Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ενεργοποιείται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπ. Πολιτισμού και μουσείου Γκετί

Μεταξύ άλλων θα συντηρηθούν έργα τέχνης

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη έκθεση με χάλκινα έργα τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γκετί στις ΗΠΑ το 2015 και η προβολή της χώρας μας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων στο αμερικανικό μουσείο, όπως συμπόσια και διαλέξεις από Έλληνες βυζαντινολόγους στο πλαίσιο της έκθεσης «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές», ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ
 Μνημόνιο συνεργασίας υπ. Πολιτισμού-μουσείου Γκετί
 «Βρίσκονται σε καλό δρόμο καθώς οι επαφές με το αμερικανικό μουσείο αφορούσαν, εκτός από τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο η οποία θα έχει διάρκεια από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του 2014, και την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2011 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γκετί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μενδώνη.

Σύμφωνα με τη γγ στο πλαίσιο του μνημονίου προβλέπονται και μια σειρά ενεργειών σε θέματα συντήρησης έργων τέχνης. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηνιόχου της Μοτύης, το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε στα εργαστήρια του αμερικανικού μουσείου, που θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο» είπε.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συμφωνίας του Γκετί με τη Σικελία, το άγαλμα «συμμετείχε» σε 18μηνο πρόγραμμα συντήρησης στα εργαστήρια του Μουσείου, όπου μεταξύ άλλων απέκτησε και αντισεισμική βάση, η οποία θα το συνοδεύει και στο μουσείο της Mozia.

Το έργο είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Χρονολογείται μεταξύ 470 και 460 π. Χ. και ανακαλύφθηκε το 1976 στην πόλη της αρχαίας Μοτύης (Mozia), που βρίσκεται σε ένα νησάκι δυτικά της Σικελίας. Το 2004 είχε ταξιδέψει στη χώρα μας για την έκθεση που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου. Κάτω Ιταλία και Σικελία», στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το έργο εκτέθηκε «ανανεωμένο» το 2012 στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ενώ από τις 3 Απριλίου ως τις 19 Αυγούστου 2013 θα έχει περίοπτη θέση στην έκθεση «Σικελία: τέχνη και εφεύρεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη» (Sicily: Art and Invention between Greece and Rome), όπου θα παρουσιαστούν 150 αρχαία αντικείμενα από μουσεία και ιδρύματα της Σικελίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γκετί.

Η έκθεση «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές» («Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections») διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και δύο προβεβλημένα αμερικανικά μουσεία στα οποία και θα παρουσιασθεί: τη National Gallery of Art της Ουάσιγκτον (Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014) και το J. Paul Getty Museum του Λος 'Αντζελες (Απρίλιος - Αύγουστος 2014).
 newsbeast.gr

Μοιραστείτε το άρθρο:



Έφτασαν τα 164 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Έφτασαν τα 164 δις οι καταθέσεις
Συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
 Έφτασαν τα 164 δις οι καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Φεβρουαρίου έφθασαν τα 164 δισ. ευρώ από 161 δισ. ευρώ που ήταν στο
τέλος Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο οπότε και σταμάτησαν οι μαζικές εκροές καταθέσεων, στις ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει περίπου 14 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών τραπεζών και συνακόλουθα η εξάρτησή τους από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.\
Πηγή: enikos.gr


Μοιραστείτε το άρθρο:

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία επί τροπολογίας του υπ. Παιδείας

Photo for this article
Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία κατευθύνσεων στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Οι κατευθύνσεις μπορεί να είναι είτε εισαγωγικές είτε προχωρημένου εξαμήνου.
Την ονομαστική ψηφοφορία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νίκος Νικολόπουλος.
Με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αλλά και Κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου σε Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τα Π.Δ. τα οποία προβλέπονται για την ίδρυση, συγχώνευση, μετονομασία Σχολών και Τμημάτων Πανεπιστημίων κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4009/2001 (σ.σ. τα ΠΔ για την προώθηση του σχεδίου Αθηνά).
Επίσης με την τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για την εισαγωγή σε Κατευθύνσεις καθώς και λοιπά συναφή θέματα (τίτλοι σπουδών εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 κλπ).
 (Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)
axortagos.gr


Μοιραστείτε το άρθρο:

Πέθανε ο Αθανάσιος Νάκος, β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής



Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος. Υπέστη μετεγχειρητική λοίμωξη του αναπνευστικού μετά εγχείρηση Bypass 
 
Την τελευταία του πνοή άφησε τη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος. Ο κ. Νάκος νοσηλευόταν από τις αρχές Μαρτίου σε θεραπευτήριο έπειτα από εγχείρηση Bypass.
Ωστόσο, υπέστη μετεγχειρητική λοίμωξη του αναπνευστικού την οποία και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.
Ο κ. Νάκος γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1950 στο Βόλο, ενώ ήταν παντρεμένος με την Πολιτικό Μηχανικό Δανάη Τσότση με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, το Σταυρή, επίσης Πολιτικό Μηχανικό και τη μικρή Ροδόπη.
Το 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εκλέγουν πρώτο βουλευτή Μαγνησίας. Από τότε και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009 και το 2012 επανεκλεγόταν πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.
Μετά τις εκλογές του 1993, ανέλαβε Πρόεδρος του Τομέα κοινοβουλευτικού έργου της Γεωργίας και κατόπιν του Τομέα Βιομηχανίας.
Με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Ν.Δ., τοποθετήθηκε αρχικά υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια του Τομέα Ανάπτυξης. Στο πρώτο Κυβερνητικό σχήμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. ανέλαβε Υφυπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παραμένει έως τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, σχεδίασε και εφάρμοσε το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», που έδωσε στους δήμους της χώρας περισσότερα από 13000 έργα.
Ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, το φυσικό αέριο στα σχολεία, το εθνικό δημοτολόγιο, οι κοινωνικές δομές των δήμων είναι καινοτόμες πολιτικές, που φέρουν τη σφραγίδα του.
Το 2008 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα και πέτυχε το κλείσιμο 2.500 παράνομων χωματερών σε όλη τη χώρα και την αντικατάστασή τους από σύγχρονους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
Το Νοέμβρη του ίδιου έτους ανέλαβε Πρόεδρος του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που διεξήχθη στην Αθήνα με την παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν.
Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε τα καθήκοντα του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη.
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέχθηκε Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανκλέχθηκε κατόπιν των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.


Πηγή: parakato.gr


Μοιραστείτε το άρθρο: