Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο Χρήστος Α. Κατσαρός απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ …

                   (Επιμέλεια: Χρήστος Α. Κατσαρός - Chris Sintiki )
Ε όλοι το έχουν κάνει, να μην το κάνω κι εγώ? Να μην υποκύψω στη μόδα της εποχής, όλο κόντρα θα πηγαίνω? (λολ) περά από την πλακά τώρα, εκτός του ότι αυτό είναι το δικό μου μπλοκ και μπορώ να μιλώ για την παρτάρα μου όσο θέλω, θα έχει γέλιο να κοιτάζω αυτό το ερωτηματολόγιο μετά από μερικά χρόνια και να συγκρίνω με το πως έβλεπα τα πράγματα σ αυτή τη μπερδεμένη για μένα περίοδο.

40 ερωτήσεις που μπορούν να συνοψίσουν μια ζωή …
...του Μαρσέλ Προυστ 
Ξεκινάμε λοιπόν!

1. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία; 

Για μένα η ομορφότερη εικόνα της απολυτής ευτυχίας είναι να βλέπω τον εαυτό μου στα μάτια των φίλων μου με αρετή και όχι όφελος συμφέρων διότι μοναχά μέσα από αρετή βλέπεις το  μοναδικό μυστικό της ευτυχίας, να ζω σε επαφή με αυτούς που αγαπώ, με τις ομορφιές της φύσης στην Λίμνη Κερκίνη Σερρών, να απολαμβάνω την εκτίμηση των άλλων, με μια ποσότητα από βιβλία και μουσική, και να έχω, σε κοντινή απόσταση, ένα ελληνικό Θέατρο.


2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας; 
Η αγάπη είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους, όταν υπόταξαν τις μέρες μας και τις κρέμασαν σα δάκρυα, όταν μαζί τους πέθαναν σε μιαν οικτρή παραμόρφωση τα τελευταία μας σχήματα των παιδικών αισθημάτων.
Και τι κρατά τάχα το χέρι που οι άνθρωποι δίνουν?

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ…..............σαν τις διαβατικές γυναίκες που παραλλάζουν τo’ όνομα. http://christoskatsaros.blogspot.com/2010/08/blog-post_1592.html


  3. Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; 
Θέκλα – Ευαγγέλια Παρασκευούδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Λάρισας στις 26 Φεβρουαρίου 1971. Είναι έγγαμη με τον Σωτήρη Ατέση. Έχει σπουδές στην Παιδοψυχολογία, στις Πολιτικές Επιστήμες και κάτοχος ΜΒΑ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι:
Ιδρυτικό μέλος Δημοκρατικής Συμμαχίας
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) – Μ.Κ.Ο


4. Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώσατε γι’ αυτό:
 Τότε που ήρθε στη ζωή μου. Ένα άτομο που ήταν αυτό το «άλλο». Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχα ,αυτό που περίμενα να με ταρακουνήσει και να μου πει πως ήρθε εδώ για να ταράξει τον κόσμο μου. Το βρήκα τόσο συναρπαστικό, τόσο απρόσμενο, κάτι άγνωστο για μένα ,που ήμουν αμέσως έτοιμος να ανακαλύψω. Έτσι έπεσα με τα μούτρα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν….
Παραδόθηκα στα πάθη μου, αφέθηκα άθελα μου και με τη θέληση μου, έζησα πέντε χρόνια μεγάλου πάθους και αναταραχών ,οι οποίες ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως θα μου προκαλούσαν τόσο πόνο… 


5. Για ποια προδοσία του εαυτού σας οικτίρετε τους άλλους;

Όπως αντιλαμβάνεστε για καμία απολύτως 

6. Ποιο εν ζωή πρόσωπο σιχαίνεστε περισσότερο;
 
Όσους ζουν εις βάρος άλλων 

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; 
«Οι σοφοί κι οι ποιητές με τα βιβλία τους σηκώνονται από τους τάφους τους, στέκουν δίπλα μας, μας συμβουλεύουν και μας καθοδηγούν στο δρόμο μας.» Έντουαρντ Μπάλγουερ Λίτον (Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός)
  

8. Τι νοσταλγείτε περισσότερο; 
Οι αναμνήσεις είναι όμορφες, γεννούν το γλυκό συναίσθημα της νοσταλγίας. Όταν το «χθες» είναι όμορφο, είναι καλό να το σκέπτεσαι και να ονειρεύεσαι ένα ακόμη καλύτερο «αύριο». Ανοίγοντας τα φωτογραφικά άλμπουμ μου, μαζί και αυτά του μυαλού και να χάνομαι μαζί της, στην αγκαλιά της μνήμης.
Να θυμάμαι με την κοπέλα μου τον πρώτο καιρό του ερωτά μας. Τότε που όλα ήταν πρωτόγνωρα για εμάς τους δυο. Φρεσκάροντας τις αναμνήσεις μας και να υποσχεθούμε  ο ένας στον άλλον πως τα καλύτερα δεν ήρθαν ακόμη.

Αναμνήσεις... Ο Θεός μας έδωσε αναμνήσεις για να έχουμε τριαντάφυλλα το Δεκέμβρη http://www.panoramio.com/photo/47269483


9. Ποιο είναι το ποιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει; 
Ότι εξακολουθώ να λέω την αλήθεια με Θάρρος και Τόλμη για τον Τόπο μας, με την ιδία πείθω, και ότι βρίσκονται πολλοί έτοιμοι να την αποδεχτούν. Με συγκινεί ιδιαίτερα αυτό  να βλέπω την νεολαία να αποδέχεται της ιδέες μου.


10. Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; 
Ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό οπουδήποτε κ αρκετά μακριά για αρκετές μέρες!!!!!!!!! 

Ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό οπουδήποτε/αρκετές μέρες! http://youtu.be/kbxyCs8ViSo

http://christoskatsaros.blogspot.com/2011/07/blog-post_7168.html  Το πιο αγαπημένο μου ταξίδι; Ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό οπουδήποτε κ αρκετά μακριά για αρκετές μέρες!


11. Ποια θεωρείτε ως την πιο υπερτιμημένη αρετή;
 H αυθεντική αρετή δεν υπερτιμάται ποτέ. Aν δεν είναι αυθεντική δεν είναι αρετή. 



12. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; 
Η ανάγκη να με αγαπούν. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη να με χαϊδεύουν και να με κακομαθαίνουν, πολύ περισσότερο από την ανάγκη να με θαυμάζουν για το ταλέντο μου που αναπτύσσεται μέσα από την απομόνωση,  διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα μου μέσα στις τρικυμιές της ζωής μου! 

13. Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον;
 Την ειλικρίνεια

14. Τι θεωρείτε σημαντικό στους φίλους σας; 
Την  αρετή ως ικανότητα παντός πράγματος. Και να είναι πάντα τρυφεροί μαζί μου … ,σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, οικονομικής κατάστασης ή κοινωνικής τάξης έχουν ανάγκη -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- πραγματικούς φίλους. Έχουν όμως την τύχη όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν, να βιώσουν την αληθινή, πραγματική φιλία στη ζωή τους. Προσωπικά νομίζω πως όχι, δεν καταφέρνουν όλοι οι άνθρωποι να απολαύσουν αυτό το αγαθό, το οποίο σύμφωνα με πολλούς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αξίες του ανθρώπου.  

15. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; 
Ο P.J. O’Rourke είπε κάποτε «να διαβάζεις βιβλία που θα σε κάνουν να φαίνεσαι σπουδαίος αν πεθάνεις επάνω τους». Σαν αστείο είναι ό,τι πρέπει για τις θερμοκρασίες του φετινού Αυγούστου. Σαν συμβουλή, προφανής και αλάνθαστη. Υπάρχουν τόσοι μεγάλοι συγγραφείς και τόσα κλασικά βιβλία, που φτάνουν για μια ζωή. 
  

16. Πότε κλάψατε για τελευταία φορά;
 Δεν υπάρχει μέρα της ζωής μου από της 23.9.2005 και μετά που δεν έχω κλάψει, κάθε μέρα κλαίω που δεν μπορώ να δω την αγαπημένη μου κόρη Ανδριάνα!
 Να προσέχεις ………….. ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ….ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΑΚΡΥΑ Κάποτε ήταν μια κοπέλα τυφλή Marietta Dimitrova Ivanova. Μισούσε τον εαυτό της που ήταν τυφλή. Μισούσε τον καθένα, εκτός από τον αγαπημένο της Χρήστο Κατσαρό του Ανδρέα. Αυτός ήταν πάντα εκεί γι? αυτήν. Την αγαπούσε πολύ και ήταν πάντα δίπλα της. Του είχε πει ότι αν μπορούσε να δει τον κόσμο, τότε θα τον παντρευόταν! Μια μέρα ο Χρήστος της δώρισε δύο μάτια και τότε μπόρεσε να δει τον κόσμο που τόσο πολύ ήθελε? Είδε και τον αγαπημένο της? Εκείνος την ρώτησε γεμάτος χαρά «τώρα που μπορείς να δεις τον κόσμο, θα με παντρευτείς;» Η Marietta όμως έκπληκτη είδε ότι ο αγαπημένος της Χρήστος ήταν κι αυτός τυφλός και σοκαρισμένη από αυτό, αρνήθηκε να τον παντρευτεί και έφυγε μαζί με την κόρη τους <<Ανδρ...ιάνα>>. Ο Χρήστος Κατσαρός όταν έφυγε η Marietta δακρυσμένος και με πόνο. Αργότερα της έστειλε ένα γράμμα? ”Απλά σε παρακαλώ, να προσέχεις τα μάτια μου!”
Σήμερα μπορεί να μην πάλευα για τα δικά μου όνειρα!http://youtu.be/FTp3Be_s8xE

17. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τη δημοσιότητα; 
«Να ξεχνιέται από το κοινό. Μόνον έτσι γίνεται πράγματι διάσημος κάποια στιγμή>>.

18. Διαλέξτε 5 λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας;
 Σπουδαίος ρομαντικός συγγραφέας, Ουτοπικός φιλελεύθερης δημοκρατίας, κοινωνικός αγωνιστής με τη ζωή και το έργο μου, ειλικρινής, ευαίσθητος

19. Ποιοι είναι οι δύο καλύτεροι σας φίλοι; 
Ο οικονομολόγος- επιχειρηματίας Ιωάννης Ζ. Γαϊτατζής που γεννήθηκε στη Λιβαδιά Σερρών και ο παιδικός μου φίλος επιχειρηματίας Θόδωρος Α. Γεωργιάδης  που γεννήθηκε στη Λιβαδιά Σερρών 

20. Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας; 
«Η πιο όμορφη θάλασσα»: Μια παράσταση με πολιτικά κοινωνικά τραγούδια
 Η μουσική που θα ήθελα να παίξουν στην κηδεία μου http://christoskatsaros.blogspot.com/2011/07/blog-post_607.html
Η πιο όμορφη θάλασσα... στο Θέατρο Κάππα http://youtu.be/ENuQWadcGug  

21. Ποιο είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό σας στοιχείο;
 «Το μυαλό μου, το οποίο το εμπορεύομαι συστηματικά, και ελπίζω σε αρκετά καλή τιμή. Για όσο καιρό θα πουλάει».



22. Τι θεωρείτε ως τον έσχατο βαθμό δυστυχίας; 
Τη στέρηση ελευθερίας. Η διαδρομή της Marie Skłodowska-Curie που με ενέπνευσε, με τα επιτεύγματα της, η αντίληψη της διαμόρφωσαν και το δικό μου χαρακτήρα. http://christoskatsaros.blogspot.com/2003/12/marie-skodowska-curie.html

23. Πού θα θέλατε να ζείτε; 
Βιέννη Αυστρίας!!!! Η Βιέννη θέλει χρόνο για να την δεις και ακόμα περισσότερο για να την ζήσεις. Θα κάνεις πολλά ταξίδια μέσα στις ομορφιές ...



24. Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; 
Μια παρτίδα σκάκι, παιχνίδι στρατηγικής. Να κάνω φίλους παίζοντας το αγαπημένο μου παιχνίδι και ανάλογα με την επίδοση μου να αυξάνω τον σεβασμό των υπολοίπων.


25. Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; 
Κάθε χρόνο στο έθιμο της Πρωταπριλιάς και στη γιορτή της << Κοροϊδίας και του ξεγελάσματος >> της ρωμαϊκής Θεάς << Βένους Απρίλις >> , δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, που δίνει το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης … το πρωταπριλιάτικο ψέμα << ψαρί του Απρίλη >> λόγου του κάλου καιρού αρχίζει το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου στην Λίμνη Κερκίνη Σερρών. Όμως συχνά η φτωχή ψάρια μου διάψευδε τις ικανότητες μου, και γυρίζοντας στο σπίτι μου μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία μου να οργιάζει και να διηγούμαι πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά την ημέρα που ψάρευα.



26. Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας; 
 Έχω ελαττώσει αρκετά το μοντελισμό γιατί έχω αφοσιωθεί στην ζωγραφική, μουσική, διάβασμα και στο να σχολιάζω την πολιτική επικαιρότητα.  Όποτε δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με την εξωτερική μου εμφάνιση, κοιτώ μοναχά την εσωτερική μου, διότι μοναχά αυτή θα μου ανοίξει πόρτες, επιπλέον πολύ σημαντικό ρολό παίζει και η δουλειά που έχω κάνει όλο αυτό τον καιρό για να φτάσω στον στόχο μου, μοναχά όποιος παλεύει πετυχαίνει στην ζωή του.



27. Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε περισσότερο; 
Την Γαλλική λέξη amour (αγάπη)  &την λέξη belissima, που απαντά στα ιταλικά και τα ισπανικά σημαίνοντας «πολύ όμορφη» .
Τα λόγια της αγάπης! Όμορφο ερωτικό τραγούδι Γαλλικό http://youtu.be/V9UFfd3yQG8
Είσαι ωραία, σε θαυμάζω για το γούστο σου και τις ικανότητες σου
Τα μάτια σου σαν λίμνες. Το ένα σαν την Βόλβη, το άλλο – Κερκίνη. Το ένα βαθύ, το άλλο πράσινο.
Πως τα καταφέρνεις!?
Θέλω τη συμβουλή σου.
Είσαι τόσο όμορφη!!! 

28. Για τι μετανοείτε περισσότερο; 
Στο μοναδικό πράγμα που μετανιώνω περισσότερο στην ζωή μου, είναι όταν σκέπτομαι κάποια προσπάθεια την όποια ποτέ δεν έκανα.

29. Τι ή ποιον αγαπάτε περισσότερο στη ζωή σας;
 Πάνω απ' όλα αγαπώ τον εαυτό μου. Μου αξίζει και εμένα να με αγαπά κάποιος περισσότερο απ' ο,τιδήποτε άλλο. Αφού δε δέχεται κανείς άλλος να το κάνει αυτό, ας είμαι εγώ ο ίδιος! Αλλά και τον καρπό του ερώτα μου την αγαπημένη μου κόρη Ανδριάνα που μου λείπει αφάνταστα λόγο του βρώμικου πολίτικου συστήματος.

30. Πού και πότε υπήρξατε ευτυχισμένος; 
Περπατώντας το μονοπάτι καλλιέργειας καθημερινά με τα πόδια οχτώ (8) χιλιόμετρα να πάω και αλλά οχτώ (8) επιστροφή στα μαθηματικά μου χρόνια, πηγαίνοντας από την Λιβαδιά Σιντικής Σερρών στο Λύκειο Κάτω Ποροίων Σερρών. Η ευτυχία εξαρτάται από όλα αυτά που επιλέγουμε μόνοι μας, δίχως την έγκριση ή την παρότρυνση των άλλων. Προσπαθώντας ακόμα και μέσα από βιβλία ψυχολογίας ή με σωστή δουλειά με τον εαυτό μου μέσω ενός ειδικού, να γίνομαι λίγο πιο ανεξάρτητος και να διαπιστώνω ότι η ζωή κρύβει πολύ περισσότερες στιγμές ευτυχίας, απ’ αυτές που έχω βιώσει μέχρι σήμερα.



31. Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε;
 Του απόλυτου δημιουργού του hair styling! Θα μπορούσα να μεταμορφώνω έναν άνθρωπο πάντα με τη συμμετοχή του ιδίου. Το hair styling είναι επάγγελμα που απαιτεί δημιουργία, φαντασία, ικανότητα, θέληση και πάνω από όλα εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνεις.

32. Ποια είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλική σας φαντασίωση; 

Κάθε άνδρας στον πλανήτη γη έχει κάποια στιγμή της ζωής του σεξουαλικές φαντασιώσεις, τις οποίες...... ίσως μπορεί να ντρέπεται να αναφέρει και ίσως όχι, παντός η δίκια μου έντονη φαντασίωση μου είναι να κάνω σεξ σε αεροπλάνο σε πτήση με την αεροπορική εταιρία Delta από Αθήνα προς Νέα Υόρκη συνεχόμενα 9 ώρες και 49 λεπτά και απόσταση 7.943 χιλιόμετρων με την κοπέλα της καρδιάς μου!  Η κάποια πανέμορφη αεροσυνοδό.

 


33. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; 
Ο Λόπε δε Βέγκα, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Λόπε Φέλιξ δε Βέγκα Κάρπιο (Lope Felix de Vega Carpio, 1562 – 1635), ήταν Ισπανός λυρικός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ο δημιουργός του νέου δράματος του ισπανικού Χρυσού Αιώνα.
Ο Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883 - 26 Οκτωβρίου 1957) ήταν Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.
Ο Χόρχε Μάριο Πέδρο Βάργκας Λιόσα (Αρεκίπα, 28 Μαρτίου 1936) είναι Περουβιανός συγγραφέας.
Βίκτωρ Ουγκώ Victor Hugo ( 1802-1885 , Γάλλος συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (4 Μαρτίου 1851 - 3 Ιανουαρίου 1911) ήταν κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, επονομαζόμενος «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων». 

34. Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας ήρωες; 

«Οι πραγµατικοί ήρωες ηταν στους δρόµους και στο Σύνταγμα 28.6.2011 ημέρα ψήφισης Μεσοπρόθεσμου και την επομένη Εφαρμοστέου Νόμου»


Η εικόνα από τη συγκέντρωση στό Σύνταγμα λίγο πριν τις 12:00

Η "δημοκρατία" εν δράσει στο Σύνταγμα με το καλημέρα σας

Οι πραγματικοί ήρωες ήταν στο Σύνταγμα 28-9.6.11


35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; 
Ο φανταστικός ήρωας Τζαίημς Μποντ. Εξυπνάκιας, αντιπαθέστατος, εξωστρεφής, κυνικός. Του αρέσει να σκοτώνει και να κατακτά όσες περισσότερες όμορφες γυναίκες μπορεί, ένας πραγματικός παλιοχαρακτήρας ο οποίος όμως είχε τεράστια, παγκόσμια, επιτυχία συμβολίζοντας τον ιδανικό άνδρα.



36. Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα; 
Ανδριάνα, Αρετή, Αφροδίτη, Βανέσσα, Βενετία, Βιβή, Βιργινία, Γαβριέλα. Γωγώ, Δήμητρα, Έλενα, Ελπινίκη, Ερατώ, Εύη, Ευπρεπία, Ζωή, Ηρώ, Θάλεια, Θέκλα, Ιζαμπέλλα, Καλλιόπη, Κλεοπάτρα,  Λένα, Μάγδα, Μαριέτα, Μπέτυ, Νεφέλη, Νίκη, Ξανθή, Οφηλία, Παρθενωπή, Πόπη, Ρία, Ροδανθή, Σημέλα, Σόφη, Τριάδα, Υβόννη, Φαίδρα, Φρατζέσκα, Χριστίνα, Χρυσούλα, Ωραιοζήλη

37. Τι απεχθάνεστε περισσότερο; 
 Τον περιττό  όγκο που δεν προσθέτει τίποτα σε μια γυναίκεια σιλουέτα που είναι ένα γούνινο γιλέκο και πέφτει πολύ στα μάτια μου … όταν βλέπω το συγκεκριμένο.


38. Ποια είναι η παρούσα διανοητική σας κατάσταση;
 Σε κατάσταση Ευδαιμονίας, περισυλλογής και αναμονής …, η ευδαιμονία, δεν είναι μια ψυχική κατάσταση -θα μπορούσε να συμβεί και σε έναν άνθρωπο που κοιμάται- ούτε έξις, είναι μια ενέργεια «επιθυμητή καθαυτή» που πραγματοποιείται «καθ’ υπαγόρευση της αρετής»
Αριστοτέλης – Ηθικά Νικομάχεια
«κάθε τέχνη και κάθε επιστημονική έρευνα
 
όπως και κάθε πράξη
 
και κάθε κατόπιν σκέψεως λαμβανόμενη απόφαση
 
φαίνεται ότι αποβλέπει σε κάποιο αγαθό»[ΗΝ 1094a1-2][23].
 
Τα Ηθικά Νικομάχεια ξεκινούν με αυτή τη φράση, τονίζοντας ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αποσκοπεί σε κάποιο αγαθό, που με τη σειρά του εξυπηρετεί κάποιο άλλο αγαθό. Αυτή η αλυσίδα, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, θα πρέπει να έχει κάποιο τελικό σκοπό, κάποιο τέλος. Κάθε επιμέρους στόχος δεν είναι παρά το ενδιάμεσο στάδιο ώστε να φτάσει ο άνθρωπος στο ύψιστο αγαθό, την ευδαιμονία.
  

39. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας τι θα ήταν αυτό; 
Τον γενέθλιο μου αστρολογικό χάρτη διότι γεννήθηκα Καρκίνος και συνεχεία πληγώνομαι -  Χρήστος Α. Κατσαρός 
Γενέθλιο Ωροσκόπιο - Γενέθλιος Αστρολογικός χάρτης 



40. Αν μπορούσατε να διαλέξετε πως θα επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλατε να είναι αυτό και γιατί;
Θα θελά να ήμουν να ήμουν το ταίρι σου να μούνα συνέχεια στο μυαλό σου …..
Τι θα διάλεγα να ήμουν στην ζωή εάν επέστρεφα; by Chris Sintiki 





Και για την ιστορία.... 

- Όταν ο Προυστ ήταν, περίπου, 13 ετών, η συνομήλική του Antoinette Faure του ζήτησε να απαντήσει σε 15 ερωτήσεις που ήταν γραμμένες σε ένα μικρό κόκκινο αγγλικό άλμπουμ, το οποίο είχε τίτλο "Confessions. An Album to Record Thoughts, Feelings, & c" (το ερωτηματολόγιο, με τις απαντήσεις που έδωσε ο Προυστ, βρέθηκε από τον γιο της Antoinette Faure, ο οποίος και το δημοσίευσε το 1924). 

- Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Προυστ ήταν περίπου 20 ετών, συμπλήρωσε ένα ακόμη ερωτηματολόγιο (http://www.library.uiuc.edu/kolbp/qst.htm#marcel) . O ίδιος έγραψε στο πάνω μέρος της σελίδας "Marcel Proust par lui-meme" 

- Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο Προυστ... 

- Σήμερα κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές των παραπάνω ερωτηματολογίων. Π.χ. στην πίσω σελίδα του περιοδικού Vanity Fair. 

- Κάπου διάβασα ότι το πρώτο ερωτηματολόγιο με τις απαντήσεις του Προυστ, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι, έναντι του ποσού των $200.000...!