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πανηγύριζαν χθες έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας την απόφαση για την - προσωρινή - απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών

Σωτηρία για τις μέλισσες και ταυτόχρονα πλήγμα για τις πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού της Bayer και του ελβετικού ομίλου της Syngenta αποτελεί η απόφαση που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευτεί από τον προσεχή Δεκέμβριο και για 2 χρόνια η κυκλοφορία τριών επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
Πρόκειται για τρία νεονικοτινοειδή έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα για τις μέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια με προεκτάσεις και στη διατροφή μας, καθώς από τη γονιμοποίηση των φυτών μέσω μεταφοράς της γύρης εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας.
Η απόφαση της Κομισιόν στηρίχθηκε σε μελέτη που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων αυτών είναι 7.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη του DDT, του εντομοκτόνου που απαγορεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1970.
Συνολικά 15 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να απαγορευτούν τα τρία επικίνδυνα φυτοφάρμακα, 8 χώρες ψήφισαν κατά και 4, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν της ψηφοφορίας.
Εξηγώντας την ελληνική στάση, κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζονται αφενός ότι η μελέτη στην οποία στηρίχθηκε η Κομισιόν περιείχε ανεπαρκή στοιχεία, αφετέρου ότι στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε αιφνίδια  μείωση μελισσών, όπως σε άλλες χώρες, που να αποδίδεται στα τρία αυτά εντομοκτόνα. Ο άλλος παράγοντας που υπαγόρευσε την ελληνική στάση σχετίζεται με το είδος των καλλιεργειών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα. «Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που τοποθετούνται στον επικαλυπτόμενο σπόρο του βαμβακιού και του καλαμποκιού, δύο βασικές ελληνικές καλλιέργειες, είναι λιγότερο βλαβερά από παλαιότερα χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, πιο εχθρικά στο περιβάλλον και πιο υψηλού κόστους», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς. Ετσι, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία η Ελλάδα επέλεξε απλώς να μετατοπίσει τη θέση της και να ψηφίσει αποχή, όταν στην προηγούμενη ψηφοφορία του Μαρτίου είχε αντιταχθεί στην πρόταση της Κομισιόν.
Τα τρία εντομοκτόνα (Clothianidin, Thiamethoxam και Imidacloprid) κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Της απόφασης της Κομισιόν προηγήθηκε ψηφοφορία από τις 27 χώρες- μέλη χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί πλειοψηφία. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της έφεσης που κατέθεσε η Κομισιόν στην Επιτροπή Εφέσεων των Βρυξελλών ζητώντας να επανεξεταστεί η πρότασή της για απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αρκετές χώρες από αυτές που διαθέτουν πολλές ψήφους (όπως η Γερμανία, και η Ιταλία) μετακινήθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις. Βερολίνο και Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους: έτσι η Γερμανία, που απείχε κατά την πρώτη ψηφοφορία τον περασμένο Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν. Εκτός της Γερμανίας, υπέρ ψήφισαν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Μάλτα.
Αντίθετα, η Ιταλία, που τον Μάρτιο είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης, χθες πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της. Η αιτία, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, είναι ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία.

οι αντιθετοι. Εκτός από την Ιταλία, κατά της απόφασης της Κομισιόν τάχθηκαν επίσης η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.
Οσο για τις χώρες που απείχαν, εκτός της Ελλάδας ήταν η Λιθουανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.
Κατόπιν όλων αυτών, και παρ' ότι δεν συγκεντρώθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται των 255 ψήφων, η Κομισιόν αποφάσισε πως η πρότασή της έχει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία. Δεδομένου ότι συγκέντρωσε 180 ψήφους, έκρινε ότι μπορεί να προχωρήσει στην απαγόρευση των τριών εντομοκτόνων, έστω προσωρινά.

Ποιες καλλιέργειες αφορά
Η πρόταση για την αναστολή της χρήσης των εντομοκτόνων επί δύο χρόνια αφορά τέσσερις καλλιέργειες: του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτροπίου και του βαμβακιού, που τρέφουν τους πληθυσμούς των μελισσών

H Ντόρτμουντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε δύο γκολ στα τελευταία λεπτά, αλλά το τελικό 2-0 δεν ήταν αρκετό. Ετσι, η Ντόρτμουντ με το 4-1 του πρώτου αγώνα, τσέκαρε τα εισιτήρια για την πτήση στο Λονδίνο, στις 25 Μαίου, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Τα δύο γκολ δεν ήταν αρκετά για τη Ρεάλ και η Ντόρτμουντ ταξιδεύει στο Λονδίνο
Οι παίκτες της Ντόρτμουντ πανηγυρίζουν την πρόκριση τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Η Ρεάλ αναζητούσε ένα θαύμα για να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα. Κι αφού δεν κατάφερε να σκοράρει 
σπαταλώντας τρεις σπουδαίες ευκαιρίες στα πρώτα 15 λεπτά του ματς, η Ντόρτμουντ πήρε θάρρος και άρχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο. Κι ας είχε την ατυχία να χάσει μόλις στο 14' τον Γκέτσε λόγω τραυματισμού. Ο Γκροσκρόιτς  που τον αντικατέστηκε έκανε πάντως σπουδαία δουλειά. 

Η θαυμάσια ομάδα του Γιουργκεν Κλοπ, ήταν καλύτερη στο β' μέρος, έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες για γκολ, αλλά τα δύο  γκολ της Ρεάλ, έκαναν το παιχνίδι θρίλερ στα τελευταία λεπτά. Η Ντόρτμουντ όμως  άντεξε και πήρε την σπουδαία πρόκριση για τον τελικό.  

Η Ρεάλ έχασε τρεις σπουδαίες ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά, με τους Ιγκουαίν (4' ), Ρονάλντο (13' ), Οζίλ (14'). Οι γηπεδούχοι δεν σκόραραν λόγω των επεμβάσεων του Βαϊντενφέλερ (δύο φορές) και της αστοχίας. 

Στο β΄μέρος, ήταν η σειρά της Ντόρτμουντ να χάσει τις ευκαιρίες. Δύο φορές ο Λεβαντόφσκι (49' και δοκάρι στο 50' ) και μία φορά ο Γκιντογκάν (61' απέκρουσε ο Λόπεθ).  Ο Μουρίνιο προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα, χρησιμοποιώντας τους Μπενζεμά και Κακά, στη θέση των Ιγκουαίν και Κοεντράο, χωρίς όμως να καταφέρει σπουδαία πράγματα. Η Ρεάλ προσπαθούσε, είχε κάποιες φάσεις με τους Ρονάλντο, Ντι Μαρία και Κακά, αλλά η άμυνα της γερμανικής ομάδας κρατούσε το μηδέν.   

Κι εκεί που όλα έδειχναν πως η Ντόρτμουντ  πλησίαζε στην πρόκριση,  το ματς πήρε «φωτιά», με τα γκολ των Μπενζεμά (83' από ασιστ Οζίλ) και Ράμος (88' από ασιστ Μπενζεμά).  Η Ρεάλ πίεσε στο πεντάλεπτο των καθυστερήσεων για το γκολ της πρόκρισης χωρίς όμως επιτυχία. 

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία) 

Κίτρινες: Κοεντράο, Ιγκουαίν, Ράμος, Κεντίρα-Γκιντογκάν,  Μπέντερ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Ντιέγκο Λόπεθ, Εσιέν, Κοεντράο (57' Κακά), Ράμος, Βαράν, Τσάμπι Αλόνσο (67' Κεντίρα), Μόντριτς, Οζίλ, Ντι Μαρία, Ρονάλντο, Ιγκουαϊν (57' Μπενζεμά).

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Βαϊντενφέλερ, Πίστσεκ, Σμέλτσερ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Μπέντερ (91' Σαντάνα), Γκιντογκάν, Μπλαστσικόφσκι, Ρόις, Γκέτσε (14' Γκροσκρόιτς), Λεβαντόφσκι (87' Κελ).

tanea.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

«Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση» ή όταν ο Καβάφης γνώρισε τον Φόρστερ


Όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά τίποτε δεν έμοιαζε ικανό να τους φέρει κοντά. Ο ένας ήταν νέος, έγραφε στα αγγλικά και διέθετε ήδη παγκόσμια φήμη ως μυθιστοριογράφος.
Ο άλλος βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία, έγραφε στα ελληνικά και είχε αναγνωριστεί ως ποιητής μόνο από έναν μικρό κύκλο θαυμαστών και φίλων. Ο λόγος είναι για τον Ε. Μ. Φόρστερ και τον Κ. Π. Καβάφη, που παρά τις μεγάλες διαφορές στην ιδιοσυγκρασία, αλλά και τη γεωγραφική απόσταση η οποία τους χώριζε (ο Καβάφης δεν κουνήθηκε ποτέ από την Αλεξάνδρεια, ο Φόρστερ τριγύριζε μονίμως σε ολόκληρη την υδρόγειο), συνδέθηκαν με μια πολυετή φιλία: φιλία που αποτυπώθηκε στην αλληλογραφία τους, η οποία κράτησε από το 1917 μέχρι και το 1932, λίγο πριν από τον θάνατο του Καβάφη.
Τα γράμματα που αντάλλαξαν ο Φόρστερ και ο Καβάφης επί δεκαπέντε χρόνια έγιναν τώρα βιβλίο και φιλοξενούνται σ’ έναν ιδιαιτέρως φροντισμένο τόμο, ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος υπό τον τίτλο «Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση». Η φιλολογική επιμέλεια είναι του Peter Jeffreys (προλογίζει ο Μανόλης Σαββίδης) και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού προέρχεται από το Αρχείο Καβάφη. Η ιδέα να γίνουν τα γράμματα βιβλίο χρονολογείται από το 1964, όταν ο νεαρός τότε φιλόλογος Γ. Π. Σαββίδης παρουσίασε στον Φόρστερ αντίγραφα των επιστολών του μαζί με τα προσχέδια των επιστολών του Καβάφη.
Εκείνο το οποίο πρωταγωνιστεί στην αλληλογραφία του Φόρστερ με τον Καβάφη είναι ένα: το πάθος του ‘Αγγλου συγγραφέα για την καβαφική ποίηση. Κατανοώντας πολύ γρήγορα το μέγεθος του Καβάφη, ο Φόρστερ θα αγωνιστεί όλα τα χρόνια της επικοινωνίας τους να τον πείσει να μεταφραστούν στα αγγλικά τα ποιήματά του και να κυκλοφορήσουν σε βιβλίο. Τα ποιήματα του Καβάφη δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε βιβλίο όσο ήταν εν ζωή ο Καβάφης: ούτε στα αγγλικά ούτε στα ελληνικά. Στα αγγλικά θα κυκλοφορήσουν το 1951 σε μετάφραση του John Mavrogordato και όχι του Γιώργου Βαλασόπουλου, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί για δημοσιεύσεις σε αγγλικά λογοτεχνικά περιοδικά ο Καβάφης και ο Φόρστερ, ενώ στα ελληνικά θα κυκλοφορήσουν μόνο μια δωδεκαετία αργότερα με επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη.
Γιατί ο Καβάφης κρατήθηκε μακριά από τον ενθουσιασμό του Φόρστερ; Γιατί οι ατέλειωτοι έπαινοι και οι συνεχείς παροτρύνσεις του τελευταίου να βγουν τα ποιήματά του από τον Hogarth Press του Λεόναρντ Γουλφ (του συζύγου της Βιρτζίνια Γουλφ) έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα μερικές τυπικές ευχαριστίες του πρώτου; Επειδή ο Καβάφης βρίσκεται ως ποιητής σε «ελαφράν απόκλιση από το σύμπαν» (κατά τη φράση του ίδιου του Φόρστερ μεταφρασμένη από τον Γ. Π. Σαββίδη); Επειδή ο Αλεξανδρινός θεωρεί ότι ο Φόρστερ δεν μπορεί, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, να κατανοήσει τον κόσμο της Ανατολής, παραμένοντας ένας αμετανόητος δυτικός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θαυμάζει την αρχαιότητα χωρίς να είναι σε θέση να διακρίνει τη χριστιανική της συνέχεια, όπως σημειώνει στην εισαγωγή του ο P. Jeffreys; Μήπως πάλι επειδή ο Καβάφης έχει τεράστια ποιητική αυτεπίγνωση και προτιμά να αφήσει στο μέλλον την τύχη του, όντας σίγουρος για την ικανότητα της τέχνης του να κερδίσει το παιχνίδι με τον χρόνο;
Ό,τι κι αν συνέβη, ένα είναι σίγουρο: ότι ο Φόρστερ πίστεψε με αμέριστη ειλικρίνεια στον Καβάφη κι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για τον καθιερώσει στη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα. Και το ενδιαφέρον αυτό βγαίνει με πεντακάθαρο τρόπο από τις επιστολές: ακόμα κι όταν ο Φόρστερ δείχνει με ένα σχεδόν παιδιάστικο τρόπο τη χαρά του για κάποια μικρή, ασήμαντη είδηση η οποία του φτάνει από τον Καβάφη ή από το περιβάλλον του. Κι ας μην ξεχνάμε το σπουδαιότερο: ότι βάζοντας τα καβαφικά ποιήματα στα βιβλία του «Αλεξάνδρεια» (1922) και «Φάρος και φαρίσκος» (1923), ο Φόρστερ κατόρθωσε να αποδειχθεί ένας από τους πρώτους και τους πιο διορατικούς κριτικούς του Αλεξανδρινού.

Και από Πάσχα...καλοκαίρι

Εικόνες καλοκαιρινών μηνών παρουσιάζουν ήδη οι παραλίες της Κρήτης


«Καλοκαιρινό», όπως όλα δέιχνουν,  θα είναι το φετινό Πάσχα με ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και καλές θάλασσες.
Ήδη και σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, πολλοί ήταν οι  Κρητικοί αλλά και οι επισκέπτες του νησιού που έσπευσαν στις παραλίες, οι οποίες κάθε άλλα παρά Απρίλη μήνα θύμιζαν, αφού "έσφυζαν" από ζωή...

Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, τόνισε πως οι αίθριες καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν στους κατοίκους σε όλα τα μέρη της Ελλάδας να απολαύσουν τις παραδόσεις αυτών των ημερών χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσοι, πάλι, θα ταξιδέψουν, ο καιρός θα είναι σύμμαχός τους. Οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς και την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στους 28 και 30 βαθμούς Κελσίου.
Ιδιαίτερα για την Κυριακή του Πάσχα, ο ουρανός θα συννεφιάσει μόνο σε ορεινές περιοχές στη βορειοδυτική Ελλάδα, στην οροσειρά της Πίνδου και τη δυτική Μακεδονία,όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και αφού όμως, έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο του αρνιού.
Αναφερόμενος στο εάν η καλοκαιρία είναι συνηθισμένη αυτή την περίοδο ο κ. Λάλος σημείωσε ότι η θερμοκρασία είναι υψηλότερη κατά 4 με 5 βαθμούς από το μέσο όρο για την εποχή, όπου η θερμοκρασία συνήθως κυμαίνεται στους 25 βαθμούς Κελσίου.
«Είναι όμως, ήδη Μάιος, θα μπορούσε να είναι έτσι κι αλλιώς μια πολύ καλή πασχαλινή περίοδος. Και σταθήκαμε τυχεροί με τις καιρικές συνθήκες» σημείωσε.

Με πληροφορίες απο ΑΜΠΕ, axortagos.gr , grafida-sintikis.blogspot.gr

Καταγγελίες από τη Ρεπούση

«Φέτος είχαμε 4.500 αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός σχολείων σε 
αρχιεπισκοπή, βουλευτές, κόμματα, κεντρικές υπηρεσίες», κατήγγειλε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.

Κύμα αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε άσχετες υπηρεσίες, τη στιγμή που τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ανάγκες, κατήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση. 

Με αφορμή την προειδοποίηση της ΟΛΜΕ για κινητοποιήσεις εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του ωραρίου τους, αλλά και την καθιέρωση των υποχρεωτικών μεταθέσεων, η κ. Ρεπούση τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μην είναι στα γραφεία αλλά να επιστρέψουν στα σχολεία.

«Φέτος είχαμε 4.500 αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός σχολείων σε αρχιεπισκοπή, βουλευτές, κόμματα, κεντρικές υπηρεσίες» δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Όσο για το ωράριο των εκπαιδευτικών, η κ. Ρεπούση σχολίασε:

«Θέλουμε μην αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών, γιατί δεν έχουν μόνο 21 ώρες ωράριο την εβδομάδα, έχουν και άλλα καθήκοντα, αλλά και εργασία στο σπίτι».
ksipnistere.blogspot.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από την εξαθλίωση του λαού»


Την αντίθεσή της στην οριστική κατάργηση του δώρου του Πάσχα για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους εξέφρασε με δήλωσή της...
η Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Κάτω από τη βαριά σκιά της λιτότητας έρχεται να προστεθεί η κατάργηση του δώρου του Πάσχα, συνοδευόμενη από μεγάλες και συνεχόμενες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. 

Το εν λόγω επίδομα αποτελούσε «ανάσα» για τους φορολογούμενους πολίτες και για τα τρία τελευταία χρόνια της «μνημονιακής κατοχής» μέσο αποπληρωμής των τεράστιων υποχρεώσεών που επέβαλαν οι ξένοι κατακτητές. 

Δυστυχώς η αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας από πλευράς των συγκυβερνώντων έχει αγγίξει το ζενίθ της. Για τους εντολολήπτες της Τρόικα οι περικοπές των αποδοχών των Ελλήνων φαντάζουν ως αφετηρία ανάπτυξης. Είναι απορίας άξιο πως άνθρωποι, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα της χώρας, αδυνατούν να κατανοήσουν το προφανές: Το αποτέλεσμα που φέρνει το μέτρο αυτό είναι επιπλέον ύφεση και περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις που κάποτε συντηρούσαν την ελληνική οικονομία. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η σημερινή κυβέρνηση ζει σε ένα γυάλινο κόσμο, σε μία ουτοπία κατά την οποία οι πάσης φύσεως περικοπές εξισώνονται με την ανάπτυξη. 

Το ερώτημα είναι απλό: «Πότε επιτέλους θα καταλάβουν τα φερέφωνα της Τρόικα ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δε θα έρθει μέσω της εξαθλίωσης του λαού; Πότε επιτέλους θα αντιληφθούν οι συγκυβερνώντες ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και η χώρα δεν θα καταρρεύσει μόνο αν κινητοποιηθούν οι δικές μας δυνάμεις ; 

Σε κάθε περίπτωση αν οι μειωμένοι μισθοί έφερναν την ανάπτυξη, τότε η Βουλγαρία θα ήταν Μονακό. Έχει ειπωθεί ότι «Το να σκέφτεσαι σημαίνει να λες όχι». Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση λέει ένα περίτρανο «ναι» αποδεικνύοντας ότι δεν σκέφτεται ποτέ και για τίποτα».
ksipnistere.blogspot.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ο Σαμαράς «επί πώλου όνου» και… βλέπουμε

Μετά βαΐων και κλάδων πέρασε τελικά το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο θεσμοθετούνται όλα όσα απαιτήθηκαν από την τρόικα για να...
πάρουμε τη δόση μας. Το «ωσαννά» εντός της αιθούσης του κοινοβουλίου ακούστηκε με 168 ψήφους υπέρ και ο Σαμαράς έσπευσε περιχαρής να δηλώσει στο Ρόιτερς πως «σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει το Greek success story».

Η κυβέρνηση επέλεξε ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων και με διαδικασία – εξπρές να ψηφίσει το «πακέτο» και να κλείσει η Βουλή για Πάσχα. Τώρα τι ακριβώς θα πουν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους ψηφοφόρους τους, αν τύχει και πέσουν πάνω τους στο Πάσχα, δεν το γνωρίζω. Μπορεί να πουν κάτι από αυτά τα νόστιμα που λέει κατά καιρούς ο Στουρνάρας. Δηλαδή πως «τα κάνουμε όλα» και «δεχόμαστε συγχαρητήρια από τον Σόιμπλε».

Μπορεί επίσης να αφήσουν να πλανάται πως ο Σαμαράς τους έχει στη λίστα του επικείμενου ανασχηματισμού. Πάντα «πουλάει» το σενάριο της υπουργοποίησης. Άλλωστε είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ήταν όλοι «φρόνιμοι» στην ψηφοφορία. Σου λέει, ποτέ δεν ξέρεις… Ακόμη και σε μια χώρα υπό κατάρρευση το «υπουργιλίκι» δεν είναι μικρό πράγμα.

Δεν είδατε και ο Κουβέλης; Από κει που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για ανασχηματισμό, τώρα έκανε στροφή και τον θέλει άμεσα. Για τον Βενιζέλο δεν τίθεται ζήτημα. Κοιμάται και ξυπνάει με το μυαλό του στον ανασχηματισμό. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν αμέσως μετά τις γιορτές θα δούμε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Σαμαράς θα ικανοποιήσει τους εταίρους του, αλλά με τρόπο που θα δείχνει πως είναι ο ίδιος ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και πως δεν θα ανεχθεί παραφωνίες «γιατί υπάρχουν και οι εκλογές».

Η απειλή των εκλογών είναι ένα επιχείρημα που «πιάνει» τόσο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όσο και απέναντι στη ΔΗΜΑΡ. Τα ασθενή δημοσκοπικά ποσοστά τους είναι εύκολο να εξανεμιστούν σε «πολωμένες κάλπες» και ελπίζουν πως μόνο η παράταση του βίου της κυβέρνησης και στο βαθμό που δείξει πως «γυρίζει το πράγμα», αποτελεί σωσίβιο πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Σαμαράς θα περιμένει τα 8.8 δις ευρώ της δόσης για να τη βγάλει μέχρι το φθινόπωρο των γερμανικών εκλογών. Αν τελικά πάνε πράγματι καλά μέσα στο καλοκαίρι τόσο ο τουρισμός όσο και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, θα μπορεί να είναι περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της κυβέρνησής του. Αν όμως κάτι «στραβώσει» οφείλει να έχει υπόψην πως η μεταστροφή από το «ωσαννά» στο «σταυρωθείτο» μπορεί να γίνει με καταιγιστικούς ρυθμούς.

ΥΓ: Το πιο ωραίο ήταν η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Ανδρέα Λοβέρδο. Τον έχω ικανό σε λίγο να ζητάει και την έξοδο από το μνημόνιο!

Read more: http://rizopoulospost.com
ksipnistere.blogspot.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Τι θα λέγατε για κέρδη 36 εκατ. δολαρίων με μόλις έξι μήνες δουλειάς;

Η γενική διευθύντρια της εταιρείας Yahoo, Μαρίσα Μέγιερ, εισέπραξε συνολική αμοιβή 36.600.000 δολαρίων το περασμένο έτος, έχοντας μόλις έξι μήνες στο τιμόνι της ηγετικής ομάδας της εταιρείας, που δραστηριοποιείται στο χώρο του διαδίκτυου. 



Σύμφωνα με έγγραφο που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), ο μισθός της Μέγιερ ήταν “μόλις” 454.862 δολάρια στον οποίο συμπληρώθηκε το ποσό των 1,12 εκατομμυρίων δολαρίων από τα μπόνους απόδοσης και περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια από την κατανομή των μετοχών. 

Ο βασικός μισθός της Μέγιερ φέτος θα είναι ένα (1) εκατομμύριο δολάρια ενώ θα λάβει επίσης 2 εκατομμύρια δολάρια ετήσιο μπόνους (…)σε μετρητά, αν η Yahoo φτάσει συγκεκριμένους στόχους επιδόσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο SEC. 

Από φέτος η Μέγιερ θα εισπράττει και παροχές «σε είδος» όπως και άλλα ανώτερα στελέχη της Yahoo. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι 20 ημέρες πληρωμένης ετήσιας άδειας. Η 38χρονη Μαρίσα Μέγιερ μια από τις πλέον σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες στη Silicon Valley, ανέλαβε τα ηνία της Yahoo, τον Ιούλιο. Λίγους μήνες μετά τον Οκτώβριο του 2012 έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί.
ksipnistere.blogspot.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ελεύθερη η πώληση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις νέες από 15 ετών, στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίνει την διάθεση στην αγορά χωρίς συνταγογράφηση του αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας για τις έφηβες από 15 ετών.

Ελεύθερη πώληση αντισυλληπτικού της επόμενης ημέρας από 15 ετών

Η έγκριση αυτή αναθεωρεί εν μέρει απόφαση της FDA το 2011 να απαγορεύσει την ελεύθερη πώληση του αντισυλληπτικού αυτού που ονομάζεται "Plan B One-Step" για όλα τα νέα κορίτσια χωρίς όριο ηλικίας. Η απαγόρευση αυτή ήρθη επίσης στις 5 Απριλίου από εφετείο της Νέας Υόρκης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφασή της δεν έχει σχέση με την απόφαση του εφέτη. Εξηγεί επίσης ότι η απόφασή της ανταποκρίνεται σε ένα τροποποιημένο αίτημα για την κυκλοφορία στην αγορά του χαπιού αυτού, που αποτελεί μια έκτακτης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης, από την Teva Women's Health inc, θυγατρική της παρασκευάστριας εταιρίας Teva Pharmaceuticals Industries Ltd.

"Έρευνες έδειξαν ότι η πρόσβαση στα αντισυλληπτικά αυτά μπορεί να μειώσει περισσότερο τις ανεπιθύμητες κυήσεις στις ΗΠΑ", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της FDA δρ Μάργκαρετ Χάμπουργκ. "Τα δεδομένα των ερευνών που διεξήχθησαν σε αυτό το είδος αντισύλληψης δείχνουν ότι οι νέες από την ηλικία των 15 ετών μπορούν να καταλαβαίνουν πώς δρα το χάπι "Plan B One-Step" και πώς να το χρησιμοποιούν σωστά", προσθέτει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, "οι νέες καταλαβαίνουν επίσης ότι το χάπι αυτό δεν προστατεύει από τη λοίμωξη με τον ιό HIV που ευθύνεται για το AIDS", επισημαίνει η δρ Χάμπουργκ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την απάντησή του στην απόφαση του εφέτη της Νέας Υόρκης της 5ης Απριλίου.

Το χάπι της επόμενης ημέρας δρα μέχρι 72 ώρες μετά την ελεύθερη σεξουαλική επαφή.

imerisia.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Η Ευρώπη ανησυχεί τώρα για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές


Σε μια ακόμα υπόθεση υποκρισίας, ή μάλλον για την ακρίβεια, μεγάλης ξεφτίλας για την πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και τον δυτικό κόσμο γενικότερα, εξελίσσεται η τραγωδία στο Μπανγκλαντές, με την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνία ενδυμάτων τα οποία προορίζονταν για εξαγωγή στην Ευρώπη και τον Καναδά.
Οι συνθήκες εργασίας άθλιες, τα μεροκάματα ακόμα περισσότερο, ενώ σήμερα, όλοι προσποιούνταν ότι δεν γνώριζαν για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις χώρες. Έπρεπε δηλαδή να χαθούν 390 αθώες ψυχές για να ασχοληθούν με το θέμα και να συζητούν σήμερα υποκριτικά να επιβάλλουν κυρώσεις…
Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις συνθήκες εργασίας στο Μπανγκλαντές και δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «προτιμησιακό καθεστώς» (GSP: Generalised System of Preferences), με σκοπό να «ενθαρρύνει» την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.
Προφανώς δεν έχουν ακούσει τίποτε και για τους υποκατασκευαστές πολυεθνικών κολοσσών που χρησιμοποιούν στα εργοστάσιά τους ανήλικα παιδιά, ακόμα και πολύ μικρής ηλικίας, τα οποία δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα εξωφρενικά ωράρια…

Η NASA θα πληρώσει "μεταφορικά" στους Ρώσους για τους αστροναύτες της


Το ποσό των 424 εκατ. δολ. υποχρεούται να καταβάλει η NASA στη Ρωσία για τη μεταφορά των αστροναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσω του διαστημοπλοίου Σογιούζ, όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών…
 424 εκατ. δολάρια θα πληρώσει η NASA στη Μόσχα για τη μεταφορά αστροναυτών στον ISS
Το κόστος της νέας σύμβασης με την οποία θα μεταφέρονται έξι αμερικανοί αστροναύτες στον ISS κατά το 2016 και τους πρώτους έξι μήνες του 2017, υπολογίζεται σε 70.600.000 δολάρια ανά αστροναύτη. Η τιμή είναι αυξημένη κατά 5,6 εκατομμύρια ευρώ ανά άτομο σε σύγκριση με το τρέχον κόστος με το οποίο χρεώνουν οι Ρώσοι τους Αμερικανούς για τις διαστημικές αποστολές.
Ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, μέσω του προσωπικού του blog, κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι ανάγκασε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να υπογράψει τη νέα ακριβότερη σύμβαση με τη Μόσχα, μετά τη μη έγκριση του συνολικού προϋπολογισμού 821 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας και τη χρήση εναλλακτικής λύσης, για την αποστολή των αστροναυτών στο διάστημα.
Το ρωσικό Σογιούζ είναι το μοναδικό διαθέσιμο μέσο για τη μεταφορά αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετά το τέλος των πτήσεων των διαστημικών λεωφορείων των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο του 2011.
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ο Γούντι Άλεν σχεδιάζει τη νέα του ταινία στη Γαλλία

Αφού γνώρισε με το "Midnight in Paris", η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της καριέρας του, ο Γούντι Άλεν επέστρεψε στη Γαλλία για τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του. Σε αυτήΝ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα κατέχουν, ο βρετανός ηθοποιός, Κόλιν Φέρθ και η αμερικανίδα συνάδελφός του, Έμα Στόουν.

Η ταινία η οποία δεν έχει ακόμα τίτλο, ενώ και το σενάριο της παραμένει άγνωστο, διαδραματίζεται «στο νότιο τμήμα της Γαλλίας», σύμφωνα με δήλωση των παραγωγών, Λέτι Άρονσον και Στέφεν Τένενμπαουμ, οι οποίοι συνεργάζονται με τον διάσημο ηθοποιό και σκηνοθέτη, επί δεκαπέντε χρόνια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Γούντι Άλεν θα «γυρίσει αυτή την ταινία το καλοκαίρι και θα συνεργαστεί ξανά με τον διευθυντή φωτογραφίας, Ντάριους Κχόντζι, τη σκηνογράφο, Άν Σέιμπελ και την ενδυματολόγο, Σόνια Γκράντε.

Αυτή θα είναι η όγδοη ταινία του 77χρονου σκηνοθέτη που γυρίζεται στην Ευρώπη, ελπίζοντας να έχει την ίδια εισπρακτική επιτυχία με το "Midnight in Paris", που συγκέντρωσε περίπου 155 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.
axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr