Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δραματικά χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΚΤ


Ερώτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά
ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων - Βουλευτής Ν. Σερρών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 9986/22.04.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Θέμα:  Δραματικά χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΚΤ

Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες στο σύνολο γυναικών και νέων αδυνατεί να αξιοποιήσει τις πολύτιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες, που της προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), παρουσιάζοντας δραματικά χαμηλή απορροφητικότητα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη στρατηγική έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής για τη συνοχή κατά την περίοδο 2007-2013 και που περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.
Δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα αναχαίτισης της ανεργίας, καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και για την επαγγελματική κατάρτιση. Για την περίοδο 2007-2013 , στην Ελλάδα αναλογούν 4,363 δις ευρώ από το ΕΚΤ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 η χώρα μας είχε απορροφήσει μόλις 1,786 δις ευρώ , ήτοι ποσοστό 40,9%. Πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό για μια χώρα που πλήττεται όσο καμιά άλλη από την ανεργία, όταν ο μέσος όρος απορρόφησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 46,4%. Μάλιστα μέχρι τον Ιανουάριο είχε δεσμευθεί το 68,1% του ποσού που της αναλογεί. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το ΕΣΠΑ , για την περίοδο 2007-2013 , το ποσό των 20,210 δις ευρώ. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορροφήσει τα 10,039 δις ευρώ ή ποσοστό 49,7%, και υπολείπονται άλλα 10 δις ευρώ, τα οποία η χώρα θα πρέπει να απορροφήσει μέχρι το τέλος του 2015, και που σε διαφορετική περίπτωση θα τα χάσει οριστικά. Το ποσοστό δέσμευσης αγγίζει το 99,5%, όμως αυτό δεν σημαίνει από μόνο του και εκταμίευση, που σημαίνει , ότι θα πρέπει να αυξήσει ταχύτητα, ώστε να μπορέσει να εκταμιεύσει το παραπάνω ποσό.
Η σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού χρηματοδοτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την Ευρώπη και αναλογεί σε προγράμματα που αντιστοιχούν σε 4,5 δις ευρώ , τα οποία μεταβιβάζονται στην ελληνική οικονομία. Στα 100 ευρώ δαπάνης του επιχειρησιακού προγράμματος τα 5 καταβάλλονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και τα 95 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι επιβεβλημένη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι αιτίες για τις τόσο χαμηλές επιδόσεις στην απορροφητικότητα των πόρων από το ΕΚΤ;
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης;
Δεσμεύεστε , ότι δεν θα υπάρξει καμιά απώλεια κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για τη χώρα μας;

Αθήνα, 22 Απριλίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών 

Μήνυμα Φώτη Δομουχτσίδη για το Πάσχα



Αγαπητοί συνδημότες, είμαστε πλέον στην περίοδο του Πάσχα, όπου κυριαρχεί το Θείο Δράμα του οποίου η  κορύφωσή είναι τα Θεία Πάθη και το σωτήριο για την ανθρωπότητα μήνυμα της Ανάστασης.  
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη της ενότητας και της αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση των τελευταίων χρόνων.
Επιπλέον θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ το αναστάσιμο φως να φωτίσει όχι μόνο τις καρδιές μας αλλά και ως λύχνος λαμπερός μέσα στο σκοτάδι που ζούμε το δρόμο για να βγούμε ως έθνος από τη στενωπό στην οποία βρισκόμαστε.
Κι όπως η άδικη κρίση και καταδίκη του Κυρίου μας μετατράπηκε σε απερίγραπτη χαρά και νίκη της αλήθειας και της ζωής επί του ψεύδους και του θανάτου, έτσι να έλθει και η ώρα της ανάστασης της χώρας μας που άδικα και χωρίς αιδώ λοιδωρείται, χλευάζεται και κατακρίνεται πάνω στο σταυρό της μονεταριστικής αντίληψης των κραταιών της γης.
 Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Από
Σιντική Νέα Εποχή - Φώτιος Δομουχτσίδης
Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σιντικής
 Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δ. Σ. Σιντικής 

Παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας η σημερινή

Στην Ελλάδα, η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, ύστερα από επίπονο και συντονισμένο αγώνα που αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα.


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ελονοσίας βρίσκονται περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.
Ο αριθμός των θανάτων από ελονοσία που καταγράφονται κάθε χρόνο ανέρχεται στις 660.000, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχότερες χώρες.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τον μηδενισμό των θανάτων από ελονοσία ως το 2015.
Στην Ελλάδα, η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, ύστερα από επίπονο και συντονισμένο αγώνα που αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα. Το 2011, όμως, εμφανίστηκε στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, στην Πελοπόννησο, μία συρροή κρουσμάτων στους κατοίκους χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα. Πριν από το γεγονός αυτό, στη χώρα μας καταγράφονταν 30-50 περιστατικά ανά έτος, που όμως όλα ήταν "εισαγόμενα".
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με αφορμή την 25η Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας), το ενδεχόμενο "επανεγκατάστασης" της νόσου στον ελλαδικό χώρο είναι πλέον υπαρκτό.
Αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οφείλεται στο ότι: τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, η οποία και αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών στις οποίες ενδημεί η νόσος και μπορεί αυτοί να είναι φορείς.
Επίσης, στο ότι, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, έχουμε αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

Αντιδράσεις για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά

Αύριο το πρωί αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία που έχουν κατασκευάσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία που έχουν κατασκευάσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η επιτροπή αγώνα που συνέστησαν.

Αγρότες της περιοχής είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και πριν από λίγες ημέρες, ζητώντας την επιτάχυνση των σχεδίων βελτίωσης που έχουν υποβληθεί και περιλαμβάνουν και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και τη διάθεση στη ΔΕΗ επιπλέον ποσότητας του ρεύματος που θα παράγουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ , inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Σχεδιάζουν υπολογιστή - ταμπλέτα που θα παίρνει εντολές από την ανθρώπινη σκέψη


Η Samsung σχεδιάζει υπολογιστή– ταμπλέτα που θα παίρνει εντολές από την ανθρώπινη σκέψη
Η κορεατική εταιρεία Samsung πειραματίζεται επάνω στον σχεδιασμό υπολογιστή- ταμπλέτας, που θα λειτουργεί λαμβάνοντας εντολές από την ανθρώπινη σκέψη, σύμφωνα με το BBC. Η έρευνα πραγματοποιείται από κοινού με Αμερικανούς επιστήμονες. Τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σε σχετική επίδειξη της Samsung παρουσιάστηκε ένας υπολογιστής- ταμπλέτα Galaxy, στον οποίο είναι δυνατό να «τρέξουν» συγκεκριμένες εφαρμογές με τη δύναμη του μυαλού.
Αναλυτικότερα, ο χρήστης φοράει ένα ειδικό μόνιτορ με ηλεκτρόδια στο κεφάλι και κοιτάζοντας σε ένα εικονίδιο που αναβοσβήνει στην οθόνη του υπολογιστή- ταμπλέτα έχει τη δυνατότητα να θέσει σε λειτουργία με τη σκέψη του μια εφαρμογή. Επιστήμονες αναφέρουν ότι η αξία μιας τέτοιας συσκευής για ανθρώπους με προβλήματα κίνησης είναι ανεκτίμητη.

Μιλώντας στην Τεχνολογική Επιθεώρηση του πανεπιστημίου ΜΙΤ, ο ερευνητής της Samsung, Ίνσου Κιμ χαρακτήρισε τις έρευνες ως το επόμενο βήμα για την εξέλιξη της διαδραστικότητας ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές.

«Πριν από μερικά χρόνια, ένα μικρό πληκτρολόγιο ήταν ο μόνος τρόπος για να δώσει κάποιος εντολές σε ένα τηλέφωνο. Σήμερα, μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τη φωνή, την αφή, απλές χειρονομίες ακόμη και την κίνηση των ματιών του για να χρησιμοποιήσει ένα κινητό τηλέφωνο» είπε ο Κιμ.

«Οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ. Στο μέλλον, θα παρέχουμε στο κοινό όλο και περισσότερους τρόπους να δίνουν εντολές σε συσκευές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, ήδη οι νέες «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας της Samsung, Galaxy 4 επιτρέπουν στους χρήστες τους να δίνουν εντολές με το βλέμμα. Για παράδειγμα, όταν ένας κάτοχος της συσκευής παρακολουθεί ένα βίντεο, μπορεί να προχωρήσει σε παύση της μετάδοσης, απομακρύνοντας το βλέμμα του από την οθόνη. Η «έξυπνη» συσκευή αντιλαμβάνεται την κίνηση των ματιών του και «παγώνει» το βίντεο.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ ,Κέρδος online 24/4/2013 11:34 , inews.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Συναυλία αλληλεγγύης με αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η δεύτερη κατά σειρά συναυλία αλληλεγγύης στην Κύπρο, το βράδυ που μας πέρασε.
 Με μεγάλη επιτυχία και η 2η συναυλία αλληλεγγύης για την Κύπρο!
Η συναυλία που αυτή τη φορά έγινε στη Λεμεσό άρχισε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με την αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών, από Κύπρο και Ελλάδα.
 
Σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από την οικονομική κρίση και την ενίσχυση των Κοινωνικών Παντοπωλείων.
 
Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες κόσμου πέρασαν από τον χώρο της συναυλίας και από τα σημεία παράδοσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για να καταθέσουν τη δική τους προσφορά.
 
Από τους καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν και «ζέσταναν» με τη φωνή τους αυτήν την πρωτοβουλία ήταν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο Γιώργος Νταλάρας, η  Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Αλέξια, η Ευριδίκη και ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο οποίος  ερμήνευσε ένα τραγούδι που έγραψε αποκλειστικά για τη χθεσινή συναυλία και το οποίο αναφερόταν στη Λεμεσό.

Αντώνης Σαμαράς: "Η ανάκαμψη δεν είναι μακριά"

Ο πρωθυπουργός στα εργοτάξια της «Ολυμπίας Οδού»


«Ο λαός έχει ανάγκη από αισιοδοξία και προοπτική. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, το βλέπουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

«Η πατρίδα γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν είναι μακριά και τελικά η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει», επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ήδη ότι η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια, σηκώνει κεφάλι. Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».



Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα εργοτάξια των έργων συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και το βουλευτή Αχαϊας της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη.

«Τα εργοτάξια θα αποτελέσουν μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας», είπε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι «δρέπουμε τώρα τους καρπούς των θυσιών μας και θωρακίζουμε την πατρίδα μας».


«Δεν είναι ώρα για μιζέρια, χρειαζόμαστε δουλειά και ενότητα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αό την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί πλέον να ελπίζει. Έπειτα από εννέα μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων τα έργα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους ξεκινούν».


Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού στο Ζευγολατιό, στα Μαύρα Λιθάρια (Δερβένι) και στα Πλατάνια (Αχαϊα), εγκαινιάζεται η επανεκκίνηση της λειτουργίας των εργοταξίων που είχαν ερημώσει επί δυόμιση χρόνια.










axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ισπανία


Μαδρίτη
Καλπάζει η ανεργία (και) στην Ισπανία της κρίσης, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά για πρώτη φορά τον αριθμό των έξι εκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό των ανέργων έφτασε το 27,16% και ο αριθμός των απασχολούμενων υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του σε μία δεκαετία.
Από το ξεκίνημα της ισπανικής κρίσης, στην αγορά εργασίας της χώρας έχουν διαγραφεί τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Από το ξεκίνημα της ισπανικής κρίσης, στην αγορά εργασίας της χώρας έχουν διαγραφεί τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Σύμφωνα με τα ισπανικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στους 6.202.700. Η αύξηση στο τρίμηνο φτάνει τους 237.400 νέους ανέργους, ή σε ποσοστό το 1,14%.

Αντιθέτως, ο αριθμός των απασχολούμενων υποχώρησε στο ναδίρ δεκαετίας, πέφτοντας στα 16,6 εκατομμύρια.

Από το ξεκίνημα της κρίσης, η ισπανική αγορά εργασίας διέγραψε περίπου τέσσερα εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης -το πλήγμα ήταν βαρύτερο με το σκάσιμο της αγοράς ακινήτων, η οποία γονάτισε τον κατασκευαστικό τομέα.

Οι άμεσες προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, με τη Μαδρίτη να περιμένει φέτος την ύφεση να συνεχίζεται και να κυμαίνεται στο 1,5% -η ήπια ανάκαμψη αναμένεται από το 2014. Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται την Παρασκευή να ανακοινώσει μέτρα για την οικονομία, έχοντας δεσμευτεί πως δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Newsroom ΔΟΛ

Ανάκληση φυσικής βαφής αυγών από τον ΕΦΕΤ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ ...

κατά τη διενέργεια δειγματοληψιών βάσει του Έκτακτου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων που αφορούσε στις βαφές αυγών ενόψει του Πάσχα και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία βαφών για αυγά.
Ανάκληση φυσικής βαφής αυγών από τον ΕΦΕΤ
Ελήφθη δείγμα χύδην φυσικής βαφής αυγών, ριζάρι, Radix Cut, με την ίδια εμπορική ονομασία, αριθμό παρτίδας LOT 11190 και ημερομηνία λήξης 31.12.2014. 
Το εν λόγω προϊόν προέρχεται από το Ιράν, διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αλεξόπουλος Αλ. & ΣΙΑ Ο.Ε., που εδρεύει τέρμα Αγ. Μαρίνης 19300 στον Ασπρόπυργο και ελήφθη από την επιχείρηση Αφοι Παντ. Χατζηγεωργίου Ο.Ε., Ευριπίδου 37 Αθήνα.
Η συγκεκριμένη χρωστική χαρακτηρίστηκε ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ & ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ διότι προέρχεται από φυτό για το οποίο δεν υπάρχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης ως τροφίμου και δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρωστικές για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος και η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν τη βαφή αυτή για τον παραδοσιακό στολισμό των πασχαλινών αυγών.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει στις 18.30 το υπουργικό συμβούλιο.

υπουργικο
Ταυτόχρονα, εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα τρέχοντα ζητήματα, ενώ θα γίνει και η επιλογή αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Το πρωί ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην επιθεώρηση των κατασκευαστικών εργασιών που ξεκίνησαν και πάλι στην Ολυμπία Οδό, συνοδευόμενος από τους Ευ. Βενιζέλο και Ν. Τσούκαλη από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για "εμπόριο ελπίδας"

Για ένα ακόμη επεισόδιο της γνωστής σειράς «εμπόριο ελπίδας» επικρίνει την κυβέρνηση το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι μια πιο ενδελεχής ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει το σαθρό «λογιστικό» υπόβαθρο των κυβερνητικών θριαμβολογιών, την ουσιαστική ταξική στόχευση του μνημονιακού προγράμματος και τους υπαρκτούς κινδύνους για την πραγματική εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους μήνες που ακολουθούν. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσο και να προσπαθούν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, αυτή παραμένει οδυνηρή για την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το ύψος - ρεκόρ της ανεργίας προκαλούν επιδείνωση στο σκέλος των εσόδων (απόκλιση από τους στόχους 348 εκατομμύρια ευρώ στα προ φόρων έσοδα και 506 εκατομμύρια ευρώ στους έμμεσους φόρους), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λήψης νέων μέτρων (ή επέκτασης των υφισταμένων) το προσεχές διάστημα. Προσθέτει ότι σχετικά με την εμφανιζόμενη εξοικονόμηση δαπανών, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και στον περιορισμό της απαραίτητης χρηματοδότησης για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, αποδεικνύοντας την ταξική στόχευση του ακολουθούμενου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, τονίζει η ανακοίνωση, οι φόροι στα νομικά πρόσωπα περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο στα 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών προς οργανισμούς και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 570 εκατομμύρια ευρώ, που ωστόσο «λογιστικά» εξαιρούνται από το ισοζύγιο του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Όσον αφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (520 εκατομμύρια ευρώ), αυτή στηρίζεται: -στις μειωμένες επιστροφές φόρων (κατά 467 εκατομμύρια ευρώ), -στα αυξημένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 824 εκατομμύρια ευρώ), λόγω των αυξημένων εισροών από την Ε.Ε., -στη μείωση των πρωτογενών δαπανών - μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, κοινωνική προστασία κ.α. (κατά 1,09 δισεκατομμύρια ευρώ), -στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 671 εκατομμύρια ευρώ). Στα ανησυχητικά μηνύματα συμπεριλαμβάνεται το υψηλό ποσοστό απορρόφησης των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται στο τέλος του Μαρτίου στο 29,6% του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού, (ΙΚΑ 34,4%, ΟΓΑ 30,3%, ΤΑΠ-ΟΤΕ 47,7%, κλπ.).

Αν ληφθούν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, η πίεση για χρηματοδότηση των αναγκών των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητη η τακτική να τοποθετούν τον «καλλωπισμό των αριθμών» πιο πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για λήψη νέων μέτρων μόνο ως παράλογα ανάλγητη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, καθώς οι αντοχές της κοινωνίες έχουν από καιρό εξαντληθεί.
 grafida-sintikis.blogspot.gr

Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ

Σε θέση υποβιβασμού στη Β' εθνική βρίσκεται πλέον οριστικά η ΑΕΚ, καθώς η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι απέρριψε την έφεση που...
κατέθεσε η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Κάτι που σημαίνει ότι ισχύει η ποινή που επιβλήθηκε από την Σούπερ Λίγκα, η οποία προβλέπει μηδενισμό στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, αφαίρεση τριών βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα, αφαίρεση δύο βαθμών από το επόμενο και 4.000 ευρώ πρόστιμο. Στην ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρονται τα εξής: «Κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έλαβε τις εξής αποφάσεις: 1. Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της υπ΄αριθμ.129/19-4-2013 απόφασης της ΠΕ/ SUPER LEAGUE».
taxalia.blogspot.comgrafida-sintikis.blogspot.gr

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού


Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ). Υπήρξε πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της.
Απεβίωσε ο Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος Ιδρ. Μείζονος Ελληνισμού
Ο Λάζαρος Εφραίμογλου γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από την Σπάρτη Πισιδίας της Μικράς Ασίας. Διακρίθηκε στον επιχειρηματικό τομέα και τη δημόσια ζωή, ενώ για το κοινωνικό του έργο τιμήθηκε με δεκάδες βραβεία, διπλώματα και Μετάλλια Τιμής και Εποποιίας. Εξελέγη Βουλευτής A’ Αθηνών το Νοέμβριο του 1989 και τον Απρίλιο του 1990. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της «Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος», αντιπρόεδρος της «Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων» και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής – Εμπορίου.
Το 1993 ίδρυσε μαζί με την οικογένειά του το ΙΜΕ, στο οποίο είχε διαθέσει σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του. Το Ίδρυμα έχει στόχο τη διάσωση και παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού του Eλληνισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου «Ελληνικός κόσμος». Διαθέτει μουσειακούς χώρους, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του Ελληνισμού.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασαν με γραπτά σημειώματα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για έναν μεγάλο Έλληνα οραματιστή, έναν δημιουργικό άνθρωπο με βαθύ πατριωτικό αίσθημα, που υπηρέτησε με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια το δημόσιο συμφέρον.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή, 26 Απριλίου & ώρα 17:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Άγγελα Μέρκελ: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαζόταν να
αυξήσει τα επιτόκια ελαφρά εάν εξέταζε την κατάσταση μόνο στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών αποκλίσεων στην ευρωζώνη, και ευρύτερα στην Ε.Ε., δήλωσε σήμερα στη Δρέσδη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα», είπε η Μέρκελ σε μια σύνοδο του τραπεζικού τομέα, προβαίνοντας σε ένα ασυνήθιστα ειλικρινές σχόλιο για την νομισματική πολιτική.

Εξάλλου, η Μέρκελ επισήμανε ότι η κυβέρνησή της απορρίπτει προς το παρόν τη θέσπιση ενός ενιαίου τυποποιημένου μηχανισμού εγγυοδοσίας των αποταμιεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, φοβάται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα καθιστούσε τους δικούς της φορολογούμενους υπόλογους σε σφάλματα και παραλείψεις τραπεζών σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες - όσοι δηλαδή διέθεταν αποταμιεύσεις ή τοποθετήσεις στην Κύπρο που υπερέβαιναν τις 100.000 ευρώ - αναγκάστηκαν να υποστούν ζημία στο πλαίσιο της πρόσφατης δανειακής συμφωνίας που συνήψε η τρόικα με την Κύπρο.

axortagos.grgrafida-sintikis.blogspot.gr

Υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο o Μάκης Βορίδης


Υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο ο Μ. Βορίδης
Υπέρ των απολύσεων και της άρσης μονιμότητας στο Δημόσιο τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
«Είμαι υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο και της αξιολόγησης δομών και προσώπων και μετά από την αξιολόγηση, σε περίπτωση που κριθούν μη αναγκαίες οι δομές ή κριθούν τα πρόσωπα μη επαρκή, τότε να λύεται η σύμβαση εργασίας, δηλαδή να υπάρχουν απολύσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συμπλήρωσε πως «εφόσον αυτό το περίφημο ταμπού των απολύσεων σπάει και για κάποιους λόγους μπορεί να υπάρξει και διακοπή της σχέσης εργασίας στο δημόσιο, αυτό αυτόματα βάζει μια καινούρια παράμετρο, που μέχρι χθες δεν υπήρχε».

Aύξηση κατά 6,9% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών

Aύξηση κατά 6,9% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών στη χώρα το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα την ίδια περίοδο να εμφανίσει πλεόνασμα 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με 23 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εισπράξεις από τους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ ή 2,9% σε σχέση με πέρυσι.
ΤτΕ: Aυξημένες κατά 6,9% οι αφίξεις τουριστών το πρώτο δίμηνο
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε. των 27 κατά 33,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 136 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των 27 διαμορφώθηκαν στα 120 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013 παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 21,5%, και παράλληλα οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 11,8%.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 22,7% και διαμορφώθηκαν στα 24 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 18,6% και διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 26,5%.
Από τις λοιπές χώρες, εκτός της Ε.Ε. των 27, αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 68,4% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ και αύξηση κατά 18,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ.ευρώ.
Κέρδος online 25/4/2013 12:54

Η «αφρόκρεμα» των Αμερικανών συντακτών τέχνης στην Αθήνα


Αθήνα
Στην Ελλάδα βρίσκεται η «αφρόκρεμα» των αμερικανών συντακτών τέχνης, πολιτισμού, τουρισμού και «ευ ζην», προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα εκθέματα βυζαντινού πολιτισμού, κάποια από τα οποία θα ταξιδέψουν μέχρι τις ΗΠΑ για την έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections».

Οι δημοσιογράφοι από το ραδιόφωνο, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα πιο καταξιωμένα αμερικανικά περιοδικά πολιτισμού και τουρισμού, όπως το Smithsonian Magazine και το National Geographic Traveler, καθώς και από το βρετανικό Apollo, ξεναγήθηκαν την Πέμπτη στις αίθουσες του Μουσείου, δείχνοντας τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον τους για τα βυζαντινά εκθέματα.

Βρίσκονται στη χώρα μας από την περασμένη Δευτέρα και έχουν ήδη περιηγηθεί στα μνημεία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα, εκτός από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στο Νομισματικό Μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ θα ακολουθήσει η γνωριμία τους με το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν μέχρι τον Μυστρά, τη σημαντικότερη βυζαντινή καστροπολιτεία, καθώς και τη Μονεμβασιά, τον ζωντανό μεσαιωνικό οικισμό, όπου συνεχίζεται αδιάλειπτα η κατοίκηση μέχρι σήμερα.

Τους δημοσιογράφους υποδέχτηκαν την Πέμπτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, καθώς και οι υπεύθυνοι του Μουσείου.

«Σας καλωσορίζω σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας. Στην Αθήνα όπου βρίσκεται αυτό το μουσείο μπορείτε να διαπιστώσετε ότι εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει η πνευματική αίγλη αυτής της πόλης που δεν χάθηκε αλλά διατηρήθηκε μέσα στην αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας», δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους ο κ. Τζαβάρας λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα που τους παραχωρήθηκε στον κήπο του Μουσείου.

«Πιστεύω πάντως ότι μαζί με τις διαπιστώσεις που κάνατε για την αξία αυτών των μνημείων θα πρέπει να καταλήξατε και στη διαπίστωση ότι και το παρόν στον τόπο μας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πολλοί το περιγράφουν. Αγωνιζόμαστε σκληρά όλοι μαζί, λαός και κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχουμε την έξοδο από τη σημερινή κρίση και βέβαια δύναμη για τον αγώνα μας αυτόν παίρνουμε από την παρακαταθήκη των αξιών και των ιδεών του ιστορικού μας παρελθόντος», ανέφερε.

Επικεφαλής της ομάδας των ξένων επισκεπτών είναι η Ντέμπορα Ζίσκα, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της National Gallery στην Ουάσινγκτον, όπου για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί έκθεση βυζαντινών έργων τέχνης.

«Οι εκθέσεις που παρουσιάζουν το Βυζάντιο στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι φέρνουν ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από μια άλλη παράδοση στη θέση να νιώσουν την αξία του Βυζαντίου, που για πολλά χρόνια έβλεπαν κάπως σαν δεύτερης διαλογής πολιτιστικό προϊόν. Όμως σήμερα, και μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζουμε δύο μεγάλες εκθέσεις σε δύο σημαντικά κέντρα της Αμερικής, στην Ουάσινγκτον και στο Λος Άντζελες, δείχνει πώς έχει αλλάξει η αντίληψη αυτή. Και αυτό έγινε από το 1930 και μετά, με την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και με τις προσπάθειες των βυζαντινολόγων να δώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της βυζαντινής τέχνης» δήλωσε ο καθηγητής Νικόλας Ζίας, πρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της έκθεσης στα μουσεία των ΗΠΑ

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει πολύ σημαντικά βυζαντινά εκθέματα από το 330 μ. Χ. έως το 1453, διοργανώνεται από τη γενική γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο προβεβλημένα αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιασθεί: τη National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014) και το J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες (Απρίλιος - Αύγουστος 2014).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις" σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λίπτον

Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ανάγκη να υιοθετήσει «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» για να ανακάμψει η ανάπτυξή της και για να αποφύγει να «πέσει σε (οικονομική) στασιμότητα», προειδοποίησε σήμερα στο Λονδίνο ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.


"Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης πήραν σημαντικά μέτρα τα οποία μας απομάκρυναν από το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Λίπτον σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα.
Όμως η Ευρώπη «εξακολουθεί να πρέπει να υιοθετήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη, όμως είναι κατορθωτή», πρόσθεσε.
Επικαλούμενος τον «κίνδυνο να πέσει η Ευρώπη στη στασιμότητα», ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους να «δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης».
"Η επένδυση μειώνεται και η απασχόληση συνεχίζει να φθίνει» σε μια Ευρώπη που βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες χώρες σ' αυτό που το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «ανάκαμψη σε τρεις ταχύτητες» της παγκόσμιας οικονομίας, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Λίπτον, «η επιλογή δεν είναι απλή ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη», όμως οι ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους πρέπει να βεβαιωθούν πως οι δημοσιονομικές πολιτικές τους είναι «ευνοϊκές για την ανάπτυξη».
Πρέπει εξάλλου να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν «μακροχρόνιες δυσκαμψίες» οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την αγορά εργασίας, επέμεινε ο Λίπτον.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη «λίγο περιθώριο ελιγμών για περαιτέρω (νομισματική) χαλάρωση, με δεδομένο ότι συγκρατούνται οι πληθωριστικές πιέσεις».
"Ουδείς δεν έχει γρήγορη και απλή συνταγή για να εξαλειφθεί ο κατατεμαχισμός, αλλά αυτό θα απαιτήσει πιθανόν επιπλέον μη συμβατικά μέτρα και δράση πάνω στην τραπεζική ένωση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Ταμείου.
Αναγνωρίζοντας πως η ημερήσια διάταξη των Ευρωπαίων είναι «βαριά και δύσκολη» και ότι ο κίνδυνος της στασιμότητας «δεν έχει απομακρυνθεί», ο Ντέιβιντ Λίπτον παραμένει πάντως «αισιόδοξος» και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ «έχει εμπιστοσύνη» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Με Βιλανόβα και του χρόνου η Μπαρτσελόνα

Ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου ξεκαθάρισε πως ο Τίτο Βιλανόβα θα βρίσκεται στο τιμόνι των "μπλαουγκράνα" και την επόμενη σεζόν.
Ο Μπαρτομέου μίλησε στο Radio Catalunya για την επόμενη μέρα στους "Μπλαουγκράνα" ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Βιλανόβα.
Παράλληλα προανήγγειλε αρκετές μεταγραφές το καλοκαίρι προκειμένου να ενισχυθεί ο σύλλογος.
"Ο Τίτο Βιλανόβα θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν. Θα κάνουμε 4-5 μεταγραφές το καλοκαίρι.
Η απόκτηση του Νειμάρ δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο είναι ένας ποδοσφαιριστής που μας ενδιαφέρει. Θα δούμε τι θα συμβεί στο τέλος της σεζόν".
Η αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Μπάγερν Μονάχου προσθέτοντας πως οι Καταλανοί θα εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα προκειμένου να πετύχουν κάτι που φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο.    

Αποσύρθηκε η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους


(Ανανεωμένο) Θα μπορούσε να βάλει κανείς τίτλο: Ρουπακιώτης – Μανιτάκης 1-0. Το ντέρμπι στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, και της κυβέρνησης, έληξε προς το παρόν με νικητή τον υπουργό Δικαιοσύνης καθώς η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους αποσύρθηκε στη Βουλή από τον κ. Μπαλτάκο.
Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο με εκβιασμούς, απειλές, συγκρούσεις ένα σήριαλ που ξεκίνησε χθες για να ολοκληρωθεί σήμερα. Όπως είπαμε, προς το παρόν, διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο. Μια διαφορετική διάταξη η οποία θα προσπαθεί να συγκεράσει όλες τις απόψεις. Δηλαδή και όσους υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία των προσωρινών διαταγών πρέπει να σταματήσει αλλά κι εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει δικαστική προστασία των εργαζόμενων.
Η απόσυρση έγινε ύστερα κι από την παρέμβαση του Φ. Κουβέλη από τις Βρυξέλλες ο οποίος υποστήριξε ότι και ο νόμος πρέπει να ισχύσει αλλά και πρέπει να υπάρχει ταχύτερη διαδικασία στην εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων για τους συμβασιούχους.
Λίγες ώρες πριν ο Αντώνης Ρουπακιώτης είχε απειλήσει με παραίτηση καθώς δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το νομοσχέδιο. Σε διαρροές μάλιστα ότι μπορεί να περάσει η διάταξη ως ξεχωριστό άρθρο ώστε να μη χρειαστεί υπογραφή ο Κ. Ρουπακιώτης είπε ότι θα παραιτηθεί.
Κύκλοι του κ. Ρουπακιώτη έλεγαν ότι δεν θα υποχωρήσει «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».
Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αφήσει αιχμές και από το βήμα της Βουλής.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην πραγματικότητα, δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μία νοσηρή παρελθοντολογία γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν κάνει πίσω όταν διακυβεύονται κοινωνικά δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες τα τελευταία χρόνια.