Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ομιλία της κας Ντόρας Μπακογιάννη στην Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη του κόμματος 26.5.12

Δημιουργούμε μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισες,

Συμμαχητές και Συμμαχήτριες στον κοινό μας αγώνα,

Πρέπει να σας ομολογήσω πως αισθάνθηκα συγκίνηση μπαίνοντας στην αίθουσα σήμερα το πρωί. Όσοι με ξέρετε - και είμαστε πολλοί εδώ συγκεντρωμένοι, που έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου, για χρόνια ολόκληρα, σε κοινά μετερίζια και κοινούς αγώνες, που μοιραστήκαμε χαρές και λύπες - γνωρίζετε ότι πως η δοκιμασία της απομάκρυνσης μας ήταν πολύ δύσκολη. Ακολούθησα όμως τότε τη συνείδησή μου, ανέλαβα βαρύ πολιτικό φορτίο, σήκωσα μεγάλο βάρος. Το ίδιο κάνω και τώρα. Σήμερα περπατάμε όλοι μαζί στο δρόμο που καλά γνωρίζουμε, στο δρόμο της πατρίδας, στο δρόμο της Ευρώπης.

Αυτή τη στιγμή, κοιτάζοντας γύρω μου, βλέποντας πρόσωπα όχι μόνο γνώριμα αλλά φιλικά και οικεία, συναγωνιστές και συνοδοιπόρους μιας ολόκληρης ζωής, αισθάνομαι ότι έπραξα το σωστό. Βλέπω γενιές και γενιές αγωνιστών, που περνούσαν τον πυρσό από χέρι σε χέρι. Που κράτησαν όρθια αρχές, αξίες και ιδανικά. Βλέπω νέους και νέες στρατευμένους, στο κοινό αγώνα, έτοιμους να πέσουν στην φωτιά.

Η απόφαση που λάβαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ήταν προφανώς δύσκολη αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ, εδώ που είμαστε όλοι μαζί, είμαι απολύτως βέβαιη όχι μόνο πως ήταν πολιτικώς ορθή αλλά πάνω απ' όλα πως ήταν ηθικά σωστή. Και χρησιμοποιώ τον όρο «ηθική» με όλο το μεγάλο ειδικό βάρος που διαθέτει, διότι αν εθνικό είναι το αληθινό όπως λέει ο ποιητής, τότε Εθνικό είναι το ηθικό. Όταν λέμε πως βάζουμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα, πολιτικές και προσωπικές διαφορές, αυτό ακριβώς εννοούμε.        


Φίλες και φίλοι,

Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε την μητέρα των πολιτικών μαχών. Και οι μεγάλοι αγώνες στην ελληνική ιστορία κερδήθηκαν όταν όλοι, μα όλοι, ενώναμε δυνάμεις. Τις τελευταίες μέρες ο Σύριζα, και προσωπικά ο κύριος Τσίπρας, μου κάνει την τιμή να μου επιτίθεται προσωπικά. Ασχολείται μαζί μου σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν πάντα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Γιατί όταν π.χ. δίναμε τη μάχη εναντίον της 17 Νοέμβρη, 5 από τα 19 μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων! Το πρόβλημα τους όμως δεν είμαι εγώ, φιλές και φίλοι, το πρόβλημα τους είμαστε εμείς. Δεν μας θέλουν μαζί, δεν μας θέλουν ενωμένους. Και δικαίως.


Φίλες και φίλοι,

 Όλοι οι πολιτικοί είχαμε την τάση να πιστεύουμε και να λέμε στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, πως το μέλλον της πατρίδας κρέμεται από μας. Στην πραγματικότητα όμως, επρόκειτο σε μεγάλο βαθμό για προεκλογικές μεγαλοστομίες. Η αλήθεια είναι ότι, όλα αυτά τα χρόνια καλούμασταν να διαχειριστούμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Και εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν τα καταφέραμε καλά. Σήμερα όμως, είμαστε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με έναν πραγματικό κίνδυνο. Μια καταστροφή που κινδυνεύει να υποθηκεύσει το μέλλον των επομένων γενεών και να γυρίσει τη χώρα 40 χρόνια πίσω. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τους το χρωστάμε.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο, ξέρω ότι βρισκόσαστε όλοι κάθε μέρα αντιμέτωποι με εύκολους λαϊκισμούς, με ψέματα που ακούγονται αλήθεια, με κούφιες υποσχέσεις που οι άλλοι δεν χρειάζεται να αποδείξουν. Κρατήστε όμως γερά! Να θυμάστε ότι η αλήθεια σώζει, και ότι την χρωστάμε επιτέλους στα παιδιά μας. 


Φίλες και φίλοι, 

Οι εκλογές είναι μπροστά μας. Για να κερδίσουμε, για να μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη ξύλινη γλώσσα και τις πλαστικές λέξεις του παρελθόντος. Να βγούμε έξω με αυτοπεποίθηση, και σιγουριά, στα πεζοδρόμια, στις πλατειές, στους χώρους εργασίας και τα μαγαζιά, να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να μιλήσουμε τη γλώσσα τους. Για πολλά χρόνια το ελληνικό πολιτικό σύστημα δείχνει χαμένο στη μετάφραση. Μιλήστε τη γλώσσα της καθημερινότητας και της αληθινής ζωής. Με ουσία και περιεχόμενο, μακριά από τους βερμπαλισμούς και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Αυτό το προνόμιο ας το αφήσουμε στους άλλους, άλλωστε στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία είναι πρωταθλητές, και εμείς ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε κυρίως να τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο.

Πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα. Αυτό προτείνουμε. Αυτοί είμαστε. Έτσι θα κερδίσουμε.


Φίλες και φίλοι,
Για την εθνική κατρακύλα που ζούμε σήμερα, της οποίας αναπόφευκτο, νομίζω, αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον η οικονομική, αλλά και η γενικότερη κοινωνική χρεοκοπία, την μερίδα του λέοντος των ευθυνών φέρει αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η πολιτική των παροχών, της ήσσονος προσπάθειας, της αποφυγής της πραγματικότητας, του κρατισμού και των αντιπαραγωγικών επιλογών, δηλητηρίασε σαν καρκίνωμα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Δηλητηρίασε επικίνδυνα και την κεντροδεξιά. Και δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν κόμματα μ’ αυτή την αντίληψη και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, φίλες και φίλοι,  δεν είναι η καινούργια δύναμη που έρχεται. Είναι το παλιό που αντιστέκεται.
Είναι όλη η λογική του χθες. Γι αυτό και το μόνο τους αληθινό όπλο είναι η δημαγωγία. Καμία θέση τους δεν αντέχει στην κριτική. Αποτελούν μια ιδεολογική πανσπερμία.
Είναι αυτό που ο λαός αποκαλεί «τζάμπα μάγκες».
Αναμφιβόλως έκανε γιγάντια λάθη όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, και πολύ λιγότερα η Νέα Δημοκρατία. Αλλά όλοι αυτοί που ήταν; Έξω απ’ την οικονομία; Έξω απ’ την κοινωνία;
Εκείνοι δεν ήταν οι de facto πρωταγωνιστές της μάχης για να μην θιγεί ό,τι πιο οπισθοδρομικό, ό,τι πιο σάπιο και αναχρονιστικό υπήρχε στην ελληνική κοινωνία;
Εκείνοι δεν κατέβαιναν στους δρόμους και έκαιγαν την Αθήνα για να μην χάσει τα προνόμια της η κάθε εξοργιστική συντεχνία;
Εκείνοι δεν κατελάμβαναν τα πανεπιστήμια, εκείνοι δεν κατέστρεφαν τον εξοπλισμό τους, εκείνοι δεν έκαναν κουρέλια τα πτυχία;
Εκείνοι δεν δίδαξαν το «δεν πληρώνω»; Εκείνοι δεν καλλιέργησαν την ανομία; Την ίδια ανομία, την ίδια έλλειψη σεβασμού των κανόνων που τώρα νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν και στην Ευρώπη!
Το αλαλούμ που ονομάζουν «πρόγραμμα»-και με το οποίο προσπαθούν να παρασύρουν τον ελληνικό λαό-τι είναι;
Είναι το νέο «λεφτά υπάρχουν», αλλά μόνο που τότε, το 1981, υπήρχαν ακόμα, για να τα φάει το ΠΑΣΟΚ! Το δήθεν «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μια γελοία, μια ξεδιάντροπη, μια βαθύτατα συντηρητική επιστροφή στην παλιά Πασοκοκρατία: Εθνικοποιήσεις! Διορισμοί στο …Δημόσιο! Μισθοί και επιδόματα χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα! Ξέφραγο αμπέλι η Παιδεία! Τσακισμένη στους φόρους η ιδιωτική οικονομία! Ξέφραγο αμπέλι και για την λαθρομετανάστευση η Ελλάδα!


Φίλες και φίλοι,

Ας μην κάνουμε το παραδοσιακό λάθος να δούμε την μάχη που ξεκινάει-και που θα την δώσουμε όλοι μαζί, σαν μάχη Δεξιάς-Αριστεράς. Αυτή η μάχη δεν δίνεται το 1981. Δίνεται τον Ιούνιο του 2012! Δεν είναι μάχη Δεξιών-Αριστερών.
Είναι η μάχη όλων των υπεύθυνων Ελλήνων κατά των ανεύθυνων λαϊκιστών.
Η μάχη των ευρωπαϊστών κατά των απομονωτικών.
Η μάχη για να γεννηθεί το καινούργιο απέναντι στους βίαιους, πράγματι, σπασμούς των κάθε λογής παλαιών πρακτικών και συνηθειών.
Η μάχη της αλήθειας κατά του ψέματος.
Η μάχη του χθες με το αύριο. 

Φίλες και φίλοι 

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά του μνημονίου. Άλλωστε αυτό έχει ξεκαθαριστεί εντός αλλά και κυρίως εκτός Ελλάδος. Η χώρα μας έχει αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί. Η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου μπορεί να γίνει, αλλά με αξιοπιστία, ρεαλισμό και φερεγγυότητα. Και ναι, σας το λέω εγώ που είχα τη τιμή να διαπραγματευτώ πολλές φορές εξ ονόματος των Ελλήνων, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά! Εμείς,  όλοι οι σοβαροί και υπεύθυνοι Έλληνες, δεν είμαστε ούτε «τσαμπουκάδες» αλλά ούτε ικέτες στην Ευρώπη. Άλλωστε δεν έχουμε υπάρξει ποτέ ικέτες. Δεν ήταν ικέτης ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν διαπραγματευόταν την συνθήκη των Σεβρών, δεν ήταν ικέτης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν διαπραγματευόταν την ένταξή μας στην ΕΟΚ, δεν ήμασταν ικέτες εμείς όταν διαπραγματευόμασταν στο Βουκουρέστι. Υπήρξαμε πάντοτε αξιόπιστοι διαπραγματευτές και διά της πειθούς πετύχαμε συμμαχίες με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια που οι άλλοι ψάχνουν σήμερα.
Πρέπει όμως να ξέρετε ότι κανείς τελικά δεν θα μας συμπαρασταθεί αν δεν δει πρώτα, ότι ΕΜΕΙΣ έχουμε την θέληση και το σχέδιο ώστε η Ελλάδα να εκσυγχρονισθεί. Ώστε να τα αλλάξουμε όλα !


Φίλες και Φίλοι,

Ας πούμε όπως λέει ο Σύριζα πως στις 19 Ιουνίου καταγγέλλουμε το μνημόνιο. Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα να πει κανείς. Στις 20 του μηνός όμως τι θα κάνουμε; Αρνούμαι να κινδυνολογήσω. Θέτω απλώς μερικά  ερωτήματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. 

- Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας έχει μια μεγάλη μαύρη τρύπα ως προς το πρωτογενές μας έλλειμμα. Πως θα τη καλύψουμε; Με ακόμα πιο άγρια φορολογία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Με δέσμευση των καταθέσεων; 

- Η  μήπως θα πληρώνουμε σε δραχμές; Οι έλληνες τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, θα χάσουν και τις περιουσίες τους; 

- Και τι θα πει επιστροφή στη δραχμή; Λέμε στον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξουν δραματικά άλματα και αστρονομικές αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και των προϊόντων και ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στα ουράνια; Τι θα γίνει με τα φάρμακα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη και όλα εκείνα που εισάγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας;

Και απευθύνομαι στον Έλληνα άνεργο, που αυτή τη στιγμή σκέφτεται ότι δεν έχει τίποτα να χάσει και λέει «στάχτη και μπούρμπερη» να γίνουν όλα. Στην Ελληνίδα μάνα που το παιδί της φεύγει μετανάστης στο εξωτερικό. Σε εκείνη την άλλη μάνα της μονογονεϊκής οικογένειας που απολύεται πρώτη και απελπισμένη δεν ξέρει πώς να μεγαλώσει το παιδί της. Σε όλους αυτούς που θεωρούν πως δεν υπάρχει ελπίδα. Θέλω να τους πω ότι υπάρχει προοπτική, ότι υπάρχει αύριο. Αλλά το αύριο περνάει από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας περνάει μόνο από τις επενδύσεις. Και οι επενδύσεις περνάνε μόνο από τη σταθερότητα, τη χαμηλή φορολογία, την ευρωπαϊκή προοπτική.
    
Ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους φίλες και φίλοι. Αρκετοί είναι εκείνοι, έλληνες και ξένοι, που θέλουν να δουν την Ελλάδα στη δραχμή. Για να έρθουν μετά και να μας αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Έχουμε απέναντι μας μια ανίερη συμμαχία δυνάμεων που δίνουν τα ρέστα τους για το Σύριζα προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Μεταξύ του νέου μαυραγοριτισμού και του ελληνικού λαού εμείς ορθώνουμε στη ΝΔ το ανάστημά μας. Δεν θα περάσουν. Δεν θα τους περάσει. Με την Ελλάδα δεν παίζουμε!

Σήμερα έχουμε πετύχει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, τη συνένωση δυνάμεων. Σχηματίσαμε ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό μέτωπο.  Μέτωπο που εκφράζει τους δημιουργικούς ανθρώπους  της παραγωγής και του μόχθου, αλλά και όλους εκείνους  που βιώνουν τα δραματικά αδιέξοδα  της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Δημιουργούμε μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή για να σταθεί όρθια, να νικήσει  το λαϊκισμό και  όσους εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια  των πολιτών,  για να σύρουν το τόπο στη δραχμή.


Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

Όλοι εμείς μοιραζόμαστε τον εξής δυναμικό σκοπό: Την εκ βάθρων αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό. Μια νέα Ελλάδα!

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Άμεση απελευθέρωση του Έλληνα απ’ τα δεσμά της γραφειοκρατίας. Άρση των άνω των διακοσίων αντικινήτρων, χτύπημα στον κρατισμό, μείωση της φορολογίας και δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας!
Μόνον έτσι θα υπάρξει πάταξη της ανεργίας! Μόνον εμείς προβλέπουμε πρακτικώς δουλειά για τους ανέργους και τα νέα παιδιά.


Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω όλους και που θα δώσουμε μαζί τον αγώνα τον καλό!
Για την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά-πάνω απ’ όλα-για μια Ελλάδα άξια των Ελλήνων που σήμερα υποφέρουν.

Στον αγώνα μας αυτό καλέστε κοντά μας όλον τον υπεύθυνο ελληνικό λαό!

Σε εμάς έλαχε ο κλήρος! Εμείς θα γράψουμε ιστορία!

 
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.


Ζητώ την κατανόηση σας!!!  Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.