Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πέντε νέοι δημοτικοί σύμβουλοι μιλούν για το αύριο της Αυτοδιοίκησης

Για πρώτη φορά, πέντε νέοι, αυτοδιοικητικοί, γύρω στα 30 και δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικούς δήμους της χώρας –Παλλήνης (Ανατολικής Αττικής), Μεγαρέων (Δυτικής Αττικής), Πυλαίας-Χορτιάτη (Θεσσαλονίκης), Μυκόνου (Κυκλάδων) και Καστελλόριζου/Μεγίστης (Νοτίου Αιγαίου-Δωδεκανήσου)- καταθέτουν τις προτάσεις τους για το Αύριο στην Αυτοδιοίκηση, την κρίση σε αυτή και τις προτάσεις τους για τις τοπικές τους κοινωνίες, με αφορμή την επιστολή των πέντε δημάρχων των μεγάλων πόλεων πριν λίγο διάστημα και εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014.

Ανατολή Κωνσταντινίδου, Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Να γίνει η Αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό κύτταρο της κοινωνίας
Η εποχή μας γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση αξιών, κρίση θεσμών, απουσία ιδανικών. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον χωρίς  αντιστάσεις, είναι εύκολο να υιοθετηθεί η λογική του «όλα επιτρέπονται», όλα είναι ανεκτά. Στην  κοινωνία μας υπάρχει σύγχυση για τους ισχύοντες κανόνες ,δεν υφίσταται έλεγχος για την τήρηση, το σεβασμό των κανόνων αυτών , με αποτέλεσμα πολλά μέλη της κοινωνίας αυτής ν’αμφιβάλλουν για το τι είναι καλό και τι κακό, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να πράξουν. Η χώρα μας βιώνοντας σχεδόν όλα τα παραπάνω διέρχεται μία πολιτική, κοινωνική, οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε μία τεράστια κρίση αξιοπιστίας του κεντρικού και όχι μόνο πολιτικού μας συστήματος. Η αυτοδιοίκηση έχει γίνει μάρτυρας και αποδέκτης του γενικευμένου κλίματος γιατί οι αυτοδιοικητικοί  είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πολίτη και αυτό οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να καλύψει το κενό, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία, σε νέους Δημοκρατικούς θεσμούς, που θα την καθιστούν κύτταρο αναπτυξιακό της κοινωνίας .
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρτιν Σουλτς με την παρουσία του στις εργασίες της 100ης Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής Περιφερειών στις Βρυξέλλες ανέδειξε το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη προτεραιότητα στις όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι ότι σχετίζεται με την κοινωνική συνοχή, την ανεργία, τη φτώχεια με ταυτόχρονη κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των εθελοντικών ομάδων. Για να αποδώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας ώστε με κατάλληλες πρακτικές να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά. Η οικονομική κρίση  επιβάλλει να γίνουμε πιο σοφοί και πιο προνοητικοί. Περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Αυτή είναι η πρόκληση του μέλλοντος και γι΄ αυτή θα κριθούμε όλοι στο τέλος της θητείας.

Νεκτάριος Καλαντζής, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παλλήνης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης

Το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο είναι χρεοκοπημένο-Διέξοδο για το Αύριο ο ερχομός των νέων προσώπων στο τιμόνι των δήμων

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως περνάει αυτή την περίοδο τις χειρότερες μέρες της, με έλλειψη πόρων και προσωπικού να εμποδίζουν τη λειτουργία της. Το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ κράτους και δήμων για τις ευθύνες, φέρνει τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους. Η διαφθορά στην αυτοδιοίκηση και οι σπατάλες δεν είναι κάτι καινούργιο που ήρθε η τρόικα να αναδείξει, αλλά είναι επιβεβλημένη η αλλαγή κατεύθυνσης που πρέπει να γίνει και αφορά τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα. Το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο σίγουρα έχει χρεοκοπήσει και θεωρείται ξεπερασμένο, χωρίς όμως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους σημερινούς εκπροσώπους του. Η αλλαγή προσώπων και πολιτικών στην Αυτοδιοίκηση θα είναι το πολιτικό διακύβευμα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, προκειμένου η Τ.Α. να μην απαξιωθεί ακόμη περισσότερο από τους πολίτες, αλλά να αναδείξει τη δυναμική που μπορεί να έχει για την ανάπτυξη της κάθε τοπικής κοινωνίας, παραμένοντας δίπλα στον πολίτη με κοινωνική πολιτική και με έργα υποδομών για την κάθε πόλη, χωρίς αναθέσεις, σπατάλες και φωτογραφικές προκηρύξεις. Ακόμη και σήμερα γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους, δίχως κριτήρια, παρά μόνο με το κριτήριο του ρουσφετιού.
Αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί νέοι αυτοδιοικητικοί ανά την Ελλάδα που επιθυμούν τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου, βασιζόμενο στα πρότυπα του εξωτερικού, με ισχυρή αυτοδιοίκηση, management που να αποφέρει πόρους και εκτός των συνηθισμένων, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές την επιχειρηματικότητα και να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, με πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει από την επόμενη θητεία των νέων δημάρχων 2014-2019 να περάσει σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα και τη διαφθορά. Ζήτημα παραμένει, αν ο πολίτης δείξει ότι  είναι πολιτικά ώριμος και με την ψήφο του κάνει την πολιτική υπέρβαση επιλέγοντας στο δίλημμα που θα του τεθεί, ανάμεσα στο νέο που έχει όραμα για την πόλη του και στο παλαιό της εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού της καθημερινότητάς, με τις επιλογές του να καθορίζουν άμεσα το μέλλον της κάθε τοπικής κοινωνίας.



Ειρήνη Λελέκη, Κοινωνιολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καστελλορίζου-Μεγίστης

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο στήριγμα της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης
 
H κρίση στην τοπική αυτοδιοίκηση ολοένα και περισσότερο διογκώνεται και συγκεκριμένα πλήττει τις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Τα επακόλουθα που επιφέρει η κρίση εμποδίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών με αποτέλεσμα την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κρίση επέφερε οικονομικές περικοπές και μείωση των ανθρώπινων πόρων και σε συνδυασμό με τις ανάγκες που εμφανίζονται καθημερινά σε αυτές τις περιοχές οξύνονται περισσότερα τα προβλήματα.  Οι πολίτες αυτών των περιοχών και όχι μόνο πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και με την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναπτυχθεί η κοινωνική συνοχή.  Από την μεριά του ο Δήμος πρέπει να αναζητήσει εταίρους για να ενισχύσει και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των πολιτών ώστε να δοθεί μια ελπίδα σε αυτούς. Ανάμεσα τους θα πρέπει να επικρατεί η έννοια της αλληλεγγύης , ανάμεσα στις τοπικές αρχές , την εκκλησία , τους συλλόγους, τους εθελοντές και τους απλούς πολίτες.
    Συγκεκριμένα στο ακριτικό Καστελλόριζο υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία θα εξαλειφθούν μόνο με την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων του, διότι ο ακρίτας είναι αυτός που θα αφουγκραστεί και θα συνειδητοποιήσει πρώτος το πρόβλημα και θα στραφεί στον Δήμο για την επίλυση του. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Καστελλόριζο που επιζητούν λύσεις όπως έλλειψη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι άδικο και οικονομικά δυσχερέστατο ο κάτοικος του νησιού να αναγκάζεται να μεταφερθεί στο πιο κοντινό μέρος για να πραγματοποιήσει  μια απλή εξέταση και να ελπίζει να μην συμβεί κάτι κακό στον ίδιο και στην οικογένεια του . Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει  και με τα φάρμακα αντί να μεταφερθεί στο φαρμακείο της γειτονιάς του, παραλαμβάνει  τα φάρμακα του κατόπιν παραγγελίας . Δυο σημαντικά προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση το συντομότερο δυνατόν και τα οποία  η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την βοήθεια των πολιτών πρέπει να τα επαναφέρει στο προσκήνιο.
    Ωστόσο επιβάλλεται ειδικά τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης η συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα πολισμού , τουρισμού , κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που θα ανυψώσουν το Καστελλόριζο και θα του δώσουν μια ανάσα ζωής. Η συνεργασία αυτή θα ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και προσέλκυσης των νέων ατόμων στο νησί που συνεχώς το εγκαταλείπουν.


Βανέσσα Μαυροειδή, Φιλόλογος, Νομικός, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων

Δεν υπάρχουν κονδύλια για έργα στους δήμους –Τα Μέγαρα να αναδείξουν την Ιστορία τους

Οι δήμοι αποτελώντας την πρώτη βαθμίδα της τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνονται οι κύριοι δέκτες των αναγκών και του παλμού της τοπικής κοινωνίας. Με τον ‘’Καλλικράτη ‘’ αναμφισβήτητα έχουν διευρυνθεί σημαντικά οι αρμοδιότητες των δήμων ανά την επικράτεια . Ωστόσο πολλά από αυτά τα σχέδια παραμένουν στην θεωρία καθότι δεν συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρηματικά κονδύλια από την κεντρική διοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο Δήμο Μεγάρων επιτελείται μέσω του δήμου σημαντικότατο κοινωνικό έργο μέσω των Κ.Α.Π.Η ,των παιδικών σταθμών αλλά και του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ τα οποία υπάγονται και στο ΝΠΔΔ ‘’ Ηρόδωρος’’ του δήμου. Το κοινωνικό έργο του δήμου μπορεί να διευρυνθεί και με την επανάσταση της ‘’Ιατροπαιδαγωγικής μονάδας ‘’ στην οποία αντιμετωπίζονται με επιστημονικά άρτια προσωπικό οι μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών. Επίσης στον τομέα του Αθλητισμού η κατασκευή ενός δημοτικού κολυμβητηρίου θα αποτελούσε πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους προάγοντας το αθλητικό πνεύμα. Στο επίπεδο του Πολιτισμού η πόλη των Μεγάρων ,ως ιστορική πόλη ,έχει να επιδείξει σημαντικότατους αρχαιολογικούς τόπους κι ευρήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του φιλομαθούς κοινού αν οργανωθούν αντίστοιχοι αρχαιολογικοί περίπατοι .Τέλος μπορεί να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός τόσο στη δημοτική ενότητα των Μεγάρων όσο και της Νέας Περάμου καθώς και οι δύο πόλεις διαθέτουν ιδιαίτερα μοναστήρια και μονές.


Κατερίνα Μονογιού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Μυκόνου

Θέσεις για την Αυτοδιοίκηση και την Μύκονο

Πιστεύω ότι ο δήμαρχος Μυκόνου είναι εκείνος που θα έχει έτοιμες τις απαντήσεις  και τις πρακτικές λύσεις στα ερωτήματα και στα προβλήματα των δημοτών του.
Η Μύκονος είναι το κέντρο του Αιγαίου αρχιπελάγους. Με παγκόσμια τουριστική ακτινοβολία οφείλει να ασκήσει και πολιτιστική δραστηριότητα ανάλογη.
Ένα παγκόσμιο φεστιβάλ με συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να φέρει κόσμο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου αυξάνοντας έτσι το τουριστικό όφελος και εισόδημα. Παράλληλα η προστασία και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κατά το παράδειγμα της Σαντορίνης θα μπορούσε να δημιουργήσει άπειρες ευκαιρίες επιχειρηματικής απασχόλησης .
Τέλος μια έξυπνη στρατηγική branding  του νησιού θα μπορούσε να το εντάξει σε διεθνή δίκτυα τουρισμού του Σαββατοκύριακου ιδίως απέναντι στις αραβικές χώρες αλλά και την Ρωσία και οφείλουμε να κινηθούμε με συνεπή βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιστεύω βαθιά ότι  το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι  στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Στον δρόμο που άνοιξαν τα ΚΕΠ οφείλουμε σιγά σιγά να συμπεριλάβουμε κάθε είδους υπηρεσία: Παιδεία, Υγεία, απασχόληση, επενδύσεις, αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, κοινωνική πρόνοια, προβλήματα μεταναστών  κα. Όλες αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να περάσουν  στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όταν οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται για κάθε τι που τους αφόρα μέσα από τις δημοτικές υπηρεσίες τότε θα γίνει πράξη η ενεργή αυτοδιοίκηση.
Οι Μυκονιάτες δημότες και  πολίτες θα  αισθάνονται σιγουριά όταν θα απλώνεται δίπλα τους ένα αξιόπιστο δημοτικό πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης (αγροτικό ιατρείο, απλό ή πολυδύναμο, ή Κέντρο Υγείας)
Οι μαθητές θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση μέσα από τα δημοτικά - γυμνάσια  - λύκεια,  με έντονη τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λειτουργία τους, αλλά ακόμα και στη συνδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών τους.
Ο ελεύθερος χρόνος των πολιτών και κυρίως των νέων θα διανθίζεται από ευρύ πλέγμα  πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές θα ενημερώνονται υπεύθυνα για ότι τους ενδιαφέρει ενώ οι άνεργοι ,οι μετανάστες και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα μαθαίνουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από δημοτικά δίκτυα πληροφόρησης και αλληλεγγύης.
Σήμερα  είναι φανερό ότι έχει χάσει την δυναμική  της   η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ανεστάλησαν αρκετές διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας που παρείχαν οι δήμοι στους δημότες τους με αποτέλεσμα οι  ΟΤΑ να αδυνατούν να ολοκληρώσουν έργα υποδομής, που βελτιώνουν την καθημερινότητα, εγγυώνται την ασφάλεια και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Οφείλουμε να εργαστούμε με σχέδιο και στρατηγική για την επανεξέταση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας και προοπτικής των  ΟΤΑ.
Με Ξεκάθαρες αρμοδιότητες με διασφαλισμένους πόρους στους νέους δήμους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Με Σαφή οριοθέτηση της σχέσης μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Και τέλος για Απλούστευση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κατάργηση άχρηστων γραφειοκρατικών δομών .Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην Τοπική Διακυβέρνηση με δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, διευκόλυνση συμμετοχής στις δημόσιες συνεδριάσεις, υποχρέωση δημόσιας λογοδοσίας των τοπικών Αρχών κ.ά.
Προτεραιότητα έχει η Διαμόρφωση νέου χρηματοδοτικού πλαισίου για τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε να μπορούν:- να ασκούν πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης, να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα (outsourcing),- να ακολουθούν κανόνες χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, διαφάνειας και ουσιαστικού ελέγχου λειτουργίας,- να προωθούν σημαντικά τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά έργα αξιοποιώντας, εκτός από τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους, έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Ομόλογα Έργων κ.ά.

 Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου