Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση»

«Τα μηνύματα για τον τουρισμό εφέτος είναι πολύ ενθαρρυντικά», τόνισε η υπουργός Τουρισμού
 Picture 0 for Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει το τουριστικό μας προιόν να γίνει πιο ανταγωνιστικό, επισημαίνει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και επομένως είναι υποχρέωση όλων μας να φροντίσουμε και η ποιότητα των υπηρεσιών μας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη και αυτό που θα προσφέρουμε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο», υπογραμμίζει η κ. Κεφαλογιάννη.

«Τα μηνύματα για τον τουρισμό εφέτος είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ακόμη πιο πολύ γιατί αυτό που έχει σημασία είναι όλοι οι επισκέπτες στη χώρα μας εφέτος το καλοκαίρι να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις», τονίζει η υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να δείξει το πιο φιλόξενο, το πιο καλό της πρόσωπο. Αυτό αφορά όλους εκείνους που θα έλθουν σε επαφή με τους επισκέπτες μας, τόσο εκείνοι που είναι στο χώρο του τουρισμού όσο και τον κάθε Έλληνα που μπορεί να υποδεχτεί κάποιον επισκέπτη».
Σχετικά με το εάν η χώρα μας είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τους γείτονες, η κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «είναι απόλυτα ανταγωνιστική και αυτό το βλέπουμε. Έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτό και βεβαίως χρειάζεται να γίνουν κάποια βήματα παραπάνω, όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών, πράγμα το οποίο όπως ξέρετε είναι στόχος της κυβέρνησης».
grafida-sintikis.blogspot.gr

Σταθεροποιητικές τάσεις στη γερμανική οικονομία


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

lefta 
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Γερμανίας σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους  παρόλο που  η ζήτηση και η κατανάλωση δεν αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία κατάφερε να «επιζήσει» της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αισθάνεται πλέον στο «πετσί της» τη μειωμένη ζήτηση.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει στη μηνιαία εκθεσή του: «Μετά από μια σημαντική οικονομική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, η συνολική οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο».
Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6 τοις εκατό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, καθώς προκλήθηκε σύγχυση στις εταιρείες από την κρίση στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν λιγότερες επενδύσεις και να μειωθεί η δραστηριότητα του εμπορίου.
«Κοιτάζοντας τους πραγματικούς οικονομικούς δείκτες, φαίνεται ότι η γερμανική βιομηχανία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει πλήρως αυτή την αδύναμη φάση», αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου. «Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει μέσα στο έτος», αναφέρει το υπουργείο θέλοντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις βιομηχανίες.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα


Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν η κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.
PATRICK BAZ / AFP PATRICK BAZ / AFP Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει σε επιστολή του τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν.

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.

Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων.

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100 χιλ. ευρώ.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο 19χρονος βομβιστής

Ο ύποπτος για την αιματηρή διπλή επίθεση στη Βοστόνη την περασμένη Δευτέρα Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ανέκτησε τις αισθήσεις του και άρχισε να απαντά γραπτώς στις ερωτήσεις των ερευνητών, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ και επικοινωνεί γραπτώς  

Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μετά το 24ωρο ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή της Βοστόνης και θεωρείται ότι μαζί με τον 26χρονο αδελφό του ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση στην διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστόνης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Το NBC News, επικαλούμενο ομοσπονδιακούς αξιωματούχους , μετέδωσε πως ο 19χρονος φέρει σοβαρό τραύμα στο λαιμό που το εμποδίζει να μιλήσει, αλλά άρχισε να απαντά γραπτώς στις ερωτήσεις των ερευνητών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Τσαρνάεφ απαντά "σποραδικά" και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ερευνητές τον ρωτούν για τους πιθανούς συνεργούς του ή αν υπάρχουν και άλλες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Επίσης θέλουν να μάθουν αν τα δύο αδέλφια είχαν την υποστήριξη κάποιας οργάνωσης.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις δήλωσε στο CBS πως τα αδέλφια Τσαρνάεφ διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν και άλλη επίθεση, συγκεκριμένα "αυτοσχέδιες χειροβομβίδες".

Σύμφωνα με το CNN, ο νεαρός τσετσενικής καταγωγής είναι "διασωληνωμένος και υπό την επήρεια ηρεμιστικών". Το CBS ανέφερε πως ο 19χρονος τραυματίστηκε σε δύο σημεία και έχει χάσει πολύ αίμα.

Σχετικά με τον τραυματισμό του στον αυχένα, οι ερευνητές πιστεύουν πως είναι πιθανόν να προσπάθησε να αυτοκτονήσει πυροβολώντας στο στόμα του.

Ο Τσαρνάεφ βρίσκεται στο ίδιο νοσοκομείο με αυτό που μεταφέρθηκαν τα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης. Πενήντα επτά άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμη, οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το CNN.

grafida-sintikis.blogspot.gr

«Κροκοδειλάκιας» γαλλικής καταγωγής στην Αυστραλία

Ένας Γάλλος κατάφερε να ξεφύγει, με μόλις επιφανειακές πληγές, από τα δόντια ενός κροκοδείλου μήκους δύο μέτρων, ο οποίος επιτέθηκε στον άνδρα και τον άρπαξε από το κεφάλι και του ώμους, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας.
 
Ο Γιόαν Γκαλεγιάν, 29 ετών, έδωσε μάχη για τη ζωή του όταν ο κροκόδειλος του επιτέθηκε όχι μία αλλά δύο φορές, στην περιοχή Γκοβ.
Η ιδιοκτήτρια αλιευτικών σκαφών, Λίσα Χίθκόουτ, δήλωσε στα τηλεοπτικά μέσα ότι «το δύο μέτρων ερπετό άρπαξε τον άνδρα από το κεφάλι και στη συνέχεια άρχισε να περιστρέφεται μες στο νερό. Ο άνδρας άρχισε να χτυπά με γροθιές τον κροκόδειλο, ο οποίος αναγκάστηκε να τον αφήσει. Λίγες στιγμές αργότερα του επιτέθηκε και πάλι αλλά ο Γκαλεγιάν κατάφερε να τοποθετήσει τα χέρια του κάτω από τα μπροστινά πόδια του ερπετού και να το ωθήσει μακριά». Ο άνδρας κατάφερε να επιζήσει της επίθεσης του δίμετρου ερπετού φέροντας μόλις επιφανειακές πληγές στο κρανίο και τους ώμους του. 
grafida-sintikis.blogspot.gr

Απολογούνται οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση στη Μανωλάδα


Σήμερα θα απολογηθούν οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση εναντίον των μεταναστών που εργάζονταν στις καλλιέργειες φράουλας.

astynomikotmima
Στο γραφείο του ανακριτή Αμαλιάδας θα βρεθούν οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.
Η εισαγγελέας Αμαλιάδος έχει ασκήσει εναντίον των τριών συλληφθέντων ποινικές διώξεις, για εμπορία ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
Παράλληλα σήμερα, αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή Αμαλιάδας και ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τις καλλιέργειες φράουλας, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Πύργου.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Τα μωρά καταλαβαίνουν τον "έξω κόσμο" ήδη από τον πέμπτο μήνα της ζωής τους

Τα μωρά, φαίνεται πως αποκτούν τις πρώτες συνειδητές εμπειρίες του κόσμου γύρω τους από τον πέμπτο κιόλας μήνα της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις της συνείδησης και της μνήμης να αναδύονται τόσο νωρίς στον εγκέφαλο ενός μωρού.

Έως τώρα υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο ένα μωρό πέντε μηνών αντιδρά με συνείδηση ή απλώς με ανακλαστικό τρόπο στα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως π.χ. όταν κοιτά το πρόσωπο του γονιού του ή πιάνει ένα αντικείμενο που του δίνεται. Επειδή τα μωρά δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τεστ συνείδησης όπως στους ενήλικους για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα μωρά αντιδρούν αυτόματα ή συνειδητά.

Οι Γάλλοι και Δανοί ερευνητές μελέτησαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα την εγκεφαλική δραστηριότητα για να ρίξουν φως στο κατά πόσον τα μωρά αναπτύσσουν επίγνωση και συνείδηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 30 μωρά πέντε μηνών, 29 μωρά 12 μηνών και 21 μωρά 15 μηνών, στα οποία προσάρτησαν ειδικές «κάσκες» με ηλεκτρόδια για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα εντός του κρανίου τους. Τα μωρά κάθονταν στην αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς τους και παρακολουθούσαν ταχέως εναλλασσόμενες εικόνες σε μια οθόνη.

Η ανάλυση της νευρωνικής δραστηριότητας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά εμφάνιζαν όντως ενδείξεις συνείδησης παρόμοιας με αυτή των ενηλίκων, με μια βασική διαφορά: ενώ στους ενήλικες η συνείδηση του οπτικού ερεθίσματος εμφανιζόταν μέσα σε 0,3 δευτερόλεπτα, στα πεντάμηνα μωρά ο αντίστοιχος χρόνος ήταν 1,3 δευτερόλεπτα κατά μέσον όρο. www.amna.gr

grafida-sintikis.blogspot.gr

Ως τα τέλη Ιουλίου μπορεί να πραγματοποιήσει πυραυλική δοκιμή η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να περιμένει έως το τέλος Ιουλίου για να πραγματοποιήσει νέα δοκιμή, παρατείνοντας για αρκετούς μήνες την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. 
 Βόρεια Κορέα: Εως το τέλος Ιουλίου η πυραυλική δοκιμή
Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Πιονγκγιάνγκ μετέφερε πρόσφατα στις ανατολικές της ακτές πλατφόρμες εκτόξευσης και πυραύλους διαφορετικού βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν την Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις αμερικανικές βάσεις στο νησί Γκουάμ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 
Ορισμένοι ειδικοί πίστευαν πως το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιούσε δοκιμή ή δοκιμές στις 15 Απριλίου για την 101 επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να επιλέξει την 25η Απριλίου, επέτειο της δημιουργίας του βορειοκορεατικού στρατού ή την 30 Απριλίου, ημέρα που θα ολοκληρωθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ή ακόμα την 27η Ιουλίου, επέτειο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που σηματοδότησε το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).
 
"Είναι τρεις πιθανές ημερομηνίες...όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τι θα κάνει η Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Κιμ Μιν-Σέοκ, εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

grafida-sintikis.blogspot.gr

Τριαντάφυλλα που αντέχουν στα "αγκάθια" της κρίσης


Ήταν στη δεκαετία του '50 όταν ο Πάνος Αβράμης αποφάσισε να δώσει... χρώμα κι άρωμα στον κάμπαρωματικά τριαντάφυλλαο των Γιαννιτσών, φυτεύοντας ανάμεσα στα βαμβάκια και τα σιτάρια -τυπικές καλλιέργειες της περιοχής- τριαντάφυλλα. 

Τα χρόνια πέρασαν, οι ρίζες πολλαπλασιάστηκαν, τα τριαντάφυλλα πέρασαν από γενιά σε γενιά και, σήμερα, οι "Τριανταφυλλιές Αβράμη" συνεχίζουν μια πετυχημένη επιχειρηματική παράδοση δεκαετιών κι αποδεικνύουν πως, όταν καινοτομείς, μπορείς όχι μόνο να επιβιώσεις αλλά και να ανοίξεις νέους ορίζοντες εν μέσω κρίσης. 

"Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα μας, που ήρθε στα Γιαννιτσά, από την Αθήνα, τη δεκαετία του '50, γύρω στα 30 του χρόνια. Είχε τελειώσει τη Γεωπονική Σχολή των Ιωαννίνων και πήρε έναν κλήρο εδώ, 50 στρεμμάτων. 

Το μεράκι του ήταν αυτό που τον έστρεψε στις τριανταφυλλιές", εξηγούν οι αδελφοί Άκης και Νίκος Αβράμης, συνεχιστές της επιχείρησης. 





Ο Πάνος Αβράμης άρχισε δειλά δειλά να κάνει τα πρώτα του βήματα, στο πλευρό ενός φίλου του που είχε κατάστημα γεωργικών ειδών και καθώς, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός "τρώγοντας έρχεται η όρεξη", αποφάσισε να βάλει σε πιο στέρεες επαγγελματικές βάσεις το φυτώριο. 

Λάτρης της καινοτομίας, κατάλαβε από νωρίς πως για να πετύχεις πρέπει να ξεχωρίσεις γι' αυτό και στράφηκε στη διαφήμιση με καταλόγους πρωτοποριακούς για την εποχή κι άρχισε να "ταξιδεύει" τις τριανταφυλλιές του ανά την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τον ΟΣΕ

"Έστελνε τριανταφυλλιές, ατομικά, με τα τρένα, τη δεκαετία του '70, ενώ από το ΄80 ξεκίνησαν και οι ταχυδρομικές πωλήσεις", τονίζει ο Νίκος Αβράμης. 



"Τη δεκαετία του '70 δεν υπήρχε νάιλον για να κρατήσεις την υγρασία στα φυτά. Γι' αυτό μαζεύαμε βρύα από τα δέντρα, τα βάζαμε στις ρίζες μέσα και τα ράβαμε με λινάτσα και σακοράφα για να συντηρηθούν τα φυτά και να πάνε στον προορισμό τους με την υγρασία που πρέπει να έχουν" προσθέτει εξηγώντας τις δυσκολίες στην αποστολή, την εποχή εκείνη. 

Μετά τα τρένα και τις ταχυδρομικές αποστολές ήρθαν οι εταιρείες κούριερ, μέσω των οποίων η εταιρεία διακινεί έναν σεβαστό αριθμό τριανταφυλλιών (και λιανικώς), όπως εξηγούν οι Άκης και Νίκος Αβράμης. 

"Από εκεί και πέρα υπάρχει το κομμάτι της χονδρικής πώλησης (σε φυτώρια, κηποτέχνες κ.ά.). Εξελίχθηκε η καλλιέργεια, μεγάλωσε και ξεκινήσαμε να πουλάμε κι εκτός της Ελλάδας, αρχικά στην Κύπρο και την Ιταλία, όπου ακόμη έχουμε μόνιμους πελάτες. Τώρα έχουμε ανοιχτεί και σε άλλες χώρες. Κάνουμε εξαγωγές παντού - στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού, ενώ πρόσφατα στείλαμε τριανταφυλλιές στον Λίβανο και το Κατάρ", σημειώνουν τα δύο αδέλφια. 

Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, με την κρίση που "έκοψε" τη ζήτηση στην ελληνική αγορά, η εταιρεία αναζήτησε διέξοδο στην Τουρκία. "Προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε το κενό με την Τουρκία και βρήκαμε ανταπόκριση, βρήκαμε διεξόδους γιατί έχουμε καλά φυτά. Επίσης, η Τουρκία δεν είναι απαιτητική αγορά για τα δικά μας δεδομένα καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη γνώση όπως σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ιταλία που θα σου ζητήσει ο πελάτης συγκεκριμένες ποικιλίες, χαρακτηριστικά απόδοσης κλπ.", αναφέρουν, επισημαίνοντας και κάποια τελωνειακής φύσης προσκόμματα σε σχέση με τις εξαγωγές στη γείτονα. 

Όσο για το αν το τριαντάφυλλο έχει μέλλον, τα δύο αδέλφια απαντούν: "Το φυτό της τριανταφυλλιάς είχε και πάντα θα έχει στην αγορά θέση. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η δική μας θέση σε αυτή". 



Άρωμα, μέγεθος, αντοχή 

Η αγορά του τριαντάφυλλου, σύμφωνα με τα δύο αδέλφια, χαρακτηρίζεται από τρεις λέξεις: άρωμα, μέγεθος και αντοχή. Το χρώμα, όπως λέει ο γεωπόνος Άκης Αβράμης, είναι "προσωπική υπόθεση". 

"Ο Έλληνας προτιμάει τα μεγάλα, αρωματικά τριαντάφυλλα και από αυτά τα πιο πολλά είναι κόκκινα. Πολλοί θα πάρουν κι ένα μοβ αλλά το σίγουρο είναι όλοι θα πάρουν κι ένα κόκκινο" εξηγεί. 

Η ζήτηση κι η μόδα είναι δύο βασικοί παράγοντες καθορισμού της επιλογής των ποικιλιών τριανταφυλλιάς, οι οποίες, στο σύνολό τους παγκοσμίως είναι χιλιάδες και πολλές δεν είναι καν καταγεγραμμένες. 

"Από εκεί και πέρα διαλέγουμε τα χαρακτηριστικά που κάνουν το φυτό να είναι εμπορικό, να το αγαπήσει ο κόσμος και να θέλει να το αγοράσει" συμπληρώνει. 

Οι τριανταφυλλιές θέλουν ήλιο, αλλά όχι υπερβολική ζέστη -και σε καμία περίπτωση καύσωνα (όχι πάνω από 32 βαθμούς)- και τα λουλούδια της είναι πιο ωραία την άνοιξη, που όλα τα φυτά "νιώθουν" ούτως ή άλλως διαφορετικά, αλλά και το φθινόπωρο (μέχρι και το Νοέμβριο). 

Το φυτώριο σε αριθμούς:
- πάνω από 250 στρέμματα καλλιέργειας,
- 500-600.000 φυτά τον χρόνο,
- πάνω από 300 ποικιλίες (σ.σ. ο πατέρας τους ξεκίνησε με περίπου το 1/3), μεταξύ των οποίων πολλές δικές τους, όπως η "Mon ami Thomas", που πήρε το όνομά της από τον καλό φίλο των αδελφών Αβράμη Θωμά Λίγα, γνωστό οινοποιό. 



Πηγή: ΑΜΠΕ Φωτορεπορτάζ: ΑΜΠΕ
grafida-sintikis.blogspot.gr

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Κίνα

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό συνεχίζονται σήμερα, όμως το έργο των συνεργείων δυσκολεύουν οι πολλές μετασεισμικές δονήσεις, αλλά και το γεγονός ότι η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι σχεδόν αδύνατη.

Τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 188 νεκρούς, 25 αγνοούμενους και 11.500 τραυματίες.
 
Περισσότερες από 48 ώρες μετά τον σεισμό 6,6 βαθμών στην επαρχία Σιτσουάν, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες της Κίνας, ορισμένες περιοχές είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια και οι δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι.
Ομάδα 198 ρώσων διασωστών αναμένεται σήμερα στην επαρχία. Προορισμός του θα είναι η πόλη Γιά'αν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους με τη συνδρομή εθελοντών από όλη την χώρα.
Περισσότερες από 2.000 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από το πρωί του Σαββάτου, η ισχυρότερη είχε μέγεθος 5,4 βαθμούς. Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν από τις βροχοπτώσεις που αναμένονται στην περιοχή.
Περίπου 17.000 οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Πολιτών στο Σιτσουάν
Τη βαθιά του λύπη για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και τις μετασεισμικές δονήσεις εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Σεισμός 5,9 βαθμών στο Μεξικό


Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή ανοιχτά των ακτών του Μεξικού, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Λαζάρο Κάρντενας στην πολιτεία Μιτσαοκάν.
 
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Pemex ανακοίνωσε αμέσως μετά τον σεισμό πως διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στα διυλιστήρια της Τούλα, τα δεύτερα σε μέγεθος στο Μεξικό με δυνατότητα παραγωγής 315. 000 βαρέλια την ημέρα.
Λίγο αργότερα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε, αλλά όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της εταιρίας ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα στις εγκαταστάσεις και διακοπή της παραγωγής.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πόλη του Μεξικού, περίπου 325 χιλιόμετρα από την Λα Ουνιόν.
Αρκετοί μεξικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Οσόριο Τζονγκ, τόνισαν μέσω Twitter πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Συνελήφθη δεύτερος ύποπτος για τον βιασμό της πεντάχρονης στην Ινδία


Νέο κύμα οργής στην Ινδία προκαλεί ο βιασμός ενός πεντάχρονου κοριτσιού στο Νέο Δελχί. Στα χέρα της αστυνομίας βρίσκεται από την νύχτα της Κυριακής και δεύτερος ύποπτος, ο οποίος...
ονομάζεται Πραντίπ Κουμάρ και συνελήφθη στην κατοικία συγγενή του στο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας.

Σύμφωνα με τον βασικό ύποπτο, Μανόζ Κουμάρ που συνελήφθη την Παρασκευή, ο φίλος του αυτός συμμετείχε στην απαγωγή και τον βιασμό της πεντάχρονης την περασμένη εβδομάδα. Ο Κουμάρ, 22 ετών, εργαζόταν σε βιοτεχνία ρούχων και κατοικούσε στο ίδιο κτίριο με το θύμα και συνελήφθη όταν προσπαθούσε να διαφύγει για να μεταβεί στο Μπιχάρ όπου έχει συγγενείς.

«Ο δεύτερος ύποπτος κρυβόταν στο σπίτι ενός θείου του. Συνελήφθη και θα μεταφερθεί στο Νέο Δελχί για να ανακριθεί και για να υποβληθεί σε ιατροδικαστικές εξετάσεις», δήλωσε αστυνομικός που συμμετέχει στην έρευνα και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς το κοριτσάκι απήχθη στις 15 Απριλίου από μεσοαστική συνοικία του Νέου Δελχί. Κρατήθηκε επί σαράντα ώρες και βιάστηκε από τους δράστες. Η μικρή νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της ινδικής πρωτεύουσας.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο, πάλι στην Ινδία, ο ομαδικός βιασμός και ο θάνατος της 23χρονης φοιτήτριας είχε προκαλέσει τον παγκόσμιο αποτροπιασμό.
grafida-sintikis.blogspot.gr

Η φετινή Ημέρα της Γης βρίσκει τον πλανήτη "τραυματισμένο"


«Τα θεμελιώδη δικαιώματα σε αυτούς τους μειούμενους πόρους, όπως ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό, καθώς και η υγιεινή τροφή» κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, Μιγκέλ ντ’ Εσκότο, στις 22 Απριλίου του 2010. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Οργανισμός υιοθέτησε την πρόταση του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και καθιέρωσε την 22α Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης». 
Η φετινή Ημέρα της Γης βρίσκει τον πλανήτη τραυματισμένο. Το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία της αγοράς, στην «οικονομία-καζίνο», όπως τη χαρακτηρίζει ο Αμερικανός συγγραφέας και αρθρογράφος, στο Time, παλιά και σήμερα στο Vanity Fair, Κουρτ Άντερσεν, θέτει προτεραιότητες που παραμερίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Της διαδικασίας συμβίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
«Πλέον, μέρα με τη μέρα, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μπροστά μας και δεν υπάρχουν θετικές προοπτικές για την αντιμετώπισή του» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διεθνείς κλιματικές συνομιλίες, Δημήτρης Λάλας.
Η Γη δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα. Είναι, ωστόσο, σώφρον να φροντίζει ο καθείς τα του οίκου του. Η ελληνική γη πληγώνεται από τα παιδιά της συστηματικά και οι διαπιστώσεις τριών από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
«Αυτό που πληγώνει το ελληνικό κομμάτι της Γης είναι, πρώτα απ’ όλα η παντελής απουσία βούλησης να αρθούν τα πολλαπλά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Αχιλλέας Πληθάρας της WWF Ελλάς. «Δυστυχώς, στις μέρες μας επικρατεί ένας απόλυτος πανικός και οι επιλογές που προτείνονται από τους σημερινούς πολιτικούς και από αυτούς που θέλουν αύριο να είναι ηγέτες είναι επιλογές πανικού» λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.
«Η οικονομία είναι μέρος του οικοσυστήματός μας και όχι το οικοσύστημα μέρος της οικονομίας μας» υπογραμμίζει η Δήμητρα Σπασαρίδου του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Εκτιμά ότι οι πολιτικές που προωθούνται σήμερα δεν είναι βιώσιμες. Ποιες είναι αυτές οι πολιτικές, ποια είναι τα πλήγματα που καταφέρονται στο σώμα της «Ελληνίδας Μάνας Γης»;
Στα αυθαίρετα και τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης που δεν συνοδεύεται από τη λήψη ισοδύναμων μέτρων που θα αποτρέψουν την επιβάρυνση του προστατευτέου αντικειμένου στέκεται ο Αχιλλέας Πληθάρας της WWF Ελλάς.
Η παραμέληση του Πράσινου Ταμείου, το νέο χωροταξικό, η μη βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, η εκτροπή του Αχελώου που σημαίνει μη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων, απαριθμεί στο ΑΜΠΕ, ως πλήγματα η Δήμητρα Σπασαρίδου του Med SOS.
«Βλέπουμε όλη αυτή τη συζήτηση για το ελληνικό “Ελντοράντο” το πετρέλαιο και τον χρυσό, που θα μας πλουτύνει, αγνοώντας ότι μια βλάβη του θαλάσσιου οικοσυστήματος από μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα θα επιβαρύνει την εθνική οικονομία για πολλά χρόνια, ίσως για δεκαετίες» τονίζει ο Νίκος Χαραλαμπίδης του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.
Για το Med SOS, η εξερεύνηση για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων σημαίνει μια νέα είσοδο σε πολιτική εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. «Δεν κατανοούν ότι η Μεσόγειος είναι μια περίκλειστη θάλασσα, στην οποία οι επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ατυχημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες. Η επιλογή αυτή δεν μας δίνει τη δυνατότητα να χαράξουμε ενεργειακή πολιτική για τα επόμενα 50 χρόνια» επισημαίνει η κ. Σπασαρίδου.
Το πρόγραμμα «Helios», όμως, δεν σημαίνει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; «Δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα. Επιπλέον, ενδέχεται να τοποθετηθούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε εκτάσεις γης που είναι γεωργικά εκμεταλλεύσιμη. Σχεδιάστηκε βιαστικά και επιθυμούμε να υπάρξει πιο εκτεταμένη διαβούλευση» επιμένει.
Στον Αχιλλέα Πληθάρα, όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές θυμίζουν τα καθρεφτάκια με τα οποία οι Ισπανοί κονκισταδόρες προσπαθούσαν να πείσουν τους ιθαγενείς της προκολομβιανής Αμερικής ότι «κάτι καλό πρόκειται να γίνει σ’ αυτή τη χώρα».
«Αυτό είναι που φοβόμαστε ότι θα συμβεί και εδώ, στη Ελλάδα» συνεχίζει και προσθέτει: «Έτσι χάνουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα: μια φύση, η οποία, αν και έχει τρωθεί ποικιλοτρόπως, παραμένει σε καλά επίπεδα, μια σειρά από προστατευόμενα τοπία και περιοχές, μοναδικές σ’ όλη την Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο, που χάνουν την αξία τους όσον αφορά την ενδεχόμενη αξιοποίησή τους για τουριστικούς λόγους ή για λόγους προβολής της χώρας στο εξωτερικό».
Στον συννεφιασμένο ορίζοντα, οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν διακρίνουν, στη βάση των πολιτικών προγραμμάτων της προεκλογικής περιόδου, άνοιγμα για να περάσει αχτίδα ελπίδας. «Το περιβάλλον δεν βρίσκεται στην ατζέντα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς» λέει ο Αχιλλέας Πληθάρας. «Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, στο όνομα της κρίσης και εξαιτίας του πανικού που διακατέχει την κυβέρνησή μας, την απερχόμενη και- πολύ φοβάμαι- την επόμενη, να παραμεριστεί το περιβάλλον» προειδοποιεί ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Είναι προφανές, πλέον, ότι το τετράστιχο που έγραψε, το 1912, ο Ισπανός ποιητής Αντόνιο Ματσάδο είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο: «Διαβάτη, είναι τα ίχνη σου/ ο δρόμος και τίποτ’ άλλο/ Διαβάτη, δρόμος δεν υπάρχει/ ο δρόμος φτιάχνεται περπατώντας».
Προς το παρόν, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σ’ όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, καλούν, την Κυριακή, σε δραστηριότητες, για να θυμίσουν την πρώτη υποχρέωση των ανθρώπων στη Μητέρα Γη όπως αναφέρεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γης, που συντάχθηκε στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία τον Απρίλιο του 2010: «Κάθε ανθρώπινο ον έχει την ευθύνη να σέβεται και να ζει αρμονικά με τη Μητέρα Γη». 
grafida-sintikis.blogspot.gr

Πώς θα γίνει η καταβολή του Δωροσήμου του Πάσχα στους οικοδόμους


Πώς θα γίνει η καταβολή του Δωροσήμου του Πάσχα στους οικοδόμους Με δύο διαφορετικούς τρόπους θα γίνει η καταβολή του Δωροσήμου στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους, σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Στους οικοδόμους που υπέβαλαν το έντυπο «Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού Πληρωμής Δωροσήμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων», το Δωρόσημο θα καταβληθεί μέσω των τραπεζών, με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού, ενώ για τους οικοδόμους των οποίων η πίστωση των λογαριασμών τους απορρίφθηκε για οποιονδήποτε λόγο από τις Τράπεζες, η καταβολή θα γίνει μέσω των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος, που λειτουργούν με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΙΚΑ σε αυτή την κατηγορία οικοδόμων έχει ήδη αποσταλεί στη διεύθυνση κατοικίας τους το «Ενημερωτικό Σημείωμα Δωροσήμου». Για να μπορέσουν να πληρωθούν το Δωρόσημο οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι που θα απευθύνονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, θα πρέπει να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και επιπροσθέτως:
- Για τους απογραφέντες μέχρι 3/2/02 ΔΑΤΕ ή Βιβλιάριο Εντολών Ασφάλισης ή Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφαλισμένου.
- Για τους απογραφέντες από 4/2/02 και μετά Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου ή Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφαλισμένου.
Η πληρωμή του Δωροσήμου θα πραγματοποιηθεί από 24/04/2013 μέχρι 21/05/2013 κατά τις ημερομηνίες 24, 25, 26, 29, 30/04/2013 και 8, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 17, 20, 21/05/2013 εντός του πρωινού ωραρίου λειτουργίας των υποκαταστημάτων.

Το Σάββατο ξεκινά τελικά το συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Το Σάββατο 27 Απριλίου και την Κυριακή 28, θα πραγματοποιηθεί τελικά το συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Αρχικά, επρόκειτο να ξεκινήσει την Παρασκευή, αλλά λόγω χρήσης του ΣΕΦ για αγώνα μπάσκετ, μετατέθηκε η έναρξή του για το Σάββατο.






grafida-sintikis.blogspot.gr


"Γάζωσαν" αυτοκίνητο καθηγητή Πανεπιστημίου


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με κυνηγετική καραμπίνα «γάζωσαν» άγνωστοι το αυτοκίνητο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Οι άγνωστοι δράστες, σκόρπισαν τον τρόμο, στις 04:00 τα ξημερώματα, σηκώνοντας ολόκληρη τη γειτονιά στο πόδι, πυροβολώντας και στα δύο παρμπρίζ του οχήματος, και προκαλώντας ζημιές ύψους 3.000 ευρώ.
Ο ίδιος ο καθηγητής δήλωσε στο cretalive.gr ότι δεν έχει διαφορές με κανέναν. 
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, ενώ το περιστατικό ερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή από την αστυνομία.

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Κέρι αύριο στις Βρυξέλλες

Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί αύριο στις 11.15 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα λάβει μέρος ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 Συνάντηση Αβραμόπουλου – Κέρι αύριο
Στη συνάντηση θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση
grafida-sintikis.blogspot.gr

Ο πατέρας των βομβιστών της Βοστόνης, επιμένει στην αθωότητα των παιδιών του


Photo for this article
Ο πατέρας των κύριων υπόπτων στην βομβιστική επίθεση της Βοστόνης, επέμεινε σήμερα στην αθωότητά των παιδιών του, υποστηρίζοντας πως ήταν καλοί μουσουλμάνοι και ήθελαν να επιστρέψουν και να ζήσουν στη Ρωσία για να βοηθήσουν τους γονείς τους.

Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Ταμερλάν, 26 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη από την αστυνομία, "ήρθε στη Ρωσία τον Ιανουάριο (του 2012) και δεν ήθελε να φύγει. Έλεγε πως ήθελε να μετακομίσει εδώ με την οικογένειά του", αφηγήθηκε ο Ανζόρ Τσαρνάεφ σε συνέντευξη που έδωσε στη λαϊκή ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Σύμφωνα με τον Τσαρνάεφ, ο Ταμερλάν δεν είχε δουλειά τους τελευταίους μήνες και έμενε στο σπίτι για να φυλάει το ηλικίας τριών ετών παιδί του ενώ η σύζυγός του εργαζόταν περιθάλποντας αναπήρους.

"Είναι αλήθεια πως ο Ταμερλάν έγινε πολύ θρησκευόμενος μετά το γάμο και πήγαινε κάθε Παρασκευή στο τζαμί (...). Όμως ήταν καλός μουσουλμάνος και δεν μπορεί να έκανε αυτό για τον οποίο κατηγορείται", δήλωσε ο Τσαρνάεφ.

Ο μικρότερος, ο Τζοχάρ, 19 χρόνων, ο οποίος τραυματίσθηκε και συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή έπειτα από ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε 24 ώρες, σπούδαζε στο Κέμπριτζ και "είχε μεγάλα σχέδια: να γίνει γιατρός, να ανοίξει το ιατρείο του και να εγκατασταθεί εδώ", σύμφωνα με τον πατέρα.

"Μου έλεγε, 'μπαμπά, μην ανησυχείς, θα τελειώσω τις σπουδές μου, θα έρθω εδώ και θα σας βοηθήσω'. Και τώρα, μιλάνε για βόμβες και επιθέσεις. Πώς είναι δυνατόν;", αναρωτιέται ο Ανζόρ Τσαρνάεφ.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 19χρονος τσετσένος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, όσο και ο 26χρονος αδελφός του, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, δεν είχαν άδεια οπλοκατοχής για περίστροφο για τις πόλεις όπου διέμεναν.
(Πηγή φωτογραφίας:enikos.gr)

«Βέλη» των βρετανικών ΜΜΕ για τον ... κανίβαλο Σουάρες

 
 «Κανίβαλο» χαρακτηρίζουν τα βρετανικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ τον Λουίς Σουάρες, μετά τη... δαγκωματιά του επιθετικού της Λίβερπουλ στον αμυντικό της Τσέλσι, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα των δύο ομάδων για την Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ουρουγουανός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βαριάς τιμωρίας από την αγγλική ομοσπονδία, όταν η FA αρχίσει έρευνα για το συμβάν, το οποίο διέλαθε της προσοχής του διαιτητή Κέβιν Φρεντ, καθώς τα τηλεοπτικά ριπλέι δείχνουν τον 26χρονο άσο να πιάνει τον πήχη του Ιβάνοβιτς και να δαγκώνει τον Σέρβο αμυντικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σουάρες, ο οποίος «έγραψε» στις καθυστερήσεις το τελικό 2-2, εμπλέκεται σε ένα τέτοιο συμβάν, καθώς στην Ολλανδία του είχε επιβληθεί αποκλεισμός, επειδή δάγκωσε στον αυχένα τον Οτμάν Μπακάλ της Αϊντχόφεν, ενώ αγωνιζόταν στον Άγιαξ το 2010.

«Ο Κανίβαλος του Kop» είναι ο κεντρικός τίτλος στο οπισθόφυλλο της "Daily Mirror", χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν τόσο η "Daily Mail" όσο και η "Daily Telegraph", με τις δύο εφημερίδες να αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι καιρός η Λίβερπουλ να λύσει τη συνεργασία της με τον παίκτη. Η «Sun» αναφέρει «ο ίδιος Σουάρες, πάντα τρώει», ενώ οι «Times» υπογραμμίζουν ότι ο Ουρουγουανός «ντρόπιασε» το σύλλογο, ο οποίος του στάθηκε στη διάρκεια του περυσινού αποκλεισμού του των οκτώ αγωνιστικών για ρατσιστική συμπεριφορά κατά του Πατρίς Εβρά.

Ο Σουάρες, ο οποίος είναι πρώτος στον πίνακα των σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ με 23 γκολ, ζήτησε συγγνώμη, με χθεσινή δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Λίβερπουλ, ενώ και οι «κόκκινοι» καταδίκασαν τη συμπεριφορά του παίκτη τους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ίαν Εϊρ, να επισημαίνει ότι οι ενέργειες του Ουρουγουανού «δεν αρμόζουν σε όποιον παίκτη φοράει τη φανέλα της Λίβερπουλ».
grafida-sintikis.blogspot.gr

Την Πέμπτη κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Αθήνα
Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ. 

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή, είπε τη Δευτέρα ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε η κυβέρνηση να έχει κάνει ότι χρειάζεται εν όψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή, είπε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό
Μέχρι την Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Θα κατατεθεί, αν δεν απατώμαι, την Πέμπτη. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι. Τρέχουμε, βέβαια, να προλάβουμε, γιατί είναι πολλά τα θέματα», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, με τη δόση δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Η εκταμίευση αναμένεται στα μέσα Μαΐου.

Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση προλαβαίνει μια έγκριση από το Euro Working Group την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός είπε ότι «δε νομίζω» και ότι πάμε «για τις 13 Μαΐου».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι υπάρχει συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των συνεργατών των επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το 2014 η ανάπτυξη

Σε συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, για το 2014, προβλέπουμε, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακινήτων, δήλωσε ότι εφέτος θα εισπραχθεί μειωμένος κατά 15% μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «από του χρόνου θα έχουμε έναν νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να μειώνει φορολογικούς συντελεστές, για δε τον ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι «αν και στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό -όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο- τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους».

Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε:

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αξιολογούνται θετικά και στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι από την αγορά. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Γενικότερα μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της ποιότητας. Το Δημόσιο έχει πολύ καλά στελέχη στο ηλικιακό εύρος από 32-42 έτη.

Μαζί με τον κ. Μανιτάκη θα προσπαθήσουμε να περάσουμε διάταξη που θα επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των πολύ ικανών στελεχών, των νέων παιδιών με τις καλές σπουδές και την επαρκή εμπειρία. Εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε κορυφαίες θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση θα δείτε ένα Δημόσιο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ